
Parazitii intestinali sunt specii vii care supravietuiesc, in interiorul unui organism viu, hranindu-se cu substantele nutritive ale acestuia. Acesti paraziti ajung in interiorul corpului pe calea aerului, apei sau prin mancare. Pentru a se multiplica, parazitii intestinali se hranesc atat cu substantele nutritive din alimentele consumate, cat si cu mucoasa zonei unde se gasesc. Se pot stabili oriunde in corpul uman, intestinul constituie mediul perfect pentru dezvoltarea si multiplicarea parazitilor.
Inamicii sanatatii din toata lumea sunt parazitii si viermii intestinali. Un studiu publicat in ziarul american Chicago Tribune a demonstrat frecventa ridicata a parazitilor intestinali. Au fost analizate mostre de materii fecale de la 414.820 de persoane. Rezultatele au aratat ca o persoana din sase are unul sau mai multi paraziti intestinali. Pe scala marimii, acestia se situeaza intre microorganismele microscopice si teniile de pana la 50 de cm. Cand materiile fecale contin proteine digerate partial, asa cum se intampla la o digestie necorespunzatoare, in colon se dezvolta un mediu propice pentru o mare varietate de bacterii si de paraziti.
Problema cea mai mare a intestinelor se datorateaza fie viermilor cilindrici, cum sunt ascaridul, tricoce-falul, trichinella, strongyloides, ankylostoma sau oxiurul, fie viermi plati ca tenia, denumita si viermele solitar sau cum este Fasciolopsis sau cum sunt schistosomele. Lungimea lor e diferita, de la cativa milimetri (oxiurul) la mai multi metrii (tenia). Acesti viermi produc tulburari digestive diverse: diaree, varsaturi, pierderea poftei de mancare, constipatie si dureri abdominale. Cateodata insa nu apare nici un simptom.
Semne ale existentei parazitilor la adulti si copii:
- Alergii - Multe alergii sunt cauzate de infectiile cu viermi. Tesutul devine inflamat si reactioneaza la unele alimente atunci cand numarul celulelor albe creste din cauza lor. Pot aparea eruptii cu pustule, cresterea sensibiltatii si alergii la mancare.
- Anemia - Viermii fura substantele nutritive din organism cauzand anemia. Cand sunt in numar suficient de mare pot crea o pierdere de sange care declanseaza anemia sau lipsa de fier.
- Constipatie - Unii viermi pot obstructiona anumite organe cum este colonul cauzand constipatie.
- Diareea - In cele mai multe cazuri diareea este calea naturala de eliminare a toxinelor din organism.
- Oboseala - simptome de gripa, apatie, depresie si lipsa puterii de concentrare.
- Gaze stomacale si balonare - Unii paraziti pot cauza si gaze stomacale si balonare.
- Disfunctii ale sistemului imunitar - Parazitii destabilizeaza sistemul imunitar diminuand imunoglobulina A.
- Nervozitate - Eliminarea resturilor toxice ale parazitilor irita sistemul nervos, rezultand anxietatea si starea de neliniste.