
Nu vom insista aici asupra importantei curateniei pentru sanatate si asupra rolului igienic al baii. Credem ca este util doar sa subliniem ca mama sa procedeze astfel incat baia sa fie o placere pentru copil. Desi in aparenta foarte usor de facut, baia prezinta totusi unele dificultati, iar de felul cum se face prima baie depinde si modul in care sugarul o va accepta mai tarziu: cu bucurie sau cu plans. Sunt copii mai maricei, care alarmeaza toata familia cand urmeaza sa faca o baie generala; de vina au fost primele bai care au fost prea reci sau prea fierbinti si au creat reflexe de aparare. Deci: atentia la prima baie!
In general se face baie inaintea ultimului supt, deoarece copilul suge mai puternic dupa aceea si adoarme mai profund. Iata pe scurt cateva indicatii care se pot dovedi utile:
1. Camera in care se face baia copilului va avea o temperatura de 22 - 24 grade.
2. Cadita trebuie sa fie curatata inainte de fiecare baie cu apa fierbinte si un detergent (Alba, Perlan).
3. Rufaria: ca la infasatul obisnuit.
4. Apa de imbaiat trebuie sa aiba temperatura de 37-38 grade. Daca nu are termometru de baie, mama va incerca cu cotul temperatura apei, regiunea cotului fiind una dintre cele mai sensibile ale corpului (atunci cand la cot simtim caldura placuta inseamna ca apa are temperatura potrivita pentru baie). Se pot intampla accidente daca, din neatentie, se intrebuinteaza apa fierbinte . Cantitatea de apa pentru o baie este aceea care acopera corpul copilului. Deoarece mamele tinere nu sunt obisnuite sa tina bine copilul in cadita, se recomanda pentru primele bai o cantitate mai mica de apa. Pentru a impiedica alunecarea copilului in baie este bine sa se puna pe fundul cazii o bucata de tifon sau finet.
5. Sapunul de toaleta sau sapunul de ras sunt cele mai indicate pentru copii.
6. Uleiul fiert si racit va fi pregatit la indemana, ca si pachetul de vata.
7. Prosoapele plusate moi sunt cele mai potrivite.
Tehnica imbaierii. Dupa ce toate pregatirile sunt gata, mama ia copilul pe care il dezbraca, indepartand rufele murdare, si il introduce in baie in felul urmator: se trece mana stanga sub capul copilului (ceafa), subtioara stanga a copilului fiind prinsa cu degetele mamei de la aceeasi mana; cu mana dreapta, mama prinde picioarele in dreptul gleznelor si apoi introduce in apa intai sezutul, apoi picioarele si restul corpului (aceasta manevra trebuie facuta cu indemanare, pentru a nu crea copilului senzatia neplacuta de cadere); capul copilului trebuie sa fie bine asigurat pe mana stanga.
Dupa ce am asezat copilul in baie inmuiem pielea cu apa. Mai intai spalam fata si capul, apoi sapunim bine corpul de la gat in jos pe piept, abdomen, picioare, dupa care clatim cu apa din baie. Intoarcem copilul cu fata in jos si procedam la fel ca la prima parte, spalind bine sezutul.
La sfarsit, la copiii de peste 2-3 luni, dezvoltati normal si sanatosi, este bine sa clatim copilul cu apa la o temperatura mai mica decat cea din timpul baii, adica la 34-35 grade, care invioreaza copilul. Dupa imbaiere, copilul se scoate din apa cat mai repede posibil si se inveleste cu un prosop plusat. Este mai bine sa tamponam, pe portiuni, decat sa frecam cu prosopul. La fetite stergem sezutul totdeauna din fata inspre spate, pentru a nu infecta organele genitale cu microbi din anus. Dupa uscarea pielii se vor unge cutele si sezutul cu ulei fiert si racit. Obiceiul unor mame de a pudra cu talc copilul la cute nu este de recomandat, deoarece talcul se amesteca cu urina, materiile fecale sau transpiratia si provoaca iritarea pielii. Dupa aceasta se infasa copilul cat mai repede si i se da de mancare, dupa care este asezat in patut. Daca baia a decurs in conditii bune,copilul doarme linistit. Durata unei bai este de 5 - 10 minute. Pana la 6 luni este de recomandat ca bata sa se faca zilnic; de la 6 la 12 luni, la 2 zile, iar dupa 1 an, la 3 zile cel putin.
Baia de seara nu asigura insa intreaga igiena a copilului. Trebuie ca in fiecare dimineata sa-i facem toaleta, care consta din urmatoarele: se va sterge cu ulei pielea capului si se va peria parul cu o perie moale, personala. Ochii vor fi stersi cu tampoane de vata (cate un tampon de vata pentru fiecare ochi) muiate in ceai de musetel sau apa fiarta si racita la temperatura de 36 - 37 grade. Se incepe stergerea pleoapelor de la coltul dinspre nas spre coltul din afara. Nu se va folosi solutia de acid boric, fiind toxica pentru copil. Urechile se curata cu ajutorul unor fitile facute din vata (se recomanda sa nu se intrebuinteze vata infasurata pe chibrit, deoarece putem zgaria conductul auditiv sau perfora timpanul). La fel se curata si nasul. Pentru fiecare nara si ureche se intrebuinteaza un fitil curat, spre a nu provoca o eventuala infectie. Dosul urechii se unge cu ulei fiert si racit. Unghiile pot fi taiate numai cand sugarul doarme, avand grija sa stergem mai intai forfecuta cu spirt sanitar. Nu se va spala niciodata gura sugarului, cu atat mai mult in timpul baii si in special cu apa din baie. Pentru a pastra igiena gurii trebuie respectata igiena sanului mamei, a tetinei, a linguritei, a canii copilului. Niciodata nu se va sterge gura sugarului, intrucat putem rani mucoasa foarte fragila a gurii, ceea ce favorizeaza aparitia unor infectii.
De la varsta de 1 an incepem sa-l interesam treptat si pe copil cu aceste manevre, pentru a-i inradacina deprinderile de igiena atat de necesare pentru apararea si intarirea sanatatii lui.