
O importanta hotaratoare in tratamentul si mai ales in profilaxia litiazei urinare revine astazi mijloacelor medicamentoase. Se pune accentul pe masurile profilactice, deoarce in aceasta afectiune frecventa recidivelor (40—60%) este foarte mare. Cu alte cuvinte, din doi bolnavi litiazici, unul trebuie sa se astepte sa apara un nou calcul, daca nu ia masuri profilactice energice. Pentru o profilaxie eficienta este necesara o colaborare plina de intelegere cat mai competent cu bolnavul liliazic. De aceea s-a dat o extindere mai mare acestui capitol.
Deoarece diferitele medicamente actioneaza direct in procesul de formare a calculului, se vor sublinia la fiecare varietate de calculi, factorii ce contribuie la aparitia lor.
Prin administrarea diferitelor medicamente incearca cresterea concentratiei lor in urina astfel inct calculii existenti sa fie dizolvati, formarea de noi calculi sa fie preintimpinata, iar excretia de substante litogene cat mai mult redusa.
Calculii urici si uratici
Aceste tipuri de calculi reprezinta 15—20% din totalul calculilor, iar frecventa lor se afla in crestere in toate tarile lumii, fiind Iegata de conditiile de nutritie modificate din timpurile noastre.
Acidul uric apare ca produs final in metabolism proteinelor el se elimina pe cale renala si se gaseste in urina sub forma de sare solubila (urat). Normal pH-ul urinar este 6-6,5. In diferite conditii patologice (boli renale sau imbolnaviri ale intregului organism) urina devine acida , pH uratul solubil se transforma in acid uric , substanta cu solubilitate mica ce precipita. S-a demonstrate experimentul ca aciditatea urinara este cauza principal pentru formarea calculilor de acid uric.
Mijloacele terapeutice vor fi deci orientate spre alcalinizarea urinii cu ajutorul unor medicamente compuse din sarurile de sodium sau poatasiu ale acidului citric.
Calculii urici apar in urina acida
De multi ani s-a utilizat cu success un preparat formulat pentru prima data de dr. Eisenberg.Intrucat aceasta reprezinta un model de baza pentru altele preparate vom reda compozitia sa:
Acid citric 40g
Citrat de sodium 60g
Citrat de poatasiu 66g
Tincture aurantii (pentru corectarea gustului) 6 g
Sirop simplu pana la 600 ml
Pentru diabetici siropul este inlocuit cu apa si zaharina .
Nu se poate stabili o linie general valabila pentru dozarea medicamentului. Aceasta se orienteaza dupa cifra pH-ului urinar. La unii bolnavi se recomanda numai doua linguri pe zi, altii au nevoie de 6-8 linguri. Dozele prescrise mai variaza si in functie de alimentatie activitate fizica diferite boli concomitente etc.
Bolnavul face singur de trei ori pe zi determinarea pH-ului urinar si fixeaza in functie de aceasta cantitatea medicamentului.Cifra ideala de pH se situeaza in jur de 6,5-6,8.La valori mai mici se creste doza iar la valori mai mari se micsoreaza.