
Medicii de specialitate, pe baza observatiilor clinice facute in ultimul timp, au ajuns la concluzia ca bolnavii de boli ale sangelui se trateaza mult mai eficace daca beneficiaza de conditii de spitalizare speciale si tratamente aseptice. Aceasta concluzie se bazeaza pe faptul ca unele boli de sange sau tratamentul aplicat acestora afecteaza sistemele de aparare ale organismului impotriva infectiilor, prin inhibarea in parte sau in totalitate a tesutului reticulo-histiocitar, tesut care raspunde din punct de vedere imunologic de lupta impotriva microbilor.
Tratamentul bolnavilor de sange in spitalele moderne trebuie deci aplicat in conditii de riguroasa asepsie si antisepsie, metoda care impreuna cu administrarea diferentiata a derivatelor de sange prin transfuzii si a grefelor de maduva osoasa poarta numele de reanimare hematologica. Reanimarea hematologica cuprinde deci mai multe aspecte de profilaxie si de tratament al insuficientelor sistemului sanguin, cat si de reanimare a functiilor scazute ale organelor hematopoietice.
Prin izolarea totala a bolnavului fata de exterior in timpul spitalizarii, prin sterilizarea prealabila a tuturor obiectelor de uz personal si a celor aflate in spatiul de spitalizare, prin pregatirea zilnica speciala a medicului si a personalului mediu sanitar inainte de luarea de contact cu bolnavul, se realizeaza un microclimat aseptic care impiedica aparitia infectiilor supraadaugate la un organism lipsit de aparare, grabind si potentand astfel efectul tratamentului specific bolii respective.
Metoda consta in crearea in cadrul spitalelor a unor blocuri izolate cu rezerve de cate un pat, cu grup sanitar propriu si care comunica cu exteriorul numai printr-un mic vestibul. Ferestre mari, duble, dar care nu se deschid, asigura lumina naturala necesara cat mai mult timp posibil. Aerisirea se realizeaza printr-un sistem de aer conditionat steril, racit sau incalzit in functie de anotimp, pastrand o temperatura constanta de 18-20°.
Pentru a preantampina sentimentul de singuratate si izolare care apare in astfel de cazuri, bolnavul are la dispozitie telefon, radio si televiziune.
Inainte de primirea unui nou bolnav, interiorul se sterilizeaza prin metode chimice si fizice. Apa utilizata este de asemenea sterilizata, ca si intregul inventar moale necesar.
Medicul curant si personalul mediu sanitar, pe tot timpul ingrijirii bolnavului, intra in rezerve imbracati steril, echipamentul respectiv gasindu-se intr-o camera speciala pe drumul de acces, in casolete sterile.
Rudele bolnavilor pot sa-i vada prin ferestrele inchise care dau pe un coridor si sa vorbeasca cu ei prin intermediul unui sistem fonic. Metoda complexa a reanimarii hematologice a dat, experimental, rezultate deosebit de promitatoare prin faptul ca s-a scurtat timpul de spitalizare a bolnavilor, s-a obtinut un efect mai bun al tratamentului si s-a prelungit perioada de remisiune a bolii datorita inlaturarii sau limitarii infectiilor supraadaugate.