Cercetatorii de la Facultatea de Stiinte Medicale de la Universitatea din New Delhi, influentati, fara indoiala de stravechea traditie medicala ayurveda, au aratat in ce masura anumite combinatii de alimente pot actiona in mod sinergic, pentru a proteja corpul uman impotriva substantelor carcinogene. Expunerea cronica a femelelor de soarece la efectele unei bine cunoscute substante carcinogene – DMBA – a provocat cancer la san la 100% din numarul lor. Acest lucru s-a mentinut valabil pana cand li s-au administrat anumite substante intalnite in mod obisnuit in alimentele sanatoase. Substantele nutritive testate erau: seleniu (intalnit mai des in cereale si legumele cultivate in mod organic, precum si in peste si in fructele de mare); vitamina C (intalnita in majoritatea fructelor si legumelor, in special citrice si legume verzi, varza si capsuni); precum si vitamina A (care se gaseste in compozitia tuturor fructelor si legumelor cu culori stralucitoare, precum si in oua). Dintre soarecii carora li s-a administrat numai una dintre aceste componente, impreuna cu substanta carcinogena, 50% au facut tumori canceroase. Dintre aceia care au primit doua dintre aceste substante in acelasi timp, numai o treime a facut cancer intr-un stadiu avansat. Atunci cand au fost combinate trei componente, proportia de soareci bolnavi a scazut la o cincime si la doar o zecime in cazul celor care au consumat toate cele patru substante protectoare. Asa cum indica studiile statistice, doar prin consumarea unei combinatii de ingrediente aflate in alimentele obisnuite, acesti soareci au coborat riscul de a face cancer de la proportia sa initiala de 100% si l-au transformat ulterior in 90% sanse reale chiar de a scapa de el.44 Aceasta diferenta izbitoare reprezinta, cel mai probabil, rezultatul unei sinergii intre diferitele componente nutritive ce lucreaza impreuna pentru a incetini sau bloca mecanismele care promoveaza dezvoltarea cancerului. Aceasta abordare sinergica, combinatoare, este exact tipul de terapie sugerat de Isaiah Fidler.
Un cocteil de legume care lupta impotriva cancerului.
Daca ipoteza lui Beliveau este corecta, atunci sinergia obtinuta intre efectele benefice ale alimentelor anticancerigene pe care le consumam zilnic ar trebui sa incetineasca semnificativ dezvoltarea cancerului. Ca urmare, capata un sens deplin ideea de a combina toate aceste componente alimentare intr-un cocteil de legume.
In laboratorul din cadrul Spitalului Saint Justine, echipa dr. Beliveau a evaluat efectul unui asemenea cocteil de legume asupra soarecilor grav bolnavi. Soarecii golasi sunt rozatoare caracterizate de un anumit defect genetic ce ii priveaza atat de platosa unui sistem imunitar functional, cat si de blana lor. Ei se gasesc complet fara aparare in fata infectiilor, iar organismul lor nu respinge grefele de celule canceroase umane. In momentul in care le sunt injectate sub piele celulele umane de cancer de plaman, li se formeaza tumori enorme fata de dimensiunea propriului lor corp, ce ajung pana la 5% din greutatea corporala a acestora – echivalentul unei tumori de 3-4 kg la om.
Colegii lui Beliveau isi amintesc faptul ca, in timpul realizarii amestecului de legume pentru prepararea acelui cocteil destinat soarecilor, se raspandise in aer o aroma deosebit de apetisanta, care contrasta placut cu mirosul tipic de laborator, acela de componente chimice si tot felul de detergenti. Amestecul continea varza de Bruxelles, broccoli, usturoi, arpagic, sofran de India, piper negru, merisor, gref si chiar un pic de ceai verde. Proportiile amestecului fusesera calculate astfel incat sa se potriveasca cu tot ceea ce un om ar putea ingera pe timpul unei zile obisnuite: 100 gr de varza, 50 gr de afine, 2 gr de ceai, etc (o reteta detaliata a cocteilului, pentru o cantitate de 250 ml(o cana), este furnizata in anexa – n.autor).
Purtand masti sterile si manusi, in scopul protejarii de infectii a acelor soareci atat de vulnerabili, cercetatorii i-au hranit si i-au cantarit zilnic. Dupa nici o saptamana, soarecii care nu fusesera hraniti cu acea supa facusera niste tumori diforme pe sub piele. Soarecii hraniti cu legumele anticancerigene pareau a fi intr-o forma mai buna; se miscau mai bine de colo pana acolo, erau mai curiosi si manifestau, chiar, un apetit alimentar crescut. Mai presus de toate, insa, se observa faptul ca, desi acestor soareci le lipsea protectia oferita de un sistem imunitar eficient si mai purtau si celule canceroase sub piele, tumorile pe care le-au facut ulterior le-au aparut dupa un timp mult mai lung si li s-au dezvoltat cu o viteza cu mult mai scazuta (figura 32)
Sa fie asta, oare, explicatia pentru care Lenny a supravietuit timp de atat de multi ani purtand in corp un cancer atat de agresiv in mod obisnuit? Sa fi fost, oare, hrana pregatita in mod special de sotia sa elementul care a tinut boala la distanta, prin blocarea simultana a diferitilor factori de crestere ai cancerului de pancreas? Nu putem fi complet siguri de acest lucru, insa ceea ce este cu adevarat sigur este ca urmarea acelui regim alimentar nu ar fi putut in nici un fel sa-i puna in pericol sanatatea.
In fiecare zi, la fiecare masa, putem alege spre consum acele alimente care ne vor apara corpul de invazia cancerului, prin:
- dezintoxicarea substantelor carcinogene;
- sprijinirea activitatii sistemului imunitar;
- blocarea procesului de formare a noilor vase de sange de care are nevoie tumora pentru a se dezvolta;
- impiedicarea procesului inflamator pornit de catre tumora, care foloseste inflamatia ca pe un fertilizator propriu;
- blocarea mecanismelor care le vor da posibilitatea sa invadeze tesuturile invecinate;
- stimularea sinuciderii celulelor canceroase.
Alimentele: elemente mai importante de avut in atentie decat chiar factorii contaminati.
Faptul ca alimentele anticancerigene au capacitatea de a dezintoxica corpul prin eliminarea multor substante carcinogene este deosebit de important. Aceasta are ca rezultat, de exemplu, ca si daca anumite fructe sau legume sunt crescute in mediu non-organic si sunt contaminate de pesticide, impactul pozitiv produs de moleculele cu actiune anticancerigen reuseste sa invinga efectul negativ produs de substantele carcinogene. Asa cum afirma dr. Collin Campbell, de la Universitatea Cornell, in ceea ce priveste cancerul, alimentele fabrica tot timpul proprii lor factori anti-contaminati.