
In special mama tanara si la prima sarcina trebuie sa se pregateasca atat din punct de vedere psihic cat si din punct de vedere material pentru ca cel asteptat cu dragoste si bucurie sa se dezvolte in cele mai bune conditii. In aceasta privinta are valoare desigur si experienta celor mai varstnici, dar sfaturile medicului si controlul medical al sarcinii au intaietate. In acest fel va putea fi urmarita optim dezvoltarea copilului in timpul sarcinii, perioada care prezinta o importanta covarsitoare pentru evolutia ulterioara a copilului.
Pregatiri temeinice
Pe langa pregatirea psihica, care se realizeaza printr-o atmosfera placuta,de voie buna, afectiune si incredere, viitorii parinti vor face pregatiri inainte de sosirea acasa a nou-nascutului de la maternitate. Nu este indicata procurarea celor necesare dupa nastere, pentru ca se face in graba. Pentru a veni in ajutorul parintilor, in special al celor tineri si fara experienta, dam o lista a mobilierului si obiectelor indispensabile pentru inceput.
1. Cosuletul de rachita este potrivit pentru primele 4-6 luni; dupa 6 luni, copilul va fi pus in pat de metal sau lemn, cu plasa, care, datorita dimensiunilor sale, poate fi folosit pana la 7 ani. Copilul nu va dormi in acelasi pat cu mama; in unele familii se spera ca astfel mama s-ar putea odihni mai bine, mai ales in primele 2 saptamani dupa intoarcerea de la maternitate. Daca copilul ramane in patul parintilor se obisnuieste curand cu aceasta si va reactiona prin agitatie si plans, cand incercam sa-l punem din nou in cosuletul lui. Si de aici necazuri, prea de timpuriu.
2. Salteaua va fi tare, fara cute, din paie de grau sau orez, talas fin de lemn sau iarba de mare. Lana sau puful nu sunt bune pentru ca deformeaza coloana vertebrala. Grosimea cea mai potrivita a saltelei este de 5-6 centimetri.
3. Musamaua fereste salteaua de imbibarea cu urina si materii fecale. Ea va depasi salteaua cu aproximativ 15 - 20 centimetri pentru a putea fi petrecuta sub aceasta. Musamaua se curata excelent cu Alba sau Perlan si apa calduta, cel putin o data pe zi.
4. Cearsafurile de pat, in numar de 3 - 6, din sifon sau panza albita, vor fi, de asemenea, mai mari decat salteaua.
5. Plapuma sau cuvertura de molton trebuie sa fie supla si usoara.
Recomandam cuvertura din molton, care se poate spala, spre deosebire de plapuma.
6. Baita din material plastic este placuta la vedere, se manipuleaza si se curata foarte usor.
7. Masa de infasat poate fi o masa oarecare, pe care se pune o cuvertura acoperita cu un cearsaf. Infasatul in pat este neigienic si oboseste pe mama, care este nevoita sa stea aplecata mult timp.
8. Dulapiorul (sau un raft din dulapul parintilor) pentru depozitarea rufariei copilului trebuie de asemenea sa figureze in micul inventar. Este gresit obiceiul de a tine rufele descoperite pe o masa sau pe un scaun.
9. Rufaria si imbracamintea vor fi confectionate din material usor de spalat (panza albita, sifon, finet, mol¬ton). Pentru primele 4-6 luni sunt necesare:
- camasute din panza albita sau finet 5-6 bucati
- pieptarase din finet sau panza albita 5-6
- scutece de panza moale, absorbanta, de 80/80 centimetri 6-12
- scutece de finet de 90/90 centimetri 6-12
- scutece mari confectionate dintr-un material mai plin, dar moale (molton), cu dimensiunile de 110/110 centimetri 5-6
- dreptunghiuri de 30/45 centimetri, pentru a fi puse intre picioare 6-12
- bonete de trei marimi 3-6
- prosoape plusate de 1/1,5 metri pentru baie 2-3
- jachete de bumbac sau Iana, dupa anotimp 3-4
- botosei din lana sau bumbac, dupa anotimp 2-6
- manusi din bumbac sau lana, dupa anotimp 1
- dreptunghiuri de material plastic, care sa fie puse intre scutecul mare si scutecul mic 2-3
- sac calduros, captusit cu molton sau lana tricotata cu gluga, pentru scoaterea la aer in anotimpul friguros si in care sugarul sa fie pus gata infasat 1
Se recomanda sa se evite materialele aspre, care irita pielea foarte sensibila a copilului.
10. Biberoanele se procura de la farmacie, atunci cand copilul nu mai poate fi alaptat la san. Sunt necesare 7-8 biberoane din sticla gradata.
11. Tetinele vor fi tot in numar de 7 - 8, pentru ca sugarul sa priceasca la fiecare masa o tetina fiarta (deci sterila).
12. Un pahar individual al copilului.
13. O oala mare cu capac, in care se fierb o data pe zi biberoanele si tetinele.
14. Oale de 1 - 2 kilograme cu capac (2 - 3 bucati), in care se prepara laptele, ceaiul sau alte alimente. Este bine ca aceste vase sa fie individuale, ale copilului.
15. Un ibric sau o palnie mica emailata cu care se toarna preparatele in biberon.
16. O lingurita individuala.
17. O sita mica, prin care se paseaza alimentele (cartofi, morcovi).
18. Un termometru de baie, necesar pentru masurarea temperaturii apei.
19. Un termometru de camera.
20. Un termometru maximal, care se recomanda sa fie individual.
21. Sapun, ulei fiert si racit, vata, tifon necesare toaletei zilnice. In primele luni se recomanda sapunul de toaleta pentru copii sau sapunul de ras.
22. Un carut, pentru orele de plimbare in aer liber.
Camera copilului va fi cea mai luminoasa din apartament; pe cat posibil nu se vor pune in ea mai mult decat patul, masa de infasat, dulapiorul pentru haine si rufe si 1-2 scaune. Se recomanda ca mobilierul sa fie vopsit cu ulei de culoare deschisa, iar peretii sa fie zugraviti, de asemenea, in culori deschise. Perdelele de la ferestre vor fi dintr-un material care se poate spala des (o data pe luna). Cand copilul ajunge la 7 - 8 luni se asaza tarcul in camera, prevazut cu musama si pe deasupra molton sau o patura subtire, care sa se spele usor (cel putin o data pe saptamana). Temperatura camerei trebuie sa fie intre 18 si 20 de grade, cel mult 22 grade, chiar iarna. Daca sunt calduri mari in timpul verii, ferestrele trebuie prevazute cu perdele de doc (de recomandat albe) sau din panza care sa fie umezite de 2 - 3 ori pe zi, deoarece acestea, uscandu-se, vor racori camera. In timpul iernii trebuie sa asiguram umiditatea absolut necesara prin vase poroase sau tavi care contin apa si pe care le asezam pe calorifer sau pe soba.