
Copiii, in special cei de varsta frageda, au cunostinte reduse despre lumea inconjuratoare, dar in schimb, au o mare curiozitate. Lipsiti de supraveghere, acestia cad usor victima unor accidente, deseori cu urmari grave pentru toata viata. Frecvent pot fi victima unor accidente ca: arsuri, opariri etc. La producerea acestor tipuri de accidente, pe langa lipsa de supraveghere, mai contribuie si obiceiul mamelor de a-si tine copiii langa ele la bucatarie, unde pot umbla la masina de gatit, pot rasturna o oala cu apa clocotita etc. Fierul de calcat incins este, de asemenea, o sursa de arsuri, cand ajunge la indemana copiilor. Jocul cu chibriturile, frecvent dorit de copii, expune la riscuri grave si nu putine au fost cazurile cand, din asemenea jocuri, au luat nastere incendii de proportii. Sunt cunoscute dragalasenia si zburdalnicia copiilor. Dar, lipsit de supraveghere, copilul poate sa sufere diverse traumatisme, cum ar fi caderea de la inaltimi (fereastra, balustrada scarii, diverse lovituri etc). Jocul copiilor trebuie sa fie supravegheat si dirijat cu atentie, evitand astfel accidentele. O atentie deosebita trebuie acordata feririi copiilor de accidentele de circulatie, a caror gravitate a fost subliniata anterior. Copiii nu vor traversa neinsotiti drumurile publice, jocul lor desfasurandu-se in spatii special amenajate la distanta de arterele de circulatie. Jocul copiilor cu instalatii electrice constituie, de asemenea, o sursa de grave accidente.
Intoxicatiile la copii sunt frecvente, fiind determinate in marea majoritate a cazurilor de neatentia si neglijenta in, manipularea toxicelor care ajung astfel la indemana copiilor.
Mentionam faptul ca intoxicatiile cu insecto-fungicide, care au o mare gravitate, sunt frecvente la copii, acestia reprezentand mai mult de jumatate din numarul de persoane care au suferit asemenea intoxicatii. Medicamentele lasate la voia intamplarii pot fi inghitite in cantitate mare de copii,confundand tabletele cu bomboanele. Astfel au putut ingera cantitati mari de romergan, luminal, clordelazin, producand intoxicatii severe. Bauturile alcoolice au toxicitate mai mare pentru organismul infantil, ajungandu-se la stari grave de intoxicatie chiar cu cantitati reduse. Uneori persistenta unor leacuri babesti poate fi cauza unor accidente. Astfel este obiceiul de a trata limbricii si galcii cu petrol lampant, care poate duce la intoxicatie cu petrol si la producerea unor pneumonii grave. Pentru prevenirea accidentelor la copil, pe prim plan se situeaza supravegherea atenta a acestora si manipularea cu multa atentie a substantelor toxice si medicamentelor pentru a nu fi lasate la indemana copiilor; concomitent se preconizeaza educarea copiilor pentru ca singuri sa se fereasca de accidente, vorbindu-li-se de o asa-zisa vaccinare impotriva accidentelor. Principiul consta in a lasa sa se produca unele mici accidente pentru ca folosind aceasta experienta castigata prin actiune proprie, copilul sa evite accidente grave. Conditia esentiala este ca aceasta experienta sa nu dauneze sanatatii copilului, alegandu-se accidente care nu pot avea urmari grave (exemplu: atingerea fierului de calcat).