
Ingrijiti-va nervii, glandele si inima!
Sistemul nervos, sistemul endocrin si aparatul cardiovascular, prin legatura si interactiunea lor, reflecta cel mai bine varsta reala a omului si o conditioneaza, in raport cu starea lor, stare care este un rezultat al felului cum a trait omul in viata si in ce conditii si-a desfasurat-o.
Este si firesc sa fie asa, pentru ca in fond este vorba de principalele sisteme de conducere si reglare, de aparatul principal al organismului nostru.
Ce inseamna in plus, fata de ceea ce s-a spus in regulile precedente, a ne ingriji sistemul nervos? Doua lucruri: a-l cruta de suprasolicitare si a-l intari.
Ritmul vietii noastre civilizate cu solicitarile sale multiple, obligatiile carora trebuie sa le facem fata zilnic nu scad decat in parte la omul varstnic, o data cu pensionarea sa zicem. Pensionarea este tocmai rasplata unei vieti de munca si de indatoriri implinite, care ofera posibilitatea unei odihne sporite binemeritate. Dar niciodata, pentru un om activ, ea nu este o odihna absoluta si am vazut ca este bine sa fie asa. Sistemul nervos central insa ajunge la batranete cu forta, echilibrul si mobilitatea proceselor fundamentale scazute. De aceea, el trebuie crutat mai mult. Crutarea se realizeaza atat prin odihna activa, somn, cat si prin evitarea certurilor si supararilor, a zgomotului din viata batranilor.
Se stie ca de obicei varstnicii sunt mai nervosi, mai irascibili.
De aceea, cei din jurul lor trebuie sa-i menajeze, sa nu-i supere, sa le dea consideratia, cinstirea si apropierea calda si atenta pe care o merita. Varstnicii la randul lor trebuie sa-si cultive stapanirea de sine si sa evite situatiile conflictuale. Emotiile negative pot insemna suprasolicitari daunatoare sistemului nervos, glandular, si activitatii inimii si vaselor.
Pentru un hipertensiv, bunaoara, un acces de furie poate avea urmari grave (accidente vasculare cerebrale).
Aceasta nu inseamna o invitatie la simplificare emotionala si spirituala, la blazare si indiferenta, care sunt la fel de ucigatoare, ci la un discernamant intelept al situatiilor concrete ivite, pentru a nu intra in situatii conflictuale negative, pentru a le para, tocmai prin intelepciunea caracteristica varstei inaintate.
Experienta de viata a varstnicilor, orizontul cultural si moral mai bogat, o cunoastere mai buna a oamenilor, pot asigura iesirea din multe impasuri conflictuale, fara a se ajunge la suparari si certuri.
Intarirea sistemului nervos este posibila si trebuie continuata toata viata. Cum? Atat prin organizarea unei vieti active, pline de continut, prin rationalizarea si ordonarea modului de trai, prin plimbari, calire fizica, educatie fizica si in plus prin valorificarea emotiilor pozitive, dar nu excesiv de intense, pe care le putem gasi oriunde in jurul nostru. Totul este ca ne pricepem sa le cautam si sa iesim in intampinarea lor.
Emotiile pozitive de intensitate moderata, bucuriile, multumirile, frumosul, intaresc sistemul nervos si au o actiune binefacatoare asupra functiilor organelor interne. Cele mai trainice si profunde emotii sunt si raman cele legate de satisfactia ca ramanem utili familiei, celor din jurul nostru, societatii noastre infloritoare. A te ocupa de cresterea nepotilor si a contribui la educarea si dezvoltarea lor, a te ocupa de micile treburi gospodaresti in casa sau in activitatea sociala a comitetelor de strada sau de cartier, a continua sa dai si sa creezi, este nu numai util, ci si placut. Emotii placute si profunde ni le poate procura si o lectura, o expozitie, o auditie muzicala, un spectacol reusit, o plimbare in mijlocul naturii etc. Ele trebuie cautate si lasate sa ne desfete ochiul, urechea, inima, pentru ca ne tonifica psihicul si se repercuteaza favorabil asupra organismului intreg.
Nu uitati ca sanatatea este conditia intelepciunii, iar semnul ei este veselia (R Emerson).
Acceptarea senina si fireasca a anilor inaintati, mentinerea vesnica a unor teluri nobile si demne de viata, mentinerea treaza a capacitatii de a ne adapta continuu la prefacerile innoitoare ale vietii moderne si ale patriei noastre, pastrarea setei de a nu ne opri niciodata in imbogatirea spiritului si a culturii, tendinta continua de a ne autodepasi si a ne darui binelui si progresului social, iata cararile care duc spre drumul unei batraneti senine, fericite si demne de a fi traite.
Controlati-va sanatatea!
Aceasta regula nu este nicidecum o invitatie la a monopoliza toate gandurile si atentia varstnicului asupra sanatatii sale.
In viata noastra pot aparea mici tulburari functionale si diverse modificari in activitatea sau structura unor organe, la orice varsta. Nu are rost sa ne sperie aparitia lor si cu atat mai mult sa ne duca gandul la cele mai periculoase diagnostice posibile (cum ar fi cancerul de pilda), pentru ca riscam sa devenim sclavi ai temerii permanente, ceea ce poate duce la psihoza si nevroza. Insa, persoana varstnica are datoria sa apeleze la medic, cu calm si incredere, ori de cateori vreo tulburare ivita se prelungeste. Ratiunea unei astfel de atitudini are la baza prea bine cunoscuta regula medicala care spune ca o boala luata in pripa este mult mai usor vindecabila.
Faptul ca uneori bolnavul se poate vindeca de la sine, fara ajutorul medicului, datorita capacitatii organismului sau de a se echilibra in fata unor boli mai usoare, nu poate constitui un argument de a lasa pe seama hazardului soarta sanatatii si a vietii noastre. Numai medicii pot aprecia corect daca o boala este grava sau nu, ce este de facut pentru o vindecare cat mai rapida si cu cat mai putina suferinta.
Tratamentele empirice, familiale, sau oferite de prieteni si cunostinte binevoitoare nu pot fi nicidecum sigure. Adesea ele intarzie instituirea tratamentului corect si pot croniciza sau agrava boala.
Pericolul neglijarii tratarii unor boli mai usoare, cum ar fi de pilda bronsita cronica, la persoanele varstnice, este mult mai mare. Marele nostru savant V. Babes atragea atentia asupra necesitatii tratarii radicale a inflamatiilor cronice si a iritatiilor cronice, caci din aceste iritatii cronice se dezvolta in multe cazuri cancerul. O explicatie moderna consta in aceea ca inflamatiile si leziunile cronice, fiind insotite de modificari metabolice, tind sa prolifereze, creand teren favorabil actiunii virusurilor cancerogene. De aceea, orice inflamatie veche (de col uterin, de prostata, de mucoasa gastrica, de colecist etc), orice crapatura sau rana care dureaza multa vreme fara a se vindeca, orice intaritura sau nodul (de san, de exemplu), trebuie aratate medicului si tratate radical.
Mai mult decat atat, controlul medical este necesar periodic si persoanelor care se simt sanatoase, mai cu seama celor varstnice. Ori de cate ori dispensarul medical de circumscriptie ne cheama pentru radiofotografie medicala, cat si pentru un control sau pentru o vaccinare, trebuie sa raspundem apelului, spre binele nostru. Sunt boli pulmonare sau de inima care la inceput nu ne fac sa ne simtim prost, dar care pot fi depistate de medici prin actiunile de control periodic al sanatatii populatiei. Nu rareori descoperiti la timp astfel de bolnavi sunt vindecati tocmai datorita precocitatii instituirii tratamentului.