Examenul radiologic reprezinta o metoda de diagnostic esentiala in litiaza urinara
Interpretarea radiografiilor renale este mult ingreunata in cazul ansele intestinale contin gaze si materii fecale. De aceea in zilele care preced efectuarea urografiei se recomanda bolnavului un regim care sa nu baloneze (se evita fainoasele, dulciurile, varza, leguminoasele etc.), miscare multa si se administreaza carbune medicinal pentru absorbtia eventualelor gaze formate. De asemenea se efectueaza 2 clisme evacuatoare: una in seara zilei precedente urografiei si cealalta in dimineata zilei de urografie. Cu 12 ore inainte de urografie bolnavul nu mai consuma lichide pentru ca substanta de contrast, eliminate intr-o urina concentrata, sa redea imaginea fidela a rinichiului si cailor urinare.
Urografia intravenoasa este in esenta lipsita de riscuri. Foarte rar se observa semne de intoleranta la iod.
Alte investigatii, ca cistoscopia si cateterismul ureteral se efectueaza numai exceptional pentru diagnosticul litiazei urinare. Cateterismul ureteral poate deveni necesar doar in absenta eliminarii urinii si substantei de contrast.
Etapa premergatoare cateterismului ureteral este cistoscopia. In vederea efectuarii cistoscopiei vezica se umple cu apa distilata, apoi se introduce cistoscopul pe cale uretrala. Varful cistoscopului este prevazut cu o sursa de lumina, iar printr-un sistem de oglinzi este posibila cercetarea peretelui intern ai vezicii. In randul profanilor circula povesti neplacute cu privire la chinurile pricinuite de cistoscopie. Aceste informatii gresite trebuie sa fie combatute pe scara larga, pentru a preveni refuzul sau amanarea acestei investigatii, uneori de Importanta capitala. Cistoscopia va fi efectuata numai de un medic care stapaneste perfect tehnica si o practica in mod curent. Se evita pe cat posibil aplicarea fortei. Cele mai multe sanse de reusita sunt atunci cand se obtine colaborarea activtiva a bolnavului. Aceasta presupune lamurirea sa in legatura cu desfasurarea investigatiei. Cand cistoscopul atinge sfincterul vezical acesta se contracta involuntar, impiedicand trecerea instrumentului. Medicul va astepta pana cand pacientul reuseste sa se linisteasca si sa relaxeze voluntar sfincterul.
Citoscopia este uneori o investigatie necesara.
Cistoscopia permite medicului sa descopere prezenta calculului. Dimensiunea, forma si culoarea sa, daca este unic sau daca sunt mai multi. Uneori un calcul ureteral se poate zari la nivelul meatului ureteral (orificiul de varsare a ureterului in vezica). Pentru cateterism se utilizeaza o sonda foarte subtire (cateter ureteral). In conditii de asepsie perfecta (conditii de sala de operatie), medicul introduce cateterul prin cistoscop in vezica si apoi sub control vizual, in meatul ureteral. Cand nu exista nici un obstacol pe traiectul ureterului, cateterul patrunde usor pana in bazinet (la adult lungimea urelerului este de 20-30 cm).
Un obstacol in progresiunea cateterului poate insemna existent unui calcul. Subsatanta de contrast se injecteaza prin cateter direct in uretra sau vezica. Aceasta permite vizualizarea perfecta, pe radiografie, a intregului arbore excretor. Se poate pune astfel prezenta unui obstacol in evacuarea urinii sau izoi urinare sau stazei urinare. Prezenta calculului se deduce din modul in care substanta de contrast ocoleste obstacolul sau daca din diferenta de opacitate intre coloana substantei de contrast si a calculului insusi. Trebuie subliniat ca orice investigatie instrumentala este o similara interventie chirurgicala. Se intelege ca nu e necesar ca manuntele de tehnica sa fie cunoscute de bolnavi. S-a discutat mai amanuntit tehnica cistoscopiei pentru a convinge pe bolnav ca teama in fata acestei probe este nejustificata. Un lucru cunoscut devine mai putin alarmant. O alta metoda de investigatie, foarte utila si inofensiva pentru bolnav, este nefrograma izotopica. Aceasta este o proba functionala a rinichiului. Se injecteaza o cantitate minima de substanta radioactiva marcata, care se elimina pe calea renala. Principiul oricarui diagnostic in litiaza urinara este: cat mai multe explorari strict necesare, cat mai putine inutile.
Cantitatea de radiatie emisa de aceasta substanta in unitatea de timp este inregistrata cu ajutorul unui aparat special, la nivelul rinichiului si vezicii urinare. Curba inscrisa exprima functia renala si o eventual staza. Aceasta proba, foarte sensibila este ultila cu ocazia controalelor functiei renale. In cazul calculozei renale bilaterale, metodab permite aprecierea functionalitatii celor doi rinichi si stabilirea prioritatii pentru interventia chirurgicala.