Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


 

NOTIUNI DE SEMIOLOGIE
Antecedentele bolnavilor cu afectiuni biliare cunosc deseori prezenta unor afectiuni ca hepatita epidemica, febra tifoida, diverse septicemii. Afectiuni ale tubului digestiv sunt de asemenea semnalate in trecutul acestor suferinzi: boala ulceroasa, colite, apendicite. Pancreatitcle constituie, nu rarcori, cauze care due la imbolnaviri ale aparatului biliar. La femei, un rol important il au sarcinile repetate, afectiunile ginecologice si dereglarile endocrine. Ne vom interesa asupra felului de viata si de alimentatie al bolnavilor; sedentarismul, mesele copioase, abuzul de grasimi sau de oua au importanta in geneza diferitelor suferinte biliare. Simptomele functionale: durerea din afectiunile biliare este cel mai des localizata in hipocondrul drept si iradiaza in spate, la baza hemitoracelui drept, spre omoplatul si spre umarui drept. Uneori, iradiaza spre epigastru sau spre regiunea antero-laterala dreapta a gatului. Durerea poate sa fie extrem de puternica, cum se intampla in colica biliara, sau moderata, ori sa se reduca la o simpla jena sau senzatie de greutate in hipocondrul drept. Tulburarile dispeptice sunt frecvente si se manifesta prin inapetenta, gust amar in gura, senzatie la gura coclita dimineata la desteptare, senzatie de plenitudine, balonari postprandiale. Greturile sunt uneori permanente, iar varsatuiile sunt alimentare sau bilioase si nu atenueaza totdcauna suferinta. Alteori, dispepsia are pe prim-plan senzatia de arsura retrosternala sau eructatiile, orientand diagnositcul spre alte afectiuni digestive. Constipatia si diareea se pot intalni izolat sau insotind simptomele de mai sus. Frisoanele si febra sunt destul de des provocate de boli biliare. Cefaleea, uneori cu caracter de migrena, se intalnestc des la biliari. Astenia, starea de anxietate si tulburarile de somn sunt prezente frecvent la colecistopati, mai ales la femei, si pot eticheta acesti bolnavi ca nevrotici. Examenul obiectiv: inspectia generala are iri vedere starea generala a bolnavului, gradul de nutritie si poate decela o coloratie icterica sau subicterica a mucoaselor si a tegumentelor. La inspectia hipocondrului drept se poate observa, uneori, o bombare rotunda sau ovala, care in timpul inspiratiei se deplaseaza in jos. Palparea se va face cu blandete, cu grija ca mainile examinatorului sa nu fie reci. In mod normal, vezicula nu este palpabila; este abordabila cand este foarte marita de volum (staza de colecist, hidrops, colecistita, pericolecistita, tumori sau vezicula umpluta cu calculi). Consistenta este variabtla dupa cauza care face vezicula palpabila, iar sensibilitatea la presume cunoaste diverse grade - de la lipsa de durere, pana la hiperestezie si contractura peretelui abdominal. Sensibilitatea provocata se localizeaza in punctul cistic, care este situat la incrucisarea rcbordului costal cu o linie care uneste cicatricea ombilicala cu varful axilei drepte.
Examenele complementare ne permit sa ne oricntam cu privire la permeabilitatea diferitelor segmentc ale aparatului biliar, puterea de concentrare si de contractie a veziculei, compozitia bilei si masura in care ea se elimina in intestin. Informatiile cele mai valoroase sunt aduse de tubajul duodenal si de colecistografie.
Tubajul duodenal permite recoltarea bilei care se scurge in duoden, iar examenele macroscopic si de laborator ale bilei aduc informatii pretioase pentru diagnostic. Tubajul duodenal se practica si in scop terapeutic.
Tubajul se face cu ajutorul sondei Einhorn. Dimineata, pe nemancate, se introduce sonda pana in stomac, la 45 - 55 cm de la arcada dentara, bolnavul stand asezat. Apoi bolnavul este culcat in decubit lateral drept si i se va pune o perna, nu prea mare, sub mijloc. Pacientul va inghiti apoi putin cate putin sonda, incet, cate 1 cm la 1 - 2 minute, pana se ajunge cu diviziunea 65 - 67 la arcada dentara. La aceasta cifra, oliva metalica ajunge in portiunea a 11-a duodenala. In acest moment trebuie controlat daca oliva se afla in duoden sau daca nu cumva s-a incolacit sonda in stomac. Vom sti ca oliva este in duoden daca se scurge spontan un lichid galben, vascos, alcalin (albastreste hartia de turnesol) sau daca la aspiratia cu seringa se obtine un ascmnea lichid. Daca nu apare lichidul caracteristic, controlul se face in doua feluri:  Se injecteaza pe sonda 10 - 20 ml apa sau solutie clorurosodica izotonica usor incalzita si se aspira imediat; daca lichidul nu revine in seringa, oliva se afla in duoden; daca lichidul revine in seringa, sonda a ramas cu oliva in stomac. Se controleaza radiologic pozitia sondei. Daca sonda nu a patruns in duoden, ea se trage incet inapoi pana la cifra 50 si va fi inghitita din nou. Daca nici de data aceasta nu se reuseste, vom introduce pe sonta 10 - 15 ml dintr-o solutie calduta de procaina 1% sau dintr-o solutie calduta Bourget sau se face o injectie cu Atropina sau Papavcrina. l.a bolnavii iritabili, este bine sa se procedeze la o sedare inainte de tubaj. Dupa patrunderea sondei in duoden se scurge un lichid galben-inchis, pe care-1 colectam in eprubete; aceasta este bila A sau bila coledociana. Dupa ce fluxul de bila A se micsorcaza, se introduce pe sonda o substanta colecistokinetica: 30 ml solutie de sulfat de magneziu 33%, calduta, sau 25 - 30 ml untdelemn caldut; se mai poate face o injectie cu extract de retrohipofiza (Oxiton). Dupa 15 minute se mai scurge putina bila A, apoi vine o bila de culoare bruna-verzuie, mai vascoasa, care este bila B, sau bila veziculara si care, in mod normal, este in cantitate de circa 50 ml. Dupa ce se termina bila B, se va scurge pe sonda o bila dc culoare galben-aurie-deschisa, numita bila C, sau bila hepatica. Toate tipurile de bila vor fi colectate separat, in eprubete etichetate, spre a fi supuse examenului macroscopic si de laborator. Macroscopic, ne intereseaza: daca s-a obtinut sau nu bila veziculara, culoarca, vascozitatea, claritatea si cantitatea. Examenele de laborator urmaresc aspectele: citologic, chimic, parazitologic si bacteriologic.
Pentru examenul parazitologic (lamblii), eprubetele cu bila vor fi transportate imediat la laborator, ferite de frig, eventual intr-un recipient cu apa calda. Pentru examenul bacteriologic se procedeaza la bilicultura. Aceasta necesita recoltarea bilei in conditii de sterilitate: tubul sa fie bine fiert, mainile surorii bine spalate, iar recoltarea sa se faca intr-o eprubeta sterila, flamband gura eprubetei inainte si dupa scurgerea bilei in ea. La examenul citologic intereseaza prezenta si cantitatea celulelor epiteliale, a eritrocitelor si a leucocitelor, precum si prezenta cristalelor de colesterol si de bilirubinat de calciu. La examenul clinic, importanta, cea mai mare o are determinarea continutului de bilirubina. Tubajul duodenal minunat (Varella): pentru a obtine informatii mai precise despre functia motorie a cailor biliare se urmaresc in timp scurgerea bilei si modificarile care survin in scurgerea ei. Tubajul minutat comporta cinci timpi succesivi. Pentru fiecare se noteaza durata, cantitatea si modul de scurgere a bile (continuu sau sacadat), debitul din 5 in 5 minute, caracterul bilei si reactiile subiective ale bolnavului. Cei cinci timpi sunt urmatorii: Timpul coledocian (1) incepe cu deschiderea sfincterului Oddi, permite recoltarea a 10 - 15 ml bila si are o durata nedefinita. Se recolteaza bila si se introduce pe sonda 20 -40 ml untdelemn caldut. Timpul Oddi inchis (2) dureaza 3-6 minute, in care scurgerea bilei este intrerupta. Timpul de scurgere a bilei A (3) dureaza 2-6 minute, in care se scurge bila acumulata in hepatocoledoc cand sfincterul Oddi a fost inchis; bila se scurge regulat, cu un debit de 1 - 2 ml/min. Timpul vezicular (4) dureaza circa 20 de minute, scurgandu-se 35 - 45 ml bila B. Timpul hepatic (5) incepe cu aparitia bilei C; dupa ce sc scurge o cantitate de bila C se face o instilatie cu sulfat de magneziu, pentru a constata daca vezicula s-a evacuat complet in timpul 4. Examenul radiologic: radiografia colecistului pe gol poate sa puna in evidenta calculi radioopaci sau vezicule cu pereti calcifiati. Colecistografia este o valoroasa metoda de explorare, care permite diagnosticul litiazei biliare, furnizeaza date referitoare la forma, pozitia, dimensiunile si conturul veziculei, arata capacitatea de concentrare si puterea de contractie a veziculei si permeabilitatea canalului cistic. Substantele de contrast sunt compusj iodati si pot fi administrate pe cale orala sau intravenos. Sunt contraindicate la cei cu intoleranta la iod, la hipertiroidieni, in boala Basedow, in insuficiente renale acute, insuficiente hepatice.
Pentru administrarea orala se foloseste Razebil. Cu o zi maintea examenului se prescrie o alimentatie usoara (paine prajita, ceai, carne slaba, mere), evitand grasimile si alimentele fermentescibile. In seara premergatoare, cu 14-16 ore inainte de examen, se administreaza 4 comprimate de Razebil si pacientul nu mai mananca nimic; colecistografia se face dimineata. Bolnavul va merge la examen cu 2 oua crude, pentru pranzul colecistokinetic (Boyden). Pentru administrarea intravenoasa se folosesc: Pobilan 30 sau 50%, Biligrafin, Endocistobil, Iodipamidum. Se injecteaza intravenos lent (in 7 - 8 minute 20 ml), in prezenta medicului. Asistenta va pregati din timp cele necesare pentru o interventie prompta, in cazul accidentelor de intoleranta si acid epsilonaminocaproic, hemisuccinat de hidro-cortizon, Romergan (fiole), Norartrinal, solutie glucozata perfuzabila. Pentru prevenirea accidentelor se procedeaza din timp la testarea cu fiole-test. Injectarea pentru examen are loc cu 15 - 30 de minute inainte de a se efectua prima radiografie. Colangiografia este metoda radiologice folosita pentru a cerceta atat colecistul, cat si caile biliare extrahepatice si o parte a celor intrahepatice. Se utilizeaza substante de constrast injectable intravenos, cu eliminare rapida (la 15 - 20 de minute incepe opacifierea cailor biliare). Colangiografia se face si intraoperator. Radiomunometria uneste colangiografia cu masurarea tensiunii existente in vezicula si in caile biliare in timpul interventiilor chirurgicale.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Sindromul spleno adenic
Sindromul spleno adenic Sindromul spleno adenic In acest grup, caracterizat prin marirea de volum a splinei, si hipertrofie  ganglionara, sunt incluse patru subgrupe cu/sau fara modificari sanguine. Subgrupul cu leucocitoza si limfocitoza cuprinde ca tip reprezentativ leucemia limfoida, boala in care exista o ade
 
• Sindromul splenic pur
Sindromul splenic pur Sindromul splenic pur In acest grup se includ situatiile patologice in care gasim de obiciei numai marirea de volum a splinei, fara interesarea ficatului si a ganglionilor. Este necesara insa o explorare hematologica intrucat in majoritatea cazurilor, acest criteriu sta la baza diferenttieril
 
• Punctia ganglionara
Punctia ganglionara Punctia ganglionara Se stie ca ganglionul limfatic este un organ limfopoietic activ, cu participare in procesele imunitare, iar ca organ al sistemului reticulo-histiocitar, pastreaza potenta multipla celuloformatoare (reticulara, histiocitara, hematopoietica). O adenopatie poate fi conseci
 
• Punctia splenica
Punctia splenica Punctia splenica Examenul morfologic al splinei se practica intr-un numar redus de cazuri, atunci cand datele clinice si biologice obisnuite nu sunt concludente. Punctia splenica nu este lipsita de riscuri, de acea se vor evita bolnavii cu suspiciuni de chist hidatic - soc anafilatic difuzarea
 
• Tulburari in irigarea rinichiului
Tulburari  in irigarea rinichiului Tulburari  in irigarea rinichiului In medicina  experimentala (pe animale) au putut fi produsi  prin simpla micsorare  a  debitului sanguin renal. In aceste conditii  sunt excretate cantitati  crescute de protein ce sunt  considerate ca prima etapa in&nb
 
Vezi toate stirile din categoria Afectiuni genitale si renale

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara