
Salmonella si Shigella sunt bacterii enterice, cu alte cuvinte ele traiesc in intestinul nostru. Dr. Clark a descoperit ca Salmonella este deasemeneea o bacterie de detoxifiere, adica este eliberata de alti agenti patogeni cum ar fi paraziti sau virusi atunci cand acestea sunt ucise sau cand sunt pe moarte. Salmoneloza invadeaza virusii si oncovirusii. Salmonella poate provoca diaree, constipatie, balonare, greata, dureri, oboseala si febra, dar poate fi, de asemenea si asimptomatica. Cele trei soiuri comune de Salmonella sunt enteriditis, paratyphi si typhimurium, ele pot fi vazute adesea impreuna in cazurile cronice. Salmonella enterditis afecteaza indeosebi pancreasul, dar poate invada orice parte a corpului. Are nevoie de metale pentru a se dezvolta in mod specific de aur, molibden si ruteniu.
Parazitul Shigella ajunge in organism prin intermediul intestinului si din produsele lactate, precum si din alte alimente cum ar fi carnea contaminata, carne de pasare si oua. Ea pot fi gasita in conserve, salate si produse vegetale precum si in mancare gatita. De asemenea se poate intampla ca si suplimente si medicamente sa contina si Salmonella. O igiena deficitara poate face ca acesta bacteria sa poata fi gasita si pe mainile noastre.
Salatele si alte produse vegetale sunt fertilizate cu gunoi de grajd, apa contaminata sau vin in contact cu alte produse contaminate. Intoxicatiile alimentare cu Salmonella provoaca infectii in randul a ~ 20 de milioane de oameni din intreaga lume in fiecare an si este responsabila pentru aproximativ 200.000 de decese. Acesta infecteaza animalele si se ataseaza de salata din legume. Oamenii de stiinta din Marea Britanie au descoperit ca Salmonella se hraneste cu zahar pentru a supravietui.