
In mod normal plasmocitele se gasesc foarte rar in sangele periferic. Prezenta lor indica o globulinogeneza foarte activa (rubeola, rujeola, tuse convulsiva, varicela, scarlatina, mononucleoza infectioasa, meningita limfocitara benigna, gripa, tuberculoza, bruceloza, hepatita epidemica, reactii alergice).
Modificarile morfologice leucocitare constau in prezenta unor anomalii celulare, a unor celule rar intalnite, a celulelor atipice.
Dintre anomaliile celulare amintim prezenta granulatiilor toxice care apar in granulocitele circulante in stari septice, in infectii acute (pneumonie, tifos exantematic) sau cronice (tuberculoza), in stari toxice (uremie, acidoza, ciroza) etc. Aceste granulatii permit diferentierea reactiilor leucemoide de o leucemie mieloida cronica, fiind intalnite numai in prima eventualitate.
Granulatiile azurofile sunt granulatii citoplasmatice mari care mascheaza nucleul granulocitelor, fiind intalnite in anomalia constitutionala Adler.
Corpusculii bazofili Dohle sunt gramezi bazofile in citoplasma granulocitelor neutrofile, eozinofile, ca si umonocitelor. Anomalia nucleara de tip Pelger Huet consta in prezenta granulocitelor cu nucleu nesegmentat (rotund sau incurbat) pretand la confuzie cu mielo- si metamielocitul.
Dintre celulele rar intalnite mentionam prezenta trecatoare in sangele periferic a metamielocitelor si mielocitelor, fenomen intalnit in starile septice la copil si in reactiile leucemoide. Prezenta concomitenta a mieloblastilor si promielocitelor, fara a depasi proportia de 1-5 %, semnifica o iritatie medulara, etichetata tot drept o reactie leucemida. Depasirea acestor procente trebuie socotita ca leucemie mieloida cronica. Monocitele in numar mare pun problema unei leucemii acute monocitare (tip Naegeli), unei mononucleoze infectioase sau unei reactii nespecifice monocitare, situatii care reclama investigatii suplimentare. Prezenta celulelor lupice si producerea fenomenului L.E. constand din corpusculi LE, rozeta si celula LE, pun problema bolii lupice, fara insa a fi patognomonice (mai pot fi prezente in artrita reumatoida, boala Hashimoto si hepatita).
Ca celule atipice amintim blast atipici sau leucoblast, elemente greu de diferentiat de mieloblast sau hemocitoblast, pentru care sunt necesare investigatii cito-chimio-enzimologice.
Celulele Sternberg Reed apar uneori in sangele periferic prin descuamarea ganglionilor lezati (mai ales folosind metoda leucoconcentrarii).
Celulele canceroase migrante se intalnesc uneori in perioada de metastazare a bolii, putandu-se confunda cu elementele albe.
Ca procedee de explorare suplimentara a leucocitelor, mai importante sunt cele cito-chimice; se apeleaza numai cand diagnosticul patologic este dificil de interpretat.