
In cadrul supravegherii si tratamentului bolnavilor cu litiaza urinara se constata interesul si dorinta crescanda a bolnavilor de a participa activ la profilaxia bolii. Aceasta tinuta ilustreaza sentimentele de responsabilitate fata de propria sanatate.
Pornind de la ideea ca in viitor preocuparea principala a medicilor va fi prevenirea (si nu numai vindecarea) diferitelor boli, trebuie subliniat ca pentru litiaza aceasta atitudine este de pe acum valabila. Eforturile noastre sunt indreptate spre impiedicarea aparitiei calculilor urinari.
Pentru profilaxia acestei imbolnaviri este necesara o munca sustinuta de informare in masa si convingatoare, efectuata in special de catre cadrele medicale. In statul nostru, sanatatea si capacitatea de munca nu mai sunt probleme personale, ale fiecarui individ in parte, ci sunt sarcini ale intregii societati.
Pornind de la constatarea ca in randul maselor se manifesta un interes viu pentru inregistrarea a cat mai multe cunostinte privind procesele normale ale organismului uman, intrepriderile si cabinetele medicale de intrepridere trebuie sa creeze conditii favorabile pentru desfasurarea unei activitati largi de informare si de educatie sanitara.
Dificultatea principala pentru orice literatura de informare consta in a gasi o forma larg accesibila pentru transmiterea tuturor cunostintelor in legatura cu o boala sau o problema de specialitate.
Dupa nenumarate convorbiri ale medicilor cu bolnavi litiazici, s-a ajuns la convingerea ca este de preferat ca bolnavul sa stie prea mult, decat sa stie prea putin.
Colaborarea competenta si rationala a pacientilor trebuie privita ca factor esential in profilaxia litiazei.