
Sunt relativ frecvente la varstnici. Se caracterizeaza printr-o scadere progresiva si ireversibila a activitatii psihice si prin modificari organice cerebrale de natura degenerativa sau vasculare (arteriosclerotica). Evolutia poate fi precipitata de factori psiho-socio culturali (vezi capitolul). Se deosebesc demente senile (degenerative), demente vasculare (arterioscleroza) si demente mixte. Cauza cea mai frecventa este degenerescenta primara a tesutului cerebral (boala Alzheimer), in 80% din cazuri. Date mai noi apreciaza ca evolutia dementelor nu este totdeauna ireversibila, ca exista si opriri in evolutie, chiar cazuri reversibile.
De aceea diagnosticul trebuie stabilit precoce. Verdictul de dementa senila este prea grav pentru a fi stabilit in graba. Diagnosticul poate fi presupus in doua situatii: - degradarea accentuata, brutala chiar, de durata, a unui varstnic, pana atunci activ, declansata de un factor favorizant. - alterarea progresiva, in trepte, a performantelor intelectuale. In practica se observa frecvent tendinta de a eticheta ca dementa, tulburari psihice de imbatranire, stari depresive sau stari confuzionale reversibile (C. Bogdan). O boala cu evolutie scurta si care nu progreseaza, exclude diagnosticul de dementa. Trecutul bolnavului, care prezinta boli metabolice, hipertiroidie, tratamente cu droguri psihotrope, boli cardiovasculare, renale, carente vitaminice etc., de asemenea pot exclude dementa. Cea mai grava confuzie este cu stari pseudodementiale (depresia, confuzia acuta si starile delirante). Tulburarile globale de memorie, orientarea in timp si spatiu, tulburarile de ex-primare si Tntelegere, de limbaj, recunoastere, comportament, judecata si atentie, evolutia lenta, pledeaza pentru dementa.
Dupa cum s-a mentionat se deosebesc demente senile, degenerative, (boala Alzheiner), care poate fi presenila (inainte de 65 de ani) si senila (dupa 65 de ani) si demente vasculare (ischemice) mai putin frecvente (1 la 3). Formele combinate sunt formele mixte. Tratamentul apartine psihiatriei. Nu se administreaza medicamente timp indelungat. In schimb grija pentru mediul ambiant si exercifiile intelectuale care mai sunt posibile este obligatorie. Psihiatria moderna integreaza familia in tratamentul bolilor psihice si chiar a dementei. Numai in acest mod se poate evita precipitarea deteriorarii. Piobleme grave ridica instabilitatea afectiva, insomnia, dromomania, refuzul hranei si igienei corporale, inentinenta urinara. O atentie specials trebuie acordata fumatului si manevrarii gazelor. Frecvent la aceasta categorie de bolnavi apare supsiciunea ca li s-a furat unele lucruri. Aceasta provine din tulburarile de memorie si orientare.