
La femeie, ciclurile sexuale poarta denumirea de cicluri menstruale, datorita aparitiei hemoragiilor uterine lunare (in medie) care marcheaza inceputul si sfarsitul ciclurilor ovariene. Primul ciclu menstrual apare, in regiunile temperate, la o varsta medie de 13 ani. Ciclurile menstruale se desfasoara pana la menopauza, care survine la 45-52 de ani. Ele au o durata medie de 28-30 de zile. Scurtarea lor la perioade de 21-25 de zile sau lungirea la 35-40 de zile nu are, in mod obligatoriu, o semnificatie patologica.
In mijlocul ciclului menstrual survine ovulatia, adica ruperea ovulului din foliculul ovarian si eliberarea acestuia in uter. Daca ovulul este fecundat, ciclul menstrual se opreste si nu reapare decat dupa nastere. Daca ovulul nu este fecundat, activitatea ciclica a ovarului continua. Sfarsitul ciclului este marcat de aparitia hemoragiei menstruale, a carei durata normala este variabila, fiind in medie de 3-5 zile. Rarirea menstruatiilor poarta denumirea de oligomenoree sau bradimenoree. Absenta menstruatiei (amenoreea) poate surveni dupa o perioada de oligomenoree sau se poate instala brusc. Repetarea menstruatiilor la intervale mai scurte de 4 saptamani se numeste polimenoree sau tahimenoree. Amenoreea nu are totdeauna un caracter patologic, constituind un fenomen fiziologic in timpul sarcinii, al lactatiei si in perioada menopauzei. Amenoreea patologica poate aparea in cele mai diverse boli si sindroame. De altfel, functia menstruala nu poate fi considerata ca un fenomen localizat la aparatul genital. Ciclul menstrual este insotit de un numar impresionant de modificari fiziologice, metabolice si biochimice, localizate in diferite organe si tesuturi ale organismului. Trebuie subliniat ca intre durata, cantitatea si alte caractere ale menstruatiei, pe de o parte, si functia ovariana, pe de alta parte, nu exista un paralelism absolut.
Tratamentul tulburarilor ciclului menstrual trebuie orientat in raport cu originea lor si cu particularitatile fiecarui caz, fiind necesara o examinare completa, clinica si de laborator.