
Pana acuma cateva decenii, interventia chirurgicala era masura terapeutica principala, aproape exclusive , in litiaza urinara. Dar operatia nu rezolva decat etapa finala (un simptom) nu si cauza afectiunii. Nu este de mirare faptul ca recidivele apareau frecvent.
Interventia chirurgicala se impune daca :
1.Calculi au aparut prin hiperfunctia glandelor paratiroide
2.In aceeasi interventie poate fi indepartat si obstacolul care determina staza urinara ;
3.Tratamentul medicamentos si profilatic poate fi institui numai dupa indepartarea calculilor mai mari.
4.Exista complicatii care impun o interventie rapida pentru indepartarea calculului.
Hiperfunctia glandelor paratiroide determina o eliberare si o excretie crescuta de calciu. Multi bolnavi suferinzi de hiperparatiroidism sunt purtatori de calculi urinari si sunt supusi la repetate interventii chirurgicale pe rinichi sau uretere . Refacerea calculilor poate fi prevenita numai prin indepartarea partiala a glandei paratiroide hipertrofiate.
Calculii pot fi cauza stazei urinare dar si consecinta ei. Sunt tipici calculii bazinetali in cadrul hidronefrozei si calculii vezicali in cazul hipertrofiei de prostate la barbatul mai in varsta. Daca interventia chirurgicala vizeaza numai indepartarea calculului , se produc sistematic recidive. De aceea operatia trebuie sa puna pe primul plan inlaturarea obstacolului.
Calculii marii din cavitatile pielocaliceale, care nu pot fi dizolvati prin metodele uzuale, se indeparteaza pe cale chirurgicala. Dupa aceasta masura functia renala se amelioriaza si incepe tratamentul profilactic. Calculii bazinetali persistenti duc invariabil la alterarea functiei rinichiului pana la pierderea ei totala.
In cazul unui calcul bazinetal mare, cu afectarea marcata a functiei renale, dar cu existenta celui de-al doilea rinichi sanatos, se practica extirparea intregului rinichi afectat. In cazul litiazei bazinetale bilaterale in trecut se adopta o atitudine de asteptare, datorita procentului mare de recidive . In conditiile modere, cu posibilitati profilactice eficiente si metode operatorii bine puse la punct, se recomanda si indepartarea acestui tip de calculi. Numai astfel se poate preveni o degradare treptata a functiei renale. Se impune ca tocmai acesti bolnavi sa ramana in supraveghere si tratament atent si prelungit.
Aparitia unor complicatii grabeste pe medic la interventia chirurgicala. Complicatiile cele mai des intalnite sunt staza urinara, infectia urinara si insuficienta renala. Primul imperativ| al interventiei este restabilirea fluxului urinar normal. Infectia urinara pe un fond de staza urinara nu poate fi dominata prin simplu tratament medicamentos. S-a observat de multe ori ca o febra persistenta dispare aproape instantaneu dupa restabilirea evacuarii normale a urinii. In cazul cand suferinta rinichilor este avansata si interventia operatorie ar constitui un pericol, medicul se va limita sa asigure o evacuare cat mai buna a urinii, lasand provizoriu calculul pe loc. Acest lucru se realizeaza prin fistula renala. Sub narcoza usoara se pune in evidenta rinichiul si se introduce un tub din material plastic in bazinet trecand prin parenchimul renal. In felul acesta urina se poate scurge nestingherita. Dupa ameliorarea functiei renale se indeparteaza calculul intr-o sedinta ulterioara, riscul operator fiind mult mai mic.
Nu este cazul sa se expuna diferitele tehnici operatorii. Totusi bolnavul litiazic este dator sa cunoasca unele date generale privind interventia chirururgicala.
Calculii bazinetali sunt indepartati prin deschiderea bazinetului. Pentru abordarea bazinetului se face o incizie in regiunea flancului respective (lateral). Aceasta necesita o pozitie speciala a bolnavului in timpul operatiei.
Calculii bazinetali mari se extrag de asemenea printr-o incizie tranversala sau longitudinala in tesutul renal. Calculul trebuie indepartat in intregime. Orice fragment de calcul lasat pe loc poate duce la dezvoltarea unui nou calcul.Calculii caliceali inclavati se gasesc mai usor printr-o incizie mica in parenchimul renal.
Pentru calculii ureterali se pune in evidenta ureterul in zona afectata deasupra calculului in sens longitudinal, se sutureaza. Calculii vezicali se abordeaza de obicei prin deschiderea vezicii deasupra simfizei pubiene.
Orice operatie pentru litiaza urinara va fi urmata de un tratament intens.Acesta incepe din ziua operatiei.Pe primul plan se afla,, spalarea,, continua a cailor urinare pentru indepartarea cheagurilor de sange, resturilor de tesuturi sau filamentelor de mucus care ar putea favoriza formarea de noi calculi.Pentru aceasta se practica perfuzii si se administreaza medicamente diuretice.
Infectia urinara (daca exista) va fi tratata energic.