Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


ce este aparatul dentomaxilar

 
ce este aparatul dentomaxilar

1. PRIMA POARTA DE IMPORT A MATERIEI
Este prima portiune a tubului digestiv unde are loc transformarea fizica si partial chimica a alimentelor absolut necesare cresterii si dezvoltarii copilului, repararii tesuturilor lezate la adult si producerii de energie, fara de care nici un fel de activitate nu este posibila. De la gura primitiva a primelor fiinte si vietuitoare inferioare (celenterate, anelide, pesti, reptile), pana la vertebratele superioare (mamifere si om) s-a desfasurat o lunga cale de transformari morfologice ce arata o permanenta adaptare la conditiile de mediu in continua transformare si in acelasi timp o mare plasticitate a acestei prime parti din aparatul de import al materiei. La majoritatea animalelor acest aparat serveste si la apararea lor prin dintii puternici si ascutiti, cu care musca, sfarteca prada sau ucide, prin implantarea caninilor, ce sunt adevarate pumnale. Functia principala ramane mestecarea alimentelor si inghitirea lor. La om, se dezvolta incepand cu homo sapiens fossilis (12.000 ani i.e.n.) limbajul articular, vorbirea, cantatul si mimica, ce exprima sentimentele si stabileste comunicarile intre oameni.
2. ELEMENTELE COMPONENTE
Acest aparat este format dintr-un schelet osos: masivul facial, in care sunt implantate cele mai specializate organe dure: dintii, 3 mari grupe musculare cu origine diferita asigura miscarea mandibulei, in sus, in jos, la dreapta, sau stanga, a limbii, buzelor, obrajilor, grupe coordonate in miscare de un perfectionat sistem nervos. Scheletul facial si muschii sunt inveliti in afara de pielea fetei si inauntru de mucoasa bucala, cu aceeasi origine ca pielea (ectodermica), umectata permanent de saliva, produsa in glandele salivare si omogenizata de miscarile limbii. Orice tulburare in dezvoltarea acestor elemente, sau orice leziune in acest teritoriu, determina boli cu o simptomatologie foarte variata si pe care trebuie sa le cunoastem pentru a le depista si trata la timp.
Situat in portiunea centrala a figurii, scheletul aparatului dentomaxilar este format la om din 2 maxilare, unul superior, altul inferior, si din cavitatile alveolare (osoase), in care se afla implantati cei 20 de dinti de lapte (temporari la copii, sau cei 32 dinti permanenti la adolescenti si adulti).
Masivul facial, in care maxilarele constituie oasele principale este constituit de fapt din 14 oase din care 2 sunt neperechi: vomerul si mandibula. Toate aceste oase sunt legate intre ele prin suturi ce au un triplu rol; de mentinere, de dezvoltare si amortizare a presiunilor ce se exercita asupra lor in timpul masticatiei. Numai mandibula este mobila, permitand deschiderea sau inchiderea gurii; celelalte oase sunt fixate prin suturi la baza craniului, intr-un sistem arhitectonic foarte precis, amintind de constructia turnului Eiffel din Paris, cu deosebirea ca la om, varful este in jos, la nivelul barbiei.
In ansamblu, aceste oase constituie un bloc cu 3 etaje, cu 3 platforme (baza craniului, planseul orbitei si bolta palatina) si 3 pereti verticali, care limiteaza 4 mari incaperi: cavitatea bucala, ce poate fi asemuita cu sufrageria, cavitatea nazala, un adevarat fumoar, orbita ce deschide ferestrele vederii spre orizont si cutia craniana, unde artistii plastici situeaza studentul nevoias la o masa simpla dintr-o camera modesta, mansardata. Cavitatile alveolare par un sistem de lacasuri arcuite sudate pe bazele maxilare, in care se afla implantati dintii. Ele alcatuiesc 3 rigole ce delimiteaza cavitatea bucala propriu-zisa, in care se afla limba si vestibulul cu volum modificabil prin jocul muschilor obrazului si buzelor.
Dintii reprezinta adevarate instrumente specializate in taierea, tocarea si zdrobirea alimentelor ingerate. Mamiferele si omul au 3 feluri de dinti:
-incisivii, caracterizati prin forma lor aplatizata cu margini ocluzale, taioase, servesc la taierea alimentelor sau la muscare. Ei vin in contact cu buzele, fapt pentru care se mai numesc si dinti labiali;
-caninii, dinti puternici cu varf ascutit care servesc la sfasierea alimentelor; numele lor deriva din cuvantul latin canis care inseamna caine, dintii acestia fiind puternici la acest animal.
Incisivii si caninii formeaza grupul dintilor frontali, care sunt descoperiti si vizibili In timpul zimbetului sau vorbirii.
Premolarii si molarii sunt dinti cuboizi, cu suprafata ocluzala ce zdrobesc sau macina alimentele. Intocmai ca o piatra de moara, de unde si numele de molar (mola in limba latina = moara). Acestia vin in raport cu obrazul, de unde si numele lor de dinti jugali.
Copiii au 20 de dinti temporari (de lapte), care incep sa apara la 6 luni dupa nastere, pentru ca la 2,6 ani sa fie toti erupti. De la 6 la 12 ani dintii de lapte sunt inlocuiti cu cei permanenti la varste precise, cu exceptia molarilor de minte care isi fac aparitia intre 18-25 de ani.
Dintii de lapte isi fac aparitia din 6 in 6 luni in ordinea urmatoare.
La 6 luni apar incisivii centrali inferiori si apoi cei superiori.
La 1 an apar mai intai incisivii laterali superiori si apoi cei inferiori.
La 1,6 ani, apar primii molari temporari inferiori si apoi cei superiori.
La 2 ani apar caninii inferiori si apoi cei superiori.
La 2,6 ani apar molarii II inferiori si superiori, astfel incat la aceasta varsta orice copil trebuie sa aiba toti dintii de lapte. Cu acesti dinti, copilul trebuie sa mestece pentru a se dezvolta de la 7 kg cat are la 6 luni la 36 kg cat are in medie la 12 ani, cand ultimul dinte de lapte trebuie inlocuit. Cei 32 dinti permanenti permit cresterea in greutate a copilului de la pubertate la varsta adulta, de la 35 kg la 70 kg. Aceasta arata ca dintii temporari au o mai mare valoare in cresterea somatica a omului, asigurand cresterea in greutate de 5 ori comparativ cu cei permanenti, care permit aceasta dezvoltare numai de 2 ori.
La 6 ani apare primul molar permanent inapoia celui de al 3 lea molar de lapte; deseori acest dinte este luat drept temporar si ca atare este neglijat in cazul in care este afectat de un proces carios.
Tot la 6 ani apar si incisivii centrali inferiori. La 7 ani erup incisivii centrali superiori. La 8 ani apar incisivii laterali superiori si apoi inferiori.
La 9 ani se ivesc caninii inferiori si primii premolari superiori. La 10 ani apar primii premolari inferiori si caninii superiori. La 11 ani apar premolarii secunzi inferiori si apoi cei superiori. La 12 ani erup molarii II inferiori si apoi cei superiori.Intre 18 -21 ani isi fac aparitia ultimii molari, cunoscuti sub numate de molari de minte.
In mod normal, eruptia acestor dinti permanenti se face mai devreme sau mai tarziu, cu 3 luni daca se refera la molarii I si II, cu 6 luni mai devreme sau mai tarziu, daca este vorba de incisivii superiori sau inferiori si chiar cu 10 luni mai devreme sau mai tarziu, daca este vorba de canini sau premolari. Intarzierea sau eruptia precoce a unui dinte in afara acestor limite de varsta, este considerata patologica si numita tulburare de eruptie dentara. Orice dinte este format dintr-o coroana, partea alba care se vede si o radacina implantata in alveola, acoperita in mod normal de mucoasa gingivala (gingie). Radacina este aproape de 2 ori mai lunga decat coroana la dintii permanenti.
Coroana dentara este acoperita si protejata de smalt, o substanta foarte dura, acelulara si totusi vitala.
Dedesubt este dentina, care protejeaza si radacina, duritatea ei fiind mai redusa.
Tulburarile de calcifiere ale acestor straturi sunt cunoscute sub numele de hipoplazii dentare. Lezarea acestor straturi printr-un proces distructiv invadant, constituie mult cunoscuta carie de smalt sau dentinara.
In centrul dintelui se afla pulpa dentara, care contine nervi si vase nutritive. Inflamatia acestei zone (pulpita), produce dureri mari dentare, datorita presiunilor ce se exercita pe nervii pulpari.
Dintele are si un sistem de sustinere care uneste dintii in 2 arcade: una superioara si alta inferioara, fiecare dinte sprijinindu-se unul pe altul, pe umerii lor, fiecare dinte inferior venind in contact cu 2 dinti antagonisti superiori, cu exceptia incisivilor centrali inferiori, si a ultimului molar aparut pe arcada.
In acest fel se realizeaza arcadele dentare, adevarate suprafete articulare, intre care are loc taierea, zdrobirea si macinarea alimentelor.
Raportul static dintre suprafetele active ale dintilor se numeste ocluzie, iar raportul dintilor in timpul miscarilor este cunoscut sub numele de articulare dentara, variabil dupa miscarile pe care Ie are mandibula.
Sistemul de sustinere al dintelui sau parodontiul este format din ligamentul alveolodentar, ce leaga stratul cel mai extern al radacinii: cementul de stratul intern al aveolei osoase. Un sistem vasculo-nervos supraspecializat se afla printre fibrele ligamentului alveolo-dentar, cu rolul de nutritie, de amortizare a presiunilor exercitate pe el in timpul masticatiei si de receptie, de raportare la scoarta cerebrala a intensitatii presiunilor si a pozitiei dintelui in timpul masticatiei, deglutitiei sau vorbirii.
Adaugand mucoasa gingivala la celelalte elemente amintite, ligament, cement, os alveolar, obtinem sistemul de sustinere a dintelui, a carui imbolnavire este cunoscuta sub numele de parodontopatie.
Scheletul dento-maxilar este acoperit de 3 grupe musculare cu origine diferita.
La fata, imediat sub tegumente, se afla muschii mimicii, grupati cu deosebire in jurul orificiilor bucal, nazal palpebral si auricular. Un fascicul se insera pe scheletul facial si altul pe dermul pielii. Acestia dau expresivitate fetii, de unde si numele de muschi ai mimicii. Ei sunt inervati de nervul facial, a carui pareza sau paralizie afecteaza mult bolnavul; datorita acestor muschi omul poate sa-si exprime bucuria prin zambet sau ras, durerea prin plans, frica prin tipat, dusmania prin ranjet, plictiseala prin cascat. De asemenea, tot cu ei omul poate sufla, fluiera, scuipa, tusi, suge, linge, stranuta, sau saruta.
A 2 a grupa musculara se afla in portiunea laterala si mijlocie a fetei avand ca principal rol miscarea mandibulei inainte si inapoi, la dreapta sau la stanga si in sus sau in jos. Acest grup muscular, cel mai vechi in seria animala, este inervat de nervul trigemen; prin el omul poate mesteca, inghiti, vorbi, si chiar respira.
Al 3 lea grup muscular se afla in regiunea cefei si a gatului; el asigura mentinerea capului in pozitie de veghe, singura atitudine in care este posibila masticatia, deglutitia sau vorbirea.
Muschii masticatori, ai limbii si ai mimicii, precum si cei laringieni deriva din transformarea muschilor arcurilor branchiale, de la pesti (muschii branchiomeri), pastrand inervatia si vascularizatia veche;de-abia la reptile si mamifere, acesti muschi devin voluntari, nervii lor, vegetativi initial, atasandu-se in mare parte sistemului nervos de relatie. Iata de oe muschii acestia se pot contracta rapid la un ordin cordical, ca orice muschi striat voluntar, dar nu obosesc asa usor, deoarece au rezerve energetice ca muschii netezi din care deriva de fapt. Fara aceste calitati, omul nu ar putea debita pana la 20.000 cuvinte intr-o zi, nu ar inghiti de 600 ori in afara meselor, nu ar putea sta 12 ore la masa pentru a se infrupta din mancarurile alese. Muschii masticatori mai au o calitate in plus: au o dubla inervatie corticala, astfel incat in hemiplegie, cand un centru cortical motor este distrus, omul mai poate sa se hraneasca si mai poate respira ca sa-si continue viata, deoarece de aceeasi parte a creierului sunt 2 centri motori pentru muschii masticatori.
Miscarile mandibulei se fac in articulatia temporo-mandibulara in corelatie cu contactul dintre suprafetele articulare ale dintilor, ale caror presiuni sunt amortizate de ligamentele alveolo-dentare.
Sunt de fapt 3 articulatii ce trebuie coordonate: articulatia temporo-mandibulara, dentara si alveolo-dentara, dar sunt zeci de grupe musculare antagoniste, a caror contractie trebuie nuantata de un adevarat sistem cibernetic de informare si efectuare automata pentru realizarea respiratiei, masticatiei, deglutitiei, vorbirii sau exprimarii de sentimente. Mandibula se misca in cavitatea temporala ca un scranciob cu miscari mai complexe, iar arcada dentara inferioara se misca pe cea superioara intocmai ca o piua sau ca un ciocan pe o nicovala, ciocanul fiind inferior si scobit, ca o glenoida. Miscarile intre dinte si alveola sunt mult mai reduse si limitate, ligamentul alveolodentar avand ca rol principal mentinerea dintilor pe arcada si transformarea presiunilor de pe suprafata articulara a dintelui in tractiuni stimulatoare de producere osoasa pe peretii alveolari. Glandele salivare se dezvolta din peretii cavitatii bucale si au ca principal rol secretia salivei avand scopul de formare a bolului alimentare, ce urmeaza sa fie inghititi; de asemenea, saliva contine amilaza, un ferment ce incepe sa digere amidonul din alimente, contine lizozimul cu rol antimicrobian si cicatrizant, contine chiar produsi de secretie interna cum ar fi foliculina si produsi de excretie,in cazul in care organismul este in suferinta si trebuie sa elimine substantele toxice in exces, cum ar fi ureea,acidul uric.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Rinichi
Rinichii Rinichii Rinichii, in numar de doi, au forma unor boabe de fasole care se privesc cu marginile concave fata in fata si sunt situati de o parte si de alta a coloanei vertebrala, la nivelul lombelor (salelor). Sectiunile prin rinichi arata ca acestia sunt alcatuiti din doua feluri de substante:
 
• Modificari endocrine in sarcina si lactatie
Modificari endocrine in sarcina si lactatie  Modificari endocrine in sarcina si lactatie In cursul sarcinii au loc in organismul femeii transformari profunde cu caracter general, pe langa modificarile tractului genital in care se dezvolta embrionul si fatul. Evolutia normala a graviditatii se desfasoara pe fondul unor importante transform
 
• Imbatranirea o etapa fireasca
Imbatranirea o etapa fireasca Imbatranirea o etapa fireasca Imbatranirea este o etapa fireasca, comuna, inevitabila in viata tuturor fiintelor, asa cum sunt de firesti copilaria, tineretea si maturitatea. A cauta tineretea fara batranete, asa cum au incercat cautatorii elixirului vietii, este tot atat de inutil ca si a caut
 
• Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor
Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor  Literal, „osteoporoza” inseamna „oase poroase”, adica o slabire a rezistentei oaselor prin pierdere de masa osoasa, ceea ce le face susceptibile de fracturi. Aceasta boala cu consecinte devastatoare, foarte raspandita in
 
• Solutii la indemana oricui pentru scaderea colesterolului
Solutii la indemana oricui pentru scaderea colesterolului Suntem in pragul sarbatorilor de iarna. Iar dupa mesele imbelsugate din aceasta perioada se impun masuri simple pe care le puteti aplica pentru a ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Daca ati trecut cu vederea putin peste indicatiile medicului, iata cum va puteti redresa! Potrivit statistici
 
Vezi toate stirile din categoria Generalitati

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara