
FARMACIA DE CASA
In fiecare casa, dar mai ales acolo unde se afla copii mici, gravide, batrani, suferinzi, este necesar sa existe un dulapior cu medicamente si pansamente. Dulapiorul va fi instalat intr-o camera racoroasa, lipsita de umiditate. Observatie importanta: dulapiorul va fi astfel asezat, incat sa nu atraga atentia copiilor deoarece acestia cad frecvent victima propriei lor curiozitati, iar medicamentele, prin forma si prezentarea lor, le trezesc cea mai vie curiozitate.
Dulapiorul, confectionat din lemn si prevazut cu broasca cu cheie, va trebui sa aiba rafturi si despartituri, pentru a putea pune fiecare lucru intr-un anumit loc, de unde sa stim sa-l luam la nevoie. Nu este rau ca dulapiorul de medicamente sa fie compartimentat pentru medicamente interne si externe, fiecare compartiment purtand inscriptia respectiva. Pentru orientarea mai rapida, in caz de nevoie, vom folosi pentru medicamentele de uz intern o inscriptie de culoare albastra, iar pentru cele externe una de culoare rosie. Tot aici vom pastra diferitele medicamente care se iau intr-o anumita cura recomandata de medic pe o anumita perioada. Nu vom tine sub nici un motiv aceste medicamente pe masa, in noptiera, bufet.
Medicamentele se vor pastra in plicuri, sticle, cutii de diferite marimi, dupa cantitatea si felul fiecarui medicament, avand scris clar pe ambalaj felul medicamentului si modul de folosire. Pe masura intrebuintarii lor, medicamentele uzuale din farmacia de casa vor trebui sa fie completate. Nu vom lua niciodata un medicament a carui denumire n-o cunoastem (eticheta cazuta etc).
In dulapiorul cu medicamente se va mai rezerva un spatiu pentru unele materiale de pansament, ca: vata, tifon, fesi, leucoplast etc.
In dulapiorul de medicamente vom pastra medicamentele cele mai obisnuite si pe care le putem folosi in acordarea primului ajutor celor suferinzi.
S-a recomandat orientativ un sortiment mai larg, urmand ca fiecare sa decida singur ce medicamente s-ar putea dovedi utile. Sugeram ca intr-o casa unde nimeni nu sufera de constipatie nu este necesar Ciocolaxul, dupa cum Extraveralul sau tinctura de valeriana sunt inutile acolo unde toata lumea este calma si se doarme tun. De asemenea, materialele pentru pansamente se dovedesc totdeauna folositoare unde sunt copii si se intrebuinteaza mult mai rar la varstnici.
Subliniem ca dozele indicate au caracter de urgenta, cateva ore pana la cel mult o zi (daca suferinta cedeaza) sau pana la sosirea medicului. Nu avem voie sa prelungim administrarea nici unuia din medicamentele de mai sus fara prescriptie medicala.
Deoarece medicamentele aflate in farmacia de casa sunt destinate a fi pastrate timp mai indelungat, fiind folosite numai la nevoie, sau evitat produsele usor alterabile. Pe de alta parte s-a cautat a se indica medicamente cu cat mai putine contraindicatii. O farmacie de casa bine organizata ne scuteste, de multe ori, de a cauta in timpul noptii (la farmacia de serviciu, care se poate afla departe de casa), un calmant sau alt, medicament de urgenta.
TRUSA DE EXCURSIE
Pentru acordarea prim-ajutorului in caz de accidente sau pentru evitarea eventualelor inconveniente care se pot ivi in timpul excursiilor este indicata o mica trusa de medicamente si pansamente.
Este indicat ca medicamentele, care intra in componenta trusei de excursie, sa nu depaseasca cantitatea necesara administrarii in 24 de ore, deoarece in acest timp se poate ajunge intr-o localitate cu mijloace de asistenta medicala.