
Kefrograma radioizotopica
Nefrograma radioizotopica este o metoda moderna de explorare renala care foloseste hipuranul (sare de sodiu a acidului ortoiodohipuric) marcat cu I-131 sau I-125, substanta care se elimina rapid prin rinichi, printr-o singura trecere. Se mai pot folosi perabrodilul sau diotrastul marcati cu I-131, cu aceleasi caracteristici ca si PAH-ul. Inregistrarea radiatiilor emise de catre substanta radioactiva se face direct la suprafata corpului, cu ajutorul a doua scintime trebuie dispuse in dreptul regiunilor lombare.
Curbele obtinute prezinta la normali trei unde:
unda A reprezinta trecerea substantei prin vasele renale si tesuturile adjacente, prezentand o ascensiune rapida (segmentul Winter sau indicele vascular Tauxe);
unda B, cu o ascensiune lenta (segmentul functional) reprezinta concentrarea si secretia substantei la nivelul celulelor tubulare ;
unda C, (segment excretor) cu aepect descendent, ajunge la nivelul 0 dupa 10-30 minute de la injectarea substantei.
Aspectul modificat al acestor unde da indicatii asupra starilor patologice renale. Astfel, in glomerulonefrita difuza cronica, nefrograma are un aspect aplatizat, mai ales in segmentul vascular, prelungirea undei B semnifica suferinta si la nivelul tubilor. In sindromul nefrotic unda A este de mai mica amplitudine, segmentul B este aplatizat, iar unda C mai prelungita. In nefropatia vasculara arteriosclerotica unda A (segmentul vascular) precum si unda B (segmentul excretor) sunt diminuate. In rinichiul mut sau absent cele trei unde lipsesc.
Nefrograma permite diferentierea unei hipertensiuni esentiale de cea renovasculara, in ultima situatie existand un deficit de fixare renala a substantei radioactive, datorat scaderii debitului de perfuzie.
Scintigrafia renala
Scintigrama renala se realizeaza cu ajutorul diureticelor mercuriale marcate cu Hg-203 sau Hg-197 (Neohidrin, Cloromerodin) care se elimina pe cale renala si care se fixeaza la nivelul segmentului proximal tubular din corticala. Imaginea capatata ofera numeroase detalii privind corticala renala. Informatii deosebite se obtin in bolile congenitale, tumorile renale, hipertensiunile renovasculare, leziunile scleroase sau atrofice postinfectioase ale parenchimului renal. De asemenea scintigrama poate indica existenta unei hipertrofii renale compensatorii, element util in stabilirea unei nefrectomii.