Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


parodontopatia marginala

 
parodontopatia marginala

Este o boala ce ingrijoreaza de asemenea omul modern prin marea frecventa (60%) si prin complicatiile ei locale (pierderea dintilor) sau generale (boli de focar). Ea afecteaza mucoasa gingivala si tesuturile de sustinere a dintelui, din care trebuie sa retinem procesul osos alveolar, ligamentul alveolodentar si cementul dentar. Se numeste marginala deoarece boala afecteaza numai tesuturile de sustinere de la marginea dintelui, de la gatul lui si nu de la varful radacinii dentare, cand parodontita se numeste apicala. Termenul de parodontita marginala nu este inca universal admis; scoala franceza denumeste aceasta boala pioree alveolara, desi nu toate parodontopatitele marginale sunt insotite de scurgeri de puroi din fundul de sac gingival. Alti autori numesc boala alveoliza sau polialveoliza, desi nu intotdeauna osul alveolar afectat este resorbit.
In 1953 la Geneva a avut loc un Congres international care a dezbatut terminologia si formele clinice ale acestei boli si s-a cazut de acord sa fie numita: parodontopatie marginala, termen care de altfel este utilizat astazi si de Scoala romaneasca. Cuvantul parodontopatie deriva din parodontium, care inseamna complexul de sustinere dentar (mucoasa gingivala, os alveolar, ligamentul alveolodentar, cement) si pathie care inseamna suferinta, boala. Ceilalti termeni folositi de alti autori: desmodont, periodont, nu au fost acceptati de congresisti si totusi, scoala americana numeste inca aceasta boala periodontics, iar unii autori francezi, folosesc in continuare termenul de desmodontita.
La Congresul de la Geneva, s-au detasat 4 forme clinice de parodontopatii marginale si anume:
-gingivitele marginale. Ele constituie de fapt primul stadiu evolutiv