Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


depresiile tardive

 
Depresiile tardive

Sunt cele mai frecvente afectiuni psihice intalnite la varstnici (15%). Apar in nevroze, boli cerebrale, degenerative, vasculare, endocrine, metabolice, dar si in psihoze maniaco depresive, melancolia de involutie sau in formele reactive (traume psihice, stresuri, neadaptare etc). Unii autori disting depresia nevrotica si depresia psihotica. Ultima are o nota de gravitatie. intotdeauna depresiile coexista cu afectiuni somatice. Bolile cardiovasculare, gastrointestinale, hipertiroidismul etc., se insotesc si de stari depresive. Predomina ideile depresive, ipohondrice si de negatie, sentimente de culpabilitate, inutilitate, autoacuzare. in formele grave apar deliruri, idei de persecute, confuzii si halucinatii, dezordinea afectiva. si dupa unele medicamente poate apare agravarea starii depresive (tranchilizante, rezerpina, clonidina, propanololul, metil-dopa). Dupa fiecare faza depresiva, intervalul liber se scurteaza. La aparitia lor, contribuie ca in toate bolile psihice si factorii psihosociabili. Important este diagnosticul diferential intre depresie si demente. Tratamentul, vizeaza: - ameliolarea mijloacelor psihosociale: climatul psihologic familiar favorabil, legaturi afective si uneori pregatirea psihologica. - tratamentul bolilor cerebrale organice tratabile si a bolilor somatice coexistente (diabet zaharat, boli digestive etc). - tratamentul psihofarmacologic. Acesta consta in administrarea de psihoanaleptice sau timoanaleptice de tipul produselor procainice. In formele mai grave se administreaza antidepresive (antideprin sau amitriptilina), anxiolitice (haloperidol, tioridazin, meclofenoxat, etc). O atentie deosebita trebuie acordata tendintelor la sinucidere.

ARTERIOSCLEROZA CEREBRALA DIFUZA
Se descriu tablouri clinice caracteristice, dupa acumularea leziunilor in anumite zone ale creierului: pseudoneurastenia arteriosclerotica (cu semne psihice numeroase si semne neurologice sterse), sindroame pseudobulbare (lacunarismul cerebral), sindroame parkinsoniene arteriosclerotice si demente arteriosclerotice. Aceste tulburari se datoresc unor multiple microleziuni (microramolismente), vasculocerebrale. Ele se instaleaza in timp, insidios si sunt in general asimptomatice mult timp. Se datoresc hipertensiunii arteriale si arteriosclerozei, care se influenteaza reciproc. Pseudoneurastenia arteriosclerotica, este manifestarea clinica initiala a insuficientei circulatorii cerebrale, rezultat al evolutiei arteriosclerozei. Rareori apare inainte de 55 -60 de ani. Simptomatologia este predominant de ordin psihic. Astenia psihica si intelectuala domina in scena clinica. Scade memoria, atentia si capacitatea de concentrate. Tulburarile de memorie sunt instabile, trecatoare, apar brusc mai ales cu ocazia unei tensiuni psihice. Amintirea evenimentelor recente este prima alterata. Alt semn frecvent este cefaleea, nu prea intensa, localizata frontal sau occipital, care apare uneori cu ocazia eforturilor fizice dar mai ales intelectuale (gandirea dureroasa). Tulburarile de somn, tulburarile afective (hiperemotivitatea), iritabilitatea, depresia, ipohondria, parestezii, vertije, acufene, completeaza tabloul, diminua reflexele, apar mici tremuraturi ale degetelor, in sfarsit apar semne de ateroscleroza aortica, coronariana, retiniana, renala, periferica si hipertensiunea arteriala sistolica. Sindroamele pseudobulbar, sunt mai frecvente. Apare o dubla hemipareza si ictusuri repetate. Evolutia este constant progresiva. Tulburarile de vorbire (monotona, taraganata), de deglutitie (refularea pe nas a alimentelor), faciesul imobil cu gura intredeschisa, cu scurgerea salivei, mersul rigid, lent cu pasi mici, rasul si plansul spasmodic apar in mod obisnuit. Deteriorarea psihica este progresiva, apar tulburari sfincteriene, escare de decubit si marasm. Bolnavul devine egocentric, rau si prezinta delir de persecutie. Viata acestor batrani in sanul familiei este ideala dar este foarte dificila. Dementa aerteriosclerotica a fost descrisa la capitolul dementei.
  ACCIDENTE VASCULARE ISCHEMICE TRANZITORII
Reprezinta o complicate a hipertensiunii arteriale si a arteriosclerozei cerebrale. Este un accident frecvent la varstnic, si reclama un diagnostic adeseori retrospectiv. Este relativ benign, apare injur de 70 de ani si se intalneste cam in 20% din accidentele vasculare cerebrale. Reversibil intr-un interval de 24 de ore, are un prognostic imediat bun, dar indepartat rezervat. Debuteaza brusc, este de obicei minor, fara pierdere de cunostinta si dureaza cateva minute sau ore. De obicei diagnosticul se pune pe anamneza bolnavului, pe varsta si semnele de ateroscleroza cerebrala si sistemica. Afecteaza doua teritorii cerebrale: carotidian si vertebro bazilar. - Cand afecteaza teritoriul carotidian, apare o amauroza fugace, o cecitatea tranzitorie, o hemipareza care prinde si semifata, si care dureaza minute sau ore. - In varianta vertebro bazilara, apare vertij, instabilitate in ortastatism sau mers, tulburari de vedere, de vorbire, de deglutitie si chiar tulburari motorii si senzitive. Pot apare crize de cadere, ictus amnezic tranzitor, agitatie, dezorientare. Totul revine la normal in cateva ore. Ambele accidente apar prin ingustarea arterei datorita unui aterom, prin ulcerare sau trombozare. Gravitatea consta in repetare. O varianta este forma progresiva, catre extensie. Ictusurile repetate due la tabloul clinic din arterioscleroza difuza: dementa arteriosclerotica, sindromul pseudobulbar etc.
  PARAPAREZA (PARAPLEGIA) SENILA
Se intalneste frecvent in practica geriatrica. Apare lent, progresiv, la un subject varstnic, cu astenie, adinamie, pana la impotenta functionala a membrelor inferioare. Aceasta poate duce la aparitia sindromului de imobilizare. Cauzele specifice varstnicului sunt vasculare (mielopatia vasculara) si degenerative, mai rar tumorale, traumatice etc. Incidenta este mare, impotenta functionala este atribuita de bolnav si uneori chiar de medic, la inceput, unui reumatism cronic.
  ASPECTE DE PATOLOGIE GERIATRICA DIGESTIVA
Procesul de imbatranire, de atrofie, afecteaza si tubul digestiv. Edentatia, atrofia glandelor salivare si a mucoasei gastrice si esofagiene, aclorhidria, sunt frecvente. Mai caracteristice sunt tulburarile vasculare digestive.
  PAROTIDITA SUPURATA A BATRANULUI, apare la varstnicul de peste 80 de ani, cu stare grava, istoric lung, casexie si infinnitate. Apar si stari terminale, mai frecvent la femei. Clinic se exteriorizeaza ca o tumefactie pre si intra auriculara, care deformeaza figura si cu semne locale de inflamatie (eritem si temperatura), precum si secretii purulente in orificiul canalului Stenon.
  REFLUXUL GASTRO ESOFAGIAN. La persoanele varstnice apar frecvent tulburari de deglutitie, disfagie, si regurgitari nazale. Alteori apare pirozis, epigastralgii, cu iradieri in umarul stang, ceea ce se cheama pseudo angorul. Dintre entitati clinice mentionam diverticulii esofagieni, spasmele esofagiene, dar mai ales refluxul gastro esofagian. Acesta din urma consta in intoarcerea continutului gastric in esofag, din cauza insuficientei functionale a cardiei. Obezitatea, sarcina, stenoza pilorica cu dilatatie gastrica consecutiva sunt cauze favorizante. Consecinta refluxului, este esofagita peptica cu pirozis, regurgitatii acide si varsaturi. Tratamentul vizeaza indepaitarea medicamentelor favorizante (anticolinergice, betablocante, morfina, teofilina), Tndepartarea grasimilor, alcoolului, cafelei, rutunului etc. Cimetidina si Metoclopramidul (Reglan, Primperan), au efecte favorabile.

  PATOLOGIA ISCHEMICA DIGESTIVA.

Bolile digestive vasculare ischemice sunt destul de frecvente varstei a treia. Se datoresc aterosclerozei arterelor viscerale abdominale, au mecanism de producere ischemic (tromboze, infarctizari, embolii), si prezinta dureri de tipul claudicatie intermitenta. Infarctul mezenteric, este cel mai spectaculos accident. Este o drama abdominala. Apare brusc cu semne de abdomen acut, cu durere violenta uneori sincopala, continua si tenace, iradiata in intregul abdomen, cu exacerbari paroxistice, rezistenta la calmante si agitatie extrema. Se poate insoti de diaree sanghinolecta, varsaturi alimentare, bilioase sau sanghinolente, colaps, gangrena intestinala si peritonita. Pulsul este slab, hipotensiunea este obisnuita, iar hiperneucocitoza prezenta. Se datoreste ocluziei totale prin embolic a arterei mezenterice. Uneori este precedata de angor intestinal. Apare intotdeauna la varstnici cu ateroscleroza in diferite teritorii. Semnele fizice sunt sarace. Ischemia intestinala cronica, apare la persoane in varsta de peste 50 - 60 de ani, cu ateroscleroza arteriala mezenterica, cu semne de insuficienta circulatorie similara, localizarii aterosclerozei la inima, creer sau membrele inferioare. Fluxul sanghin diminuat este suficient pentru pranzuri mici, dar devine insuficient pentru pranzuri abundente. Durerea apare la 10 - 15 minute dupa mese si dureaza 1 - 3 ore. Se percepe si un suflu supraombilical. Durerea abdominala este difuza, iar tabloul clinic al anginei abdominale este caracterizat prin crize dureroase abdominale, descrise ca ischemie paroxistica intestinala, claudicatie intermitenta a intestinului, arterita mezenterica etc. Angina abdominala este manifestarea clinica a ischemiei intestinale cronice. Semnul major este durerea abdominala, care apare postprandial, proportional cu alimentele ingerate, este localizat In abdominal, epigastric, hipogastric si nu iradiaza in afara ariei abdominale. Uneori durerea este violenta, are caracter de crampa, iar distensia abdominala care o insoteste, se asociaza cu greturi si varsaturi, Expresia tulburarilor de tranzit intestinal, apare la bolnavi trecuti de 50 de ani si mai adesea de 60, cu semne evidente de ateroscleioza in diferite teritorii. Diagnosticul este de obicei tardiv, iar prognosticul foarte rezervat.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Dementele
Dementele Sunt relativ frecvente la varstnici. Se caracterizeaza printr-o scadere progresiva si ireversibila a activitatii psihice si prin modificari organice cerebrale de natura degenerativa sau vasculare (arteriosclerotica). Evolutia poate fi precipitata de factori psiho-socio culturali (vezi capitolu
 
• Strarile confuzionale acute
Strarile confuzionale acute Se instaleaza mai mult sau mai putin brutal si altereaza global constiinta, comportamentul mental si relational. Este o reactie acuta, dureaza ore sau zile, este reversibila spontan sau terapeutic. Apar de obicei seara sau noaptea. In aparitia lor intervin: - factori declansatori: boli cardiova
 
• Sinuciderile
Sinuciderile Ca expresie a depresiei sinuciderile la varstnici sunt frecvente (25 - 35% din totalul sinuciderilor la toate varstele). Suicidul la varstnici este mai frecvent decat se crede. Grupele cu risc crescut sunt: persoane varstnice cu boli cronice traind in izolare si lipsuri, depresivii, cei cu criz
 
• Efectul benefic al mersului pe jos asupra depresiei
efectul benefic al mersului pe jos asupra depresiei Stiati ca mersul pe jos are un efect  mod benefic asupra manifestarilor depresiei. De curand s-au efectuat o serie de studii in urma carora s-a constat efectul mersului asupra depresiei. Daca nu stiati mersul pe jos este benefic in cazul depresiei Cercetatori scotieni de la Universitatil
 
Vezi toate stirile din categoria Depresia

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara