Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


ingrijirea bolnavului-proceduri uzuale

 
ingrijirea bolnavului-proceduri uzuale

Pansamentele umede. In unele boli de piele se recomanda pansamente umede cu acid boric (40 g acid boric la 1 litru de apa fiarta si racita). Apa de plumb, recomandata de asemenea pentru pansamente umede, se prepara punand la un litru de apa 4 pastile Burovin. In aceste solutii se moaie bucati de panza puse in mai multe straturi, care se aplica pe piele. Panza este mai deasa decat tifonul si tine mai bine umiditatea. Peste panza aplicata direct pe piele se pune un strat de vata, de asemenea umezita in solutia indicata, apoi un material impermeabil, care sa impiedice evaporarea. Pe deasupra se trage o fasa. Pentru fata se croieste din panza, dupa forma fetei, o masca, decupandu-se cu foarfeca loc liber pentru ochi si gura. Orice pansament umed se schimba la cel putin 4 ore si are rolul de a descongestiona regiunea inflamata, de a ameliora mancarimea si de a ajuta indepartarea crustelor de pe pielea bolnava.
Pudrarea. Sunt cazuri in bolile de piele cand trebuie sa se aplice unele pudre pe intreg corpul. In acest scop se utilizeaza prafuri de origine minerala sau vegetala, ca: talc, oxid de zinc, faina de orez, faina de grau, la care se pot adauga sulfamide, antibiotice etc. Aplicarea se face cu ajutorul unor cutii de metal sau de carton, ale caror capace se gauresc cu un ac mai gros. Se pot utiliza si tampoane mici de vata, care se arunca dupa folosire.
Aplicarea pomezilor se efectueaza dupa ce eczema nu mai zemuieste si congestia locala a disparut. Pornezile sunt formate dintr-un amestec de vaselina, lanolina si diferite substante medicamentoase, prescrise de medic ai cand se aplica pe piele in strat subtire cu un tampon de vata cu ulei se sterge pielea care a fost unsa pentru a se indeparta pomada. Nu se utilizeaza in acest scop alcool sau benzina, pentru ca irita.
Badijonarile sunt o alta forma de aplicare locala a unor medicamente; se efectueaza cu ajutorul unor tampoane de vata infasurate pe un creion sau betisor si muiate in substanta medicamentoasa. Badijonarile obisnuite se fac cu tinctura de iod, alcool mentolat (indicat in mancarimile pielii) etc; se va avea grija ca alcoolul si eterul, care sunt substante inflamabile, sa nu se utilizeze in apropierea focului.
In cazul unor inflamatii sau ulceratii ale mucoasei bucale se utilizeaza badijonarile efectuate cu un tampon de vata. La fiecare tamponare se schimba tamponul si niciodata un tampon folosit nu se reintroduce in solutia medicamentoasa.
Frectiile se fac cu spirt camforat 10 %, apa alcoolizata, otet aromatic, otet cu apa, apa de colonie sau, cel mai bine, cu preparatele speciale pentru frectii care se gasesc la farmacii (Diana, Carmol).
Baile medicinale se pot face cu sare, amidon, permanganat de potasiu si se efectueaza de obicei cu apa la temperatura corpului, bolnavul putand sta in baie 10-20 de minute. In unele afectiuni ginecologice si in reumatism, intr-o cada obisnuita plina cu apa se dizolva circa 6-8 kg sare, dupa indicatii. Cu actiune calmanta si sedativa se pot face bai cu extract de brad, cu tarate de grau sau cu amidon. La temperatura de 35-36° se fac bai antitermice, la bolnavi cu febra.
Instilatiile. Pe suprafata mucoaselor se aplica diferite medicamente pentru tratament local sau general (exista anumite substante medicamentoase care se resorb prin mucoase). Pe mucoasa conjunctivala se fac instilatii cu ajutorul unei pipete. Se culca bolnavul, se deschide ochiul cu doua comprese sterile sau cu doua tampoane de vata si se picura medicamentul prescris de medic, 1-2 picaturi in ambii ochi. Picatura va cadea pe partea alba a ochiului si nu pe cea colorata. In caz ca ochiul lacrimeaza se tamponeaza cu vata. Tot pe mucoasa conjunctivala se pot aplica si pomezi. Cel care aplica tratamentul trage in jos pleoapa inferioara cu un tampon si cu o bagheta aplica pomada pe fata interna a acestei pleoape in timp ce bolnavul priveste in sus. Prin inchiderea pleoapelor, alifia se va intinde pe suprafata ochiului.
Instilatia nazala se face cu o pipeta cu care se picura medicamentul in ambele nari. Bolnavul este asezat pe scaun cu capul aplecat pe spate, picaturile introduse fiind simtite de bolnav in faringe. In nas se pot introduce si alifii cu ajutorul unor tampoane de vata prinse la capatul unui betisor si care, incarcate cu alifie, sunt introduse in fiecare nara, utilizandu-se tampoane separate.
In ureche se pot face instilatii, culcand bolnavul pe o parte, tragand cu mana stanga usor pavilionul urechii si cu mana dreapta picurand medicamentul. Se poate aplica un tampon de vata pentru a mentine picaturile introduse minimum 10 minute. In caz de eczeme ale conductului se aplica alifia medicamentoasa cu ajutorul unui tampon.
Gargarele. Mucoasa bucala si fundul gatului se pot spala cu ajutorul unor solutii, cel mai bine cu ceai de musetel (emolient si cicatrizant). Gargarele se executa in felul urmator: se ia lichid in gura si se clateste cavitatea bucala, umfland obrajii, apoi solutia se scuipa. Se ia din nou in gura solutia medicamentoasa, se lasa capul inapoi, astfel incat lichidul de gargara sa ajunga in faringe; printr-o expiratie se barboteaza lichidul, apoi se arunca din gura. Copiii prea mici nu pot face gargare. Cei mari trebuie invatati sa nu inghita lichidul dezinfectant. O metoda buna este si spalarea fundului gatului cu irigatorul, bolnavul stand cu gura deschisa, mult aplecat deasupra unui lighean.
Ovulele vaginale pot fi introduse de bolnave in vagin in felul urmator: bolnava se spala bine pe maini si se culca in pat; cu degetele de la mana stanga indeparteaza labiile, iar cu mana dreapta introduce ovulul, impingandu-l cu degetul aratator pana la colul uterin, apoi pune un tampon de vata, bolnava ramanand in pat. Este bine ca inainte de introducerea ovulelor in vagin sa se faca o spalatura, pentru a se indeparta secretiile si eventualele resturi de medicamente introduse anterior.
Aplicarea caldurii (uscate si umede). Pentru aplicarea caldurii uscate se pot face bai calde cu nisip, se pot pune termofoare, perne electrice iau cataplasme uscate. In fiecare casa trebuie sa se gaseasca un termofor, confectionat din cauciuc, metal sau material plastic. Termoforul se umple cu apa calda si se inchide cu un dop cu surub. Termoforul nu se aplica direct pe piele ci se inveleste cu o panza sau alt material moale. Apa din termofor se schimba din doua in doua ore, ca sa se mentina temperatura dorita.
In cazul ca nu exista termofor dau rezultate foarte bune sticlele umplute cu apa calda, bine inchise si invelite intr-un prosop. Vom avea grija ca aplicatiile de caldura sa nu produca arsuri bolnavului si nici sa nu-l apese, provocandu-i dureri. Pernele electrice sunt usor de intrebuintat, se poate regla caldura, se aplica usor in orice parte a corpului, dar trebuie ferite de umezeala pentru a nu provoca scurt-circuit. De aceea nu se utilizeaza la copii, la bolnavii cu incontinenta urinara si nici la bolnavii care pun comprese sau transpira mult. Cataplasmele calde uscate se realizeaza in felul urmator: se incalzesc la cuptor sare, tarate de grau, faina sau nisip care se toarna intr-o punga de panza cu tesatura deasa, legata la gura. Punga se aplica in regiunea dureroasa invelita intr-un servet.
Caldura umeda se realizeaza prin Impachetari, comprese, cataplasme umede, dusuri, bai calde. Impachetarile calde se fac cu ajutorul unui cearsaf inmuiat in apa fierbinte, in unele boli nervoase si reumatismale. Durata impachetarii este in medie o ora, in care timp acoperim bolnavul cu o patura de lana invelita intr-un cearsaf uscat. Tehnica impachetarii este urmatoarea: pe un pat pe care s-a pus o musama se asaza o patura, apoi cearsaful inmuiat in apa calda, cu care impachetam bolnavul foarte repede, infasurandu-i la gat un prosop uscat. Pe cap, de obicei, se pune o compresa rece pentru a se evita congestia.
Compresele se realizeaza cu ajutorul unor prosoape sau al unor bucati de panza muiate in apa la diferite temperaturi. Compresele se aplica la cap in nevralgii acute, migrene, dureri cu caracter reumatismal etc. in caz de hemoragie cerebrala compresele se aplica reci. In jurul gatului se pun comprese calde, in cazul unor laringite acute, cand bolnavul este ragusit si are respiratia modificata, in schimb, in amigdalitele acute se recomanda compresele reci. In nevralgii intercostale si pleurite cronice se aplica comprese calde, iar in pneumonii, congestii pulmonare si in special in hemoptizii se pun comprese reci in jurul toracelui. In palpitatii se aplica comprese reci sau punga cu gheata pe regiunea inimii. Compresele calde pe abdomen se aplica in colici hepatice sau intestinale, colici renale, inflamatii cronice ale organelor genitale la femeie, iar compresele reci si chiar punga cu gheata se utilizeaza in peritonitele acute, apendicite, colecistite, anexite acute. In durerile lombare se aplica comprese calde, bolnavul asezandu-se cu fata in jos si punandu-se pe regiunea respectiva un prosop muiat in apa foarte fierbinte si deasupra un prosop uscat.
