Dupa cum se stie, poate, un nou capitol al oncologiei si-a dovedit importanta in ultima vreme: epidemiologia cancerului, capitol nascut din necesitatea cunoasterii factorilor care scad sau cresc frecventa unor localizari ale cancerului, in diverse colturi ale lumii. Dupa datele statistice inregistrate Ia noi in tara, cele mai frecvente localizari sunt: 1) cancerul organelor genitale feminine; 2) cancerul tubului digestiv (in special cancerul gastric); 3) cancerul sanului; 4) cancerul pulmonar; 5) cancerul pielii. Sa analizam putin factorii care favorizeaza aceste localizari, pentru a-i cunoaste mai bine si a-i putea combate. In tara noastra, frecventa cancerului organelor genitale feminine si indeosebi a cancerului colului uterin este apropiata de frecventa observata in majoritatea tarilor europene, deosebindu-se totusi de aceea inregistrata in tarile scandinave si anglo-saxone.
Cercetarile efectuate in legatura cu factorii favorizanti ai aparitiei cancerului gastric au subliniat rolul alimentatiei, tutunului si alcoolului. Se crede astfel ca alimentatia neechilibrata ar fi un factor de gravitate, lucru evident daca tinem seama ca in anumite regiuni de pe glob se inregistreaza de pe acum o scadere a numarului de cancere gastrice, ca urmare a imbunatatirii hranei. Consumul bogat in grasimi (in special de origina animala, untura, slanina), lipsa din alimentatie a laptelui, oualor, legumelor si fructelor proaspete, abuzul de alcool si de condimente au un rol nefast asupra mucoasei stomacului. Dupa unele date, aproape 77% din bolnavii de cancer gastric au fost consumatori de carne grasa prajita. Prin urmare, abuzul de grasimi prajite si absenta produselor lactate sunt factori alimentari care se intaresc unul pe celalalt: primul prin tulburarile pe care le provoaca asupra secretiei gastrice (si chiar printr-o anumita actiune cancerigena), celalalt prin lipsa unor substante protectoare (cum ar fi colina), utile mucoasei stomacului. Daca mai adaugam alti factori favorizanti, cum ar fi modul irational de preparare a alimentelor, dentitia proasta, mesele neregulate, tensiunea nervoasa, tabloul factorilor alimentari se completeaza cu aceste abateri de la igiena individuala. In plus, 92% din bolnavii de cancer gastric sunt fumatori, iar 42% mari consumatori de alcool.
Cancerul sanului este mai putin raspandit in tara noastra decat cel al colului uterin. In alte tari, insa, acesta este pe primul plan, faptul fiind corelat in primul rand cu scurtarea perioadei de alaptare la femeia moderna. Sarcina cu evolutie normala, alimentarea naturala a copilului par a fi factori care previn aparitia proceselor patologice ale glandei mamare, care sunt favorizate, dimpotriva, de cresterea numarului avorturilor si al tulburarilor functiei de reproducere.
In cazul cancerului pulmonar, anchetele statistice au scos in evidenta patru factori importanti. Unul dintre acestia este fumatul si mai ales cantitatea de tigari fumate intr-o zi.
Astfel, persoanele care au fumat cate 40 de tigari (sau mai mult) pe zi, timp de 25 de ani, se imbolnavesc de cancer pulmonar de 52 de ori mai frecvent decat cei care au fumat maximum 10 tigari pe zi. Investigatiile facute in randurile populatiilor care nu fumeaza din diferite motive (motive religioase la parsii din India), au dus la concluzia ca la acesti indivizi cancerul pulmonar este mult mal rar. S-a demonstrat existenta unor agenti cancerigeni in fumul de tigara, proveniti atat din tutun, cat si din foita tigarii. Unul dintre acesti agenti este benzpirenul. In salile de sedinta cu multi fumatori, benzpirenul ajunge la o concentratie de 4-5 ori mai mare decat in atmosfera oraselor. Prin urmare, chiar si persoanele care nu fumeaza intra sub actiunea acestui agent cancerigen, datorita fumatorilor care se afla in aceeasi camera. Pe langa fumat, mai sunt indicati drept factori favorizanti: inhalarea unor substante daunatoare in procesul muncii si poluarea generala a aerului atmosferic cu substante cancerigene existente in fumul eliminat prin cosurile fabricilor si gazele de esapament ale automobilelor.
Printre factorii favorizanti ai cancerelor pielii se numara diferentele de pigmentare a pielii si modul de protectie la lucru in aer liber. Dupa unii cercetatori, 84% din cancerele pielii au fost inregistrate la persoanele blonde, existand probabil o relatie intre pigmentarea mai intensa a pielii si reactiile ei la actiunea luminii solare (in special la radiatiile ultraviolete). In regiunile sudice, tumorile maligne ale pielii sunt mai raspandite decat in regiunile nordice, mai frecvente la populatia rurala decat la cea a oraselor, iar in mediul rural la acele persoane care isi protejeaza la lucru pielea fetei, in unele regiuni, 95% din tumorile cutanate sunt localizate pe pielea fetei, ceva mai frecvent pe pielea nasului. Am insistat mai mult asupra acestor localizari si cu deosebire asupra factorilor ce pot fi corelati cu aparitia cancerului, pentru ca in acest mod cititorul poate trage singur o serie de concluzii pentru evitarea actiunii indelungate a acestor factori.