
Manifestarea cea mai pregnanta in litiaza urinara este colica renala. Aceasta apare atunci cand un calcul se mobilizeaza atat prin propria greutate, cat si prin fluxul urinar, coborand de-a lungul ureterului. Durerile din colica renala sunt apreciate ca fiind cele mai intense dureri. Ele se datoresc exagerarii miscarilor contractile ale perelelui ureteral (care este destins prin prezenta calculului) si lezarii mucoasei ureterale prin migrarea calculului. De multe ori colica se instaleaza brusc, in plina sanatate aparenta (in autobuz, in timpul unei prelegeri, in timpul lucrului, in timpul somnului). Intensitatea durerii in colica renala este ondulanta. Ea creste in decurs de cateva minute pana la un maximum aproape insuportabil, apoi scade lent. Perioada de liniste intre doua paroxisme este variabila. In cazuri rare durerea ramane de acceasi intensitate; alteori colicile se repeta subintrant timp de mai multe zile, pana la eliminarea calculului.
Din relatarea bolnavului privind punctul maxim al durerii si iradierea sa se pot trage concluzii asupra localizarii calculului. Aslfel, deplasarea punctului dureros sugereaza migrarea calculului. Din localizarea si iradierea durerii in colica renala medicul poate deduce sediul calculului. Calculii din bazinet si ureterul superior produc dureri localizate in regiunea lombara cu iradierea pe traiectul ureterului si spre scrot, respective spre labiile mari . Durerea scrotal poate fi atat de intensa, incat poate sugera la inceput o afectiune localizata la scrot.
Calculii situatii in portiunea mijlocie a ureterului produc durerii iradiate mai mult in etajul inferior al abdomenului. Cei din segmental terminal al ureterului determina in special dureri vezicale si iradiate in scrot si in labiile mari, cu propagarea pe fata interna a coapsei de acceasi parte. Bolnavii acuza o nevoie imperioasa de a urina, senzatie ce nu dispare nici dupa mictiune, precum si impresia de inclavare a calcululi uretra. Dupa catva timp de persistena a colicii renale, la durerea existent se adauga o senzatie de apasare permanenta in regiunea renala ce se explica prin staza urinara crescand ce pune in tensiune capsula renala.
Simultan cu durerea din colica pot aparea si alte simptome. Greata si varsatuirile insotesc de multe ori colica renala. Pe cale reflexa durerile provoaca incetinirea peristaltisrizat intestinal pana la ileus paralitic. Abdomenul este meteorizat si bolnavul se plange de dureri in abdomen si spate. Printr-un mecanism reflex asemanator, secretia urinara se poate opri complet. Aceasta tulburare afecteaza si rinichiul contralateral, sanatos si nu are nici o legatura cu blocajul urinar prin prezenta calculului. Unii bolnavi elimina urini hematurice, datorita leziunilor mucoasei produse prin migrarea calculului.
Absenta sangelui la examenul urinii (inclusiv examenul microscopic) nu este insa un argument pentru excluderea diagnosticului de litiaza deoarece unii calculi au suprafata foarte neteda si nu lezeaza mucoasa cailor excretorii, iar altii obstrueaza complet lumenul uterului, impiedicand evacuarea urinii hematurice care stagneaza deasupra.