
Mastile cosmetice
Mastile cosmetice constituie un tratament activ, cu efecte imediate asupra stimularii circulatiei in vasele sanguine, dand tesuturilor aspectul de prospetime. In urma aplicarii lor se produce o marire a secretiei glandelor sudoripare si sebacee, se inchid porii, se indeparteaza celulele moarte si in general se repauzeaza pielea, atenuandu-se ridurile. Pentru ca sa atingem scopul urmarit vom alege masca care se potriveste tenului respectiv, o vom intinde pe fata perfect curatata si vom ramane intr-o stare de relaxare timp de 20-30 de minute, deoarece fiecare miscare a pielii poate avea ca urmare o atenuare a efectului urmarit. Mastile calde sau reci se aplica cu ajutorul unei pensule.
Ca sa marim capacitatea de asimilare a pielii inainte de aplicarea mastilor, intindem pe fata 2-3 comprese caldute cu infuzie de musetel sau nalba pe care le mentinem cateva minute. Partile din jurul ochilor se lasa libere; ele se ung numai cu o crema hranitoare. Dupa aplicarea mastii, pe ochi se pun tampoane de vata imbibate cu musetel sau ulei de masline, indepartarea mastilor se face cu un burete mic sau cu un tampon de vata imbibat in apa calda, fara a freca. Se inmoaie mai intai masca cu grija ca sa nu intindem pielea, pornind de la extremitati spre centrul obrazului. Dupa indepartarea completa a mastii aplicam o compresa rece. Folosirea unei lotiuni tonice este binevenita. Daca avem tenul uscat il vom unge cu o crema grasa.
Mastile pot fi aplicate in mod normal la 2-3 saptamani. In cazul in care urmarim insa unele rezultate speciale ca, de exemplu, inchiderea porilor, folosirea lor poate fi facuta si mai des. Mastile se aplica si pe gat. Tinand seama ca prin aplicarea mastilor putem obtine efecte de moment, ele sunt indicate si in anumite ocazii, cand dorim sa aratam bine. In clasificarea mastilor avem in vedere indicatiile lor pentru diferitele tenuri.
Fardarea - o arta
Fardurile sunt folosite pentru a avantaja anumite parti ale obrazului. Pentru atingerea scopului urmarit trebuie sa ne deprindem a tine seama de: varsta, lumina (naturala sau artificiala), natura tenului, forma obrazului. Nu vom aplica niciodata fard peste fard. Pentru ca un machiaj sa tina, fata trebuie curatata, apoi unsa cu crema grasa, coldcrema sau o crema de zi. Fardul trebuie ales cu grija si folosit in mod rational ca sa nu dauneze. Astfel, avem obligatia sa indepartam fardul in fiecare seara, folosind in acest scop un demachiant sau prin spalare cu apa si sapun. Si fardurile pentru ochi se indeparteaza prin spalare, fie cu ajutorul unui tampon de vata inmuiat in apa calduta, fie cu o infuzie de musetel.
Creionul dermatograf va fi folosit pentru creionarea sprancenelor, trasandu-se linii care sa imite firele de par. Culoarea va fi cat mai apropiata de nuanta parului. Pentru creionarea pleoapei superioare se va desena o linie cat mai fina de-a lungul pleoapei, iar pentru alungirea ochiului, o linie pornind din coltul extern al ochiului in sus.
Rimelul are drept scop sa sublinieze luminozitatea ochilor si sa le intensifice farmecul. Poate fi aplicat cu o periuta speciala inmuiata in apa. Astazi exista un sistem nou, mult mai practic si mai usor de folosit, rimelul aplicandu-se direct cu ajutorul unui tub de metal. Pentru a evita aglomerarea genelor, inainte de aplicarea rimelului le vom pudra usor. Genele vor parea mai bogate daca vom efectua doua aplicari la interval de 5 minute. La aplicarea rimelului vom tine gura intredeschisa. Rimelul va fi aplicat numai pe genele superioare, deoarece aplicarea lui si pe genele inferioare imbatraneste. In mod obisnuit, persoanele blonde vor folosi un rimel maron sau daca au ochii albastri, un rimel albastru. Brunetele vor folosi rimelul negru, iar roscatele pot folosi si rimelul de culoare verde.
Fardul pentru pleoape. Umbrirea pleoapelor este folosita pentru a da ochilor adancime si luminozitate. Pleoapele se vor farda numai seara, deoarece ziua imprima figurii un aer nenatural si chiar ridicol. Nuanta fardului nu trebuie sa fie prea deschisa, fiindca imbatraneste figura, si nici prea inchisa deoarece ii da un aspect aspru.
Fardul pentru obraz este indicat in cazul tenurilor sterse, galbui, ofilite. Fardul pentru obraz poate fi uscat sub forma de pudra compacta sau gras sub forma de crema. Fardul-crema se aplica inainte de a pudra obrazul, intinzandu-l perfect, fara contur, nuantat din ce in ce mai slab. Fardul uscat se aplica dupa pudrarea obrazului.
Pudra. O pudra de buna calitate, continand substante inofensive, joaca un rol important in protectia pielii impotriva intemperiilor, in absorbtia secretiilor prea abundente ale glandelor sebacee si sudoripare, in acoperirea diferitelor pete si neregularitati ale pielii. La folosirea ei vom tine seama de natura tenului. Un ten uscat va fi pudrat numai dupa ce in prealabil am aplicat o crema grasa, iar cantitatea de pudra va fi cat mai mica pentru a nu produce uscaciunea pielii. In cazul tenurilor grase vom aplica o crema uscata de zi, sau daca tenul este excesiv de gras vom pudra direct. Pudrarea se va face cu ajutorul pufului sau cu tampon de vata care va fi schimbat cat mai des. Excesul de pudra se indeparteaza cu ajutorul unei periute speciale. Pentru mentinerea pudrei pe obraz cat mai mult timp, dupa pudrare vom aplica pe fata o bucata de flanela sau panza inmuiata in apa rece si stoarsa bine. Nuanta pudrei va fi cat mai apropiata de culoarea naturala a tenului.
Rujul de buze da luminozitate obrazului, putand totodata corecta unele imperfectiuni ale gurii. Daca preferam un ruj mat, vom pudra buzele inainte sau dupa aplicarea rujului. Daca dimpotriva, ne place un ruj lucios vom aplica peste ruj un lac special sau putina glicerina. Nuanta rujului va fi in armonie cu cea a fardului de obraz, fara a fi in dezacord cu culoarea imbracamintei.