
Formele pneumoniei prin hipersenibilizare
Clinic se cunosc: 1. forma acuta (vezi descrierea de la pneumonia fermierului si crescatorului de pasari) care se vindeca spontan dupa scoaterea bolnavului din mediu; 2. forma subacuta (stare subfebrila, dispnee moderata, tuse fara expectoratie, inapetenta, pierdere in greutate cu evolutie spre vindecare la eliminarea contactului sau tratament corticoid); 3. forma cronica (dispnee de efort progresiva, apoi continua, cianoza, tuse cu expectoratie mucopurulenta, scadere in greutate).
Radiologie pneumonia prin hipersensibilizare prezinta umbre nodulare difuze (avicultori, lucratori cu ingrasaminte) sau inelare mici si atelectazii in lobul superior (tabacari, ciobani), atelectazii ale lobului superior cu umbre inelare in fagure in cimpul mijlociu si inferior (avicultori), opacitati nodulare in 1/2 inferioara ce apar brusc si dispar dupa 10 zile (cultivatori de ciuperci). in forma cronica apar modificari interstitiale in lobii superiori, trama difuza, retractie toracica si a diafragmului.
Functional se constata disfunctie ventilatorie restrictiva, scaderea compliantei statice si tulburari de difuziune. in unele cazuri se constata usoara hipoxie si hipocapnie. in forma cronica apare o disfunctie mixta predominant restrictiva cu hipoxie. Testul inhalator este pozitiv la alergenul respectiv (proba nu este necesara decat in unele cazuri cand nu este identificat agentul etiologic).
Examenele serologice pun in evidenta anticorpi precipitanti (pot fi gasiti in 40% la cei fara simptomatologie clinica). in unele forme testele cutanate sunt concludente (avicultori).