
Urina are aspect hemoragic sau de culoarea cafelei. Identificarea de hematii in Interiorul cilindrilor atesta originea glomerulara a hematuriei. Cilindrii leucocitari si epitellali reprezinta elemente caracteristice pentru glomerulonefrita. Leucocitele si cilindrii lecocitari demonstreaza caracterul inflamator al leziunii glomerulare. Albuminuria este prezenta, cu valori care se gasesc in jur de 2 g/24 h dar care poate ajunge la peste 6-8/24 ore. In perioada de vindecare albuminuria dispare, persistand inca hematuria si cilindruria.
Volumul urinar variaza de la oligurie pana la anurie completa, in unele cazuri. De obicei oliguria se instaleaza de la inceput si n dureaza decat cateva zile, avand un prognostic mai bun decat cea car survine dupa o evolutie de cateva saptamani. Sa urinar este scazut (sub 15 mEq/1) iar osmolaritatea urinara este mai mare decat a plasmei. Coexistenta fenomenelor de angeita extrarenala, concomitenta cu leziunile de glomerulonefrita se poate exterioriza prins manifestari miocardice, cerebrale, eruptii purpurice, hemoragii subunghaale si chiar artrite acute. Leziunile de periarterita necrotica se pot evidentia atat la nivelul rinichilor cat si in alte teritorii. Manifestari pulmonare sub forma de hemoptizii sau sindroame de condensare sunt consecinta congestiei circulatorii. In sindromul Goodpasture (pneumonia hemoragiea cu glomerulonefrita) fenomenele sunt mult mai accentuate, simptomele renale apar la cateva saptamani sau luni dupa afectarea pulmonara, evolutia este grava, fatala, prin uremie.
Un tablou deosebit de grav il prezinta si granulomatoza Wegener caracterizata prin atingere inflamatorie si necrozanta a cailor aeriene superioare, asociata cu o angeita granulomatoasa a plamanilor, rinichilor si altor organe. Moartea survine prin insuficienta renala cu uremie.
In afara de aspectul clasic al glomerulonefritei acute, aceasta afectare a rinichiului poate evolua fara simptome si fara semne fizice. Numai o proteinurie minima si un sediment anormal poate atrage atentia, iar punctia bioptica renala demonstreaza existenta unei glomerulonefrite acute.
La copil si adultii tineri, nefrita consecutiva unei infectii streptococice are o evolutie de 2-4 saptamani, cu vindecare in cele mai multe cazuri. La adulti evolutia poate fi mai grava, mortala si o mare parte dintre cazuri se cronicizeaza. In acest caz stadiul cronic se poate manifesta numai printr-o proteinurie si un sediment urinar anormal. Cei care vor beneficia de vindecare (2-3 luni) vor prezenta mai intai o scadere a tensiunii arteriale inaintea normalizari urinei. Exista o hematurie si proteinurie reziduala care pot persista in cazuri deosebite chiar pana la 2 ani. Dupa vindecarea totala, un nou puseu de nefrita nu este obisnuit, datorita persistentei anticorpilor specifici antietreptococici.