
Biberoanele vor fi mai lesne spalate, daca vor fi clatite si umplute cu apa rece imediat dupa pranzul respectiv; in felul acesta vom evita uscarea laptelui pe pereti. Tetina va fi de asemenea clatita, o umplem cu apa rece si o apasam cu putere ca apa sa iasa prin gaura de la varf. Biberoanele si tetinele vor fi sterilitate o data in 24 de ore, de obicei in timp ce pregatim preparatul alimentar pentru 24 de ore; intai le spalam cu apa calda in care este dizolvat putin sapun, apoi le clatim cu apa calda si le punem la fiert intr-o cratita care sa le cuprinda (biberoanele vor fi invelite fiecare separat in tifon, iar toate tetinele vor fi puse intr-un saculet comun de tifon). Dupa 10 minute de fierbere dam cratita de o parte, o acoperim cu un capac care sa se adapteze perfect si lasam ca apa sa se raceasca putin. Ne spalam pe maini, aruncam apa din oala, scoatem biberoanele, le scurgem de apa si le umplem pana la nivelul indicat de medic cu preparatul alimentar pregatit imediat inainte. Turnam laptele direct in biberoane, daca l-am preparat intr-un ibric, sau cu ajutorul unei palnii emailate, sterilizata in prealabil si pe care o utilizam numai pentru acest scop. Inchidem fiecare biberon cu o tetina negaurita si-i punem imediat la rece dupa una din modalitatile descrise anterior. Chiar daca pregatim fiecare pranz separat, fierbem in acelasi mod biberoanele, le pastram si le utilizam pe rand la pranzurile respective. Tetinele gaurite pentru cele 5 pranzuri vor fi scoase din apa cat mai repede, vor fi uscate (umiditatea le inmoaie lesne, mai ales apa calda si vaporii de apa) si pastrate pentru pranzurile urmatoare intr-un borcan oparit special destinat acestui scop si al carui capac se adapteaza perfect. Inaintea fiecarui pranz ne spalam pe maini, incalzim la baia de apa biberonul care contine preparatul alimentar, indepartam tetina care a asigurat etanseitatea biberonului respectiv si punem una din tetinele gaurite din borcan (pe care o luam fara sa le atingem pe celelalte). Daca folosim o singura tetina pentru toate mesele din 24 de ore o spalam dupa fiecare pranz cum am aratat mai sus, o punem pe o farfurie sprijinita prin baza sa, si o acoperim cu un pahar rasturnat. Inainte de masa urmatoare o fierbem 3 minute intr-un ibric mic si o utilizam imediat. Cu aceeasi apa, dupa ce s-a racit putin, incalzim biberonul la temperatura de 40-45 grade (aceasta echivaleaza cu o temperatura putin mai crescuta decat a apei pentru baia sugarului).