
Cura balneara
Curele hidrominerale ocupa un loc de mult consacrat prin traditie in tratamentul urolitiazei. Elementul principal in tratamentul balnear este consumul de apa minerala. La acesta se adauga masuri dietetice, bai, impachetari, masaje si exerctii fizice.
Cura de baut (crenoterapia) are doua efecte in urolitiaza: cresterea diurezei si modificarea compozitiei si reactia urinii (corespunzatoare compozitiei apelor utilizate).
Apele minerale cu un continut mai ridicat de 1g acid carbonic la litru sunt ape carbogazoase. Crenoterapia in litiaza urinara utilizeaza ape ologominerale si alcalinoteroase cu continut bogat in calciu si magneziu sau ape alcaline, bogate in sodiu.
Pentru bolnavii cu litiaza urica sau cistinica se recomanda apele alcaline, cu ajutorul carora se obtine alcalinizarea pH-ului urinar. Ele sunt cotraidicate in calculii din fosfat amoniaco-magnezian.
Localitatile balneare indicate pentru bolnavii cu litiaza urinara sunt: Olanesti, Calimanesti, Slanic Moldova, Malnos, Borsec, Covasna, Zizin, Sangeorz.
O componenta importanta a curei balneare este educatia sanitara. Bolnavul este informat asupra particularitatilor afectiunii lui si sfatuit cu privire la modul de viata cel mai adecvat. In felul acesta cura hidrominerala nu reprezinta un simplu episod terapeutic de scurta durata, ci devine inceputul unui mod de viata rational.