Tehnica aplicarii compreselor este simpla. Panza sau prosopul care se utilizeaza sa fie bine stors, asa fel ca apa sa nu curga, iar materialele uscate care se aplica deasupra celor umede sa fie mai late si mai lungi cu 2-3 cm. Trebuie sa se aiba grija ca circulatia sangelui sa se faca corect in regiunile in care se pun compresele, care nu trebuie sa stranga sau sa jeneze bolnavul. In caz de frison, compresele se scot si bolnavul se inveleste. Este bine sa avem la indemana prosoape, galeata cu apa calda sau cu apa rece si un termometru pentru apa. Durata de aplicare a unei comprese este de minimum 20 de minute si maximum o ora. Temperatura apei pentru compresele reci este de 12-16°, iar pentru compresele calde de 38-43°, putandu-se aplica si comprese cu apa de 50-55°. Efectul compreselor reci este de a micsora temperatura locala si de a diminua inflamatia, producand contractia peretilor vasculari. Compresele calde au actiune contra durerii provocand o usoara congestie locala si ajutand procesul de resorbtie in inflamatiile cronice. Dupa indicatiile medicale se pot aplica alternativ com-prese reci si comprese calde, avandu-se grija sa se inceapa cu compresa calda si sa se termine cu compresa rece. Aceasta aplicare se face de 5-6 ori, tinandu-se un minut compresa rece si 2-3 minute compresa calda.
Cataplasmele se utilizeaza in nevralgii, dureri musculare, dureri articulare de natura reumatica. Se pot face cataplasme din tarate de grau, faina de porumb, de secara, pline, care se amesteca cu apa, pe foc, pana se fac ca o pasta. Fainurile iau aspect de mamaliguta pripita care se toarna pe bucati de flanela sau in saculete de panza deasa, lasandu-se pana se mai racesc, pentru a nu provoca arsuri pe piele. Cataplasmele se mentin 30-40 de minute pana se racesc. Se mai pot pregati din flori de fan, din musetel, frunze de izma, frunze de nalba dar acestea nu se fierb pentru ca sa nu piarda valoarea terapeutica, ci se uda cu apa fierbinte, punandu-se intr-un saculet care se aplica pe regiunea dureroasa. O cataplasma frecvent utilizata este cea cu mustar, care determina o congestie a pielii si in mod reflex influenteaza organele asezate in profunzimea regiunii respective. Se moaie 30-40 grame faina de mustar proaspata cu apa calduta si se face un terci ca o pasta, care se intinde pe jumatate dintr-o panza de doua ori mai mare decat regiunea care trebuie acoperita. Se indoaie partea uscata peste pasta de mustar, care are o grosime de circa 2 centimetri. Se aplica cataplasma pe piele, bolnavul stand culcat si se observa de mai multe ori in timpul celor 10 minute (cat se tine de obicei cataplasma), pentru ca pielea sa nu se irite.
In comert exista cataplasme pregatite cu faina de mustar, care se inmoaie in apa calduta si se aplica timp de maximum 15 minute. Dupa ce se scot aceste cataplasme se clateste pielea cu apa calduta, se usuca si se unge cu vaselina sau mai bine cu Nivea. Mustarul este un medicament revulsiv (usor iritant), care determina o congestie activa a pielii si se poate aplica si sub forma de bai de mustar, pregatindu-se apa in mod obisnuit si punandu-se apoi un saculet cu 100 grame faina de mustar. Nu se pune faina de mustar direct in apa, decat rece dupa baie se indeparteaza mai greu de pe piele. Temperatura apei sa nu depaseasca 40 grade, deoarece se pierde efectul mustarului.
Ventuzele. Prin congestie locala si prin extravazare de sange sub piele, ventuzele influenteaza favorabil inflamatiile localizate, intensifica circulatia sangelui in profunzime si micsoreaza durerile. Prin actiunea lor ventuzele se aseamana cu autohemoterapia, in mod curent se utilizeaza 10-12 ventuze. Inainte de a le aplica acestea se spala si se dezinfecteaza. Se culca bolnavul de obicei cu fata in jos, cu mainile deasupra capului si pieptul sprijinit pe o perna. Se pregateste un tampon la capatul unei vergele si alcoolul intr-o sticla cu dop (niciodata nu este bine sa fie pus intr-o ventuza, pentru ca din greseala, se poate rasturna peste bolnav, provocandu-i grave arsuri). Nu se utilizeaza benzina sub nici un motiv, inainte de a pune ventuze unui bolnav este bine ca persoanele incepatoare sa faca mai multe exercitii, supravegheate de o gospodine cu experienta, pentru ca se cunosc multe accidente datorita nestiintei si lipsei de indemanare. Dupa ce se aprinde tamponul imbibat cu alcool (care se tine in mana dreapta), se ia ventuza cu mana stanga, cu gura indreptata in jos, se introduce tamponul aprins in interiorul ventuzei, facandu-se o miscare circulara, foarte rapida, se scoate flacara din ventuza si se aplica apasat ventuza pe pielea bolnavului. Prin introducerea flacarii, aerul se rarefiaza, iar vidul format aspira tesuturile moi in interiorul ventuzei. Pielea prinsa in ventuza este la inceput rosie, apoi ia o culoare vanata, fara ca aceasta sa insemne o stare mai grava a bolii, asa cum gresit cred unele persoane. Nu se pun ventuze pe proeminentele osoase (coloana vertebrala, omoplat, umar), pentru ca doare, nici in dreptul inimii sau in axila, unde sunt vase mari de sange si nervi, si nici nu se aplica in acelasi loc de mai multe ori. Persoana care a pus ventuzele ramane langa bolnav timp de 10-15 minute, observa ca sa fie bine invelit cu cearsaful si supravegheaza coloratia pielii din ventuze. Scoaterea ventuzelor se face apasand cu degetul pielea la marginea ventu¬zei, pentru ca aerul sa patrunda in interior. Dupa ce s-au scos ventuzele se sterge pielea cu alcool si se face un usor masaj cu vaselina. Inainte de aplicarea ventuzelor nu se utilizeaza aplicatii pe piele de substante uleioase.
Clismele servesc la evacuarea intestinului gros si introducerea unor medicamente care nu pot fi administrate pe alte cai. Clismele alimentare se folosesc mai rar.
Clismele evacuatoare se fac cu ajutorul unui irigator, la care se ataseaza un tub de cauciuc, care la capat are fixata o canula (preferabil cu un sistem de inchidere). Se utilizeaza apa calduta (25-30°) in cantitate de 500 pana la 1 000 ml. Daca medicul recomanda, in aceasta apa se poate adauga o solutie de sulfat de magneziu sau sulfat de sodiu. Se mai pot adauga in apa pentru clisma 2-3 lingurite de sapun lichid sau o lingurita de sare de bucatarie sau 2-4 linguri de glicerina, care amestecate bine cu apa ajuta la dizolvarea materiilor fecale. Se unge canula cu vaselina se introduce in rect cu robinetul inchis, tinandu-se irigatorul mai jos de nivelul patului. Deschidem canula si ridicam irigatorul; bolnavul simte apa calduta in rect si foarte incet lasam, sa curga cantitatea de apa din irigator. Bolnavul este culcat pe partea stanga, avand dedesubt o musama peste care s-a pus un cearsaf. In cazul ca bolnavul sta culcat pe spate si nu poate fi miscat se pune sub sezut plosca si se introduce canula dupa ce bolnavul a desfacut coapsele. Daca bolnavul acuza dureri in timpul cusmei (datorita contractiei musculaturii intestinului gros) se opreste curentul de apa, putandu-se continua dupa ce se linisteste bolnavul. Cand se termina clisma, bolnavul se intoarce pe partea dreapta, ceea ce ajuta ca lichidul sa avanseze mai usor in intestinul gros; este bine ca lichidul sa poata fi retinut cel putin 10 minute. Sunt unii bolnavi care nu suporta prea mult acest lichid. Daca bolnavul poate merge la closet nu va fi lasat singur, pentru ca poate avea ameteli. Daca bolnavul nu se poate deplasa se asaza plosca la pat.
Spalatura vaginala se poate efectua de orice femeie, respectandu-se indicatiile medicale. Spalaturile vaginale se pot face cu apa la 20 grade si cu apa la 50 grade. Bolnava se culca pe spate in pozitie ginecologica, dezvelita pana la brau. Peste musamaua acoperita se pune plosca si se spala cu apa si sapun organele genitale externe. Pentru o spalatura calda, vulva se unge cu vaselina. Se pregateste irigatorul, care a fost fiert impreuna cu canula (din metal sau din ebonita) care se fixeaza Ia capatul tubului de cauciuc. Solutia pentru spalatura poate fi un ceai de musetel, permanganat de potasiu de culoare usor roz sau cu alte medicamente recomandate. Se toarna 1 500-2 000 mililitri solutie pregatita in irigator si se goleste de aer tubul de cauciuc, lasand sa curga apa in plosca. Cu mana stanga se descopera orificiul vaginului si se introduce canula, impingand-o usor inainte si in jos, cam 1,0 centimetri. Irigatorul se ridica la 50 de centimetri deasupra patului si canula se scoate inainte de a se termina apa. Se usuca cu vata regiunea, se scoate plosca si musamaua, lasand bolnava culcata.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Rinichi
Rinichii Rinichii Rinichii, in numar de doi, au forma unor boabe de fasole care se privesc cu marginile concave fata in fata si sunt situati de o parte si de alta a coloanei vertebrala, la nivelul lombelor (salelor). Sectiunile prin rinichi arata ca acestia sunt alcatuiti din doua feluri de substante:
 
• Modificari endocrine in sarcina si lactatie
Modificari endocrine in sarcina si lactatie  Modificari endocrine in sarcina si lactatie In cursul sarcinii au loc in organismul femeii transformari profunde cu caracter general, pe langa modificarile tractului genital in care se dezvolta embrionul si fatul. Evolutia normala a graviditatii se desfasoara pe fondul unor importante transform
 
• Imbatranirea o etapa fireasca
Imbatranirea o etapa fireasca Imbatranirea o etapa fireasca Imbatranirea este o etapa fireasca, comuna, inevitabila in viata tuturor fiintelor, asa cum sunt de firesti copilaria, tineretea si maturitatea. A cauta tineretea fara batranete, asa cum au incercat cautatorii elixirului vietii, este tot atat de inutil ca si a caut
 
• Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor
Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor  Literal, „osteoporoza” inseamna „oase poroase”, adica o slabire a rezistentei oaselor prin pierdere de masa osoasa, ceea ce le face susceptibile de fracturi. Aceasta boala cu consecinte devastatoare, foarte raspandita in
 
• Solutii la indemana oricui pentru scaderea colesterolului
Solutii la indemana oricui pentru scaderea colesterolului Suntem in pragul sarbatorilor de iarna. Iar dupa mesele imbelsugate din aceasta perioada se impun masuri simple pe care le puteti aplica pentru a ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Daca ati trecut cu vederea putin peste indicatiile medicului, iata cum va puteti redresa! Potrivit statistici
 
Vezi toate stirile din categoria Generalitati

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara