Atunci cand aflam ca avem prea mult colesterol in sange, suntem mai degraba nedumeriti decat speriati. Putini sunt cei care pot aprecia daca valoarea comunicata reprezinta sau nu un risc pentru sanatate. Uimirea e mare mai ales cand, in ciuda unei diete sarace in grasimi, valoarea lui se incapataneaza sa nu scada.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o componenta importanta a metabolismului. El pluteste in sange, este preluat de celule si se localizeaza mai ales in membranele celulare. Un om contine aproximativ 150 g colesterol. Substanta vitala, el este folosit de organism ca material de constructie in producerea de acizi, hormoni si vitamina D.
Riscul unui nivel ridicat de colesterol
Colesterolul poate sa patrunda in peretii arterelor unde, in timp, formeaza adevarate depozite. In felul acesta, apar asa-numitele placi de grasime (ateroame), care se pot rupe brusc si infunda arterele. Este riscul ce face atat de periculoasa prezenta in exces a colesterolului. Urmarile pot fi fatale: infarct, atac cerebral, tulburari acute de circulatie a sangelui in picioare. Inchiderea brusca a arterelor coronariene poate duce la moartea inimii. In mod frecvent, peretii vaselor de sange modificati din cauza colesterolului au si depuneri de calcar, ceea ce duce la sclerozarea vaselor (arterioscleroza). Fumatul, hipertensiunea si diabetul agraveaza acest proces si sporesc riscul unor complicatii in functionarea vaselor de sange.
De ce depinde marimea valorii colesterolului?
Continutul in colesterol al hranei pe care o consumam influenteaza doar in mica masura valoarea grasimii din sange. Zilnic, absorbim cam 0,5 grame, ceea ce inseamna 20-30% colesterol in sange. Ficatul tolereaza fara probleme o cantitate zilnica de 1 pana la 2 grame de colesterol. Producerea de colesterol este programata prin gene. O valoare inalta a lui este deci in mare masura innascuta, dar sporeste sensibil prin supragreutate, lipsa miscarii si diabet. Cu toate acestea, exista si sportivi supli, care nu mananca aproape deloc alimente grase si totusi prezinta valori ridicate ale colesterolului.
Ce valori sunt normale?
In principiu, un total de 200 mg/dl colesterol este considerat drept normal. Riscul de a evolua catre o arterioscleroza este in acest caz redus. Preventiv, valorile colesterolului trebuie masurate in fiecare an. Sangele pentru analiza se ia pe stomacul gol, ceea ce presupune sa nu fi mancat nimic cu 5 ore inainte, si sa nu fi baut lichide cu calorii.
Colesterolul „bun” si colesterolul „rau”
Totalul de colesterol din sange se compune din colesterol LDL si colesterol HDL. Valorile mari de LDL sunt considerate rele, pentru ca LDL-ul se depune in artere si duce la arterioscleroza. Valorile mari de HDL sunt considerate in schimb bune, pentru ca HDL-ul combate depunerile de calcar pe peretii vaselor. Cand valoarea totala a colesterolului depaseste 200 mg/dl, medicul e dator sa masoare separat valorile LDL-ului si ale HDL-ului, pentru a aprecia mai corect riscul instalarii arteriosclerozei. Nivelul de LDL mai mare de 160 mg/dl este considerat crescut, iar cel de peste 190 de mg/dl, periculos. Valorile HDL-ului sunt considerate prea scazute atunci cand coboara sub 40 mg/dl.