
Calculii din fosfat de calciu
Grupa calculilor din fosfat de calciu este polimorfa; acelasi calcul poate contine cele mai variate combinatii de minerale.
Fosfatii sunt utilizati atat profilactic cat si therapeutic obtinandu-se aceleasi rezultate ca in litiaza oxalica.Doza este aceeasi.
Calculii din fosfat amoniaco- magnezian
Acest tip de calculi apare aproape de regula in urina alcalina , in legatura cu o infectie urinara.Ei sunt calculi secundari tipici.Rareori au o structura pura. Cel mai adesea imbraca un calcul de alta natura sau un corp strain.Acesti calculi , cu consideratie moale-poroasa, au un ritm de crestere foarte rapid , iar procentul recidivelor este foarte ridicat.
Sunt in stransa corelatie cu pH-ul urinar :apar in urina alcalina ( pH 8-9) si se dizolva in urina acida.
Pentru tratamentul si profilaxia acestor calculi exista trei posibilitati.
Pe primul loc se afla tratamentul antiinfectios intes deoarece prin persistent infectiei urinare nu se reuseste acidifierea urinii.Germenii responsabili de infectia urinara sunt de multe ori rezistenti; de aceea dupa efectuarea antibiogramei ( testarea sensibilitatii germenilor la antibiotice) , se vor administra in tratamentul de atac antibiotice cu spectru larg in doza mare.
Infectia urinara poate fi stapanita numai in cazul unui flux urinar normal.Daca apare in conditii de staza urinara , ea nu poate fi jugulate.In acest caz se impune corectarea chirurgicala a stazei urinare, inainte de inceperea tratamentului de durata.
Desi in cartile de dietetic se dau indicatii in acest sens acidifierea urinii numai prin intermediul alimentatiei nu este posibila.Se recomanda administrarea de clorura de amoniu in potiune 1-4 g/zi in 3 prize pe zi.Medicamentul este bine tolerat.
Bolnavul face singur , de trei ori pe zi , determinarea pH-ului, pe care-l comunica medicului pentru stabilirea dozei de clorura de amoniu , in continuarea tratamentului.
Pentru a obtine dizolvarea calculului , pH-ul urinar trebuie sa se situeze sub 6.In scop profilactic se admite un ph de 6, 5.
Pentru a se reduce eliminarea urinara de fosfor se va scadea aportul.Acest lucru se va realize fie prin reducerea consumului alimentelor cu continut bogat in fosfor fie prin impiedicarea absorbtiei intestinale a fosforului.Cu ajutorul unor preparate pe baza de aluminiu se formeaza in intestine complexe insolubile aluminiu se formeaza in intestine complexe insolubile aluminiu-fosfatice ce nu pot fi absorbite prin peretele intestinal, eliminandu-se in scaun.
Se recomanda un amestec de hidroxid de aluminiu si glicerina , in cantitate de 4-10 lingurite pe zi.Medicamentul este bine tolerat si efectul lui se manifesta prin scaderea simtitoare a continutului urinii in fosfor.Prin aplicarea consecventa a tratamentului profilactic descris, dupa indepartarea chirurgicala a calculilor din fosfat amoniacomagnezian, se poate preveni cu success aparitia de noi calculi timp de mai multi ani.
Profilaxia calculilor din fosfat amoniaco- magnezian
Antibiotice sau chimico-terapice flux urinar normal acidifierea urinii(clorua de amoniu ) neutralizarea ( inhibitia fosfatilor)
Concluzii In calculoza urica, tratamentul medicamentos reuseste atat solubilizarea unor calculi mari cat si o profilaxie certa.In aceasta varietate de calculoza, interventia chirurgicala se practica exceptional.
Pentru calculii oxalici si fosfatici solubilizarea reuseste foarte rar, tratamentul profilactic fiind pe prim plan.Bolnavii litiazici sunt expusi la recidive in tot cursul vietii, de aceea masurile dietetice si medicamentoase sunt de ,, cursa lunga,, .De multe ori bolnavul se plictiseste dar numai prin stransa colaborare cu medicul se poate realize o profilaxie eficienta.
Scopul final al tuturor stradaniilor terapeutice in litiaza urinara este decoperirea precoce a bolii si prevenirea recidivelor .Daca in cazuri isolate , aparitia de noi calculi nu poate fi preintampinata , se va incerca dizolvarea lor prin metode conservatorie.Locul principal in acest sens il ocupa terapia si profilaxia medicamentoasa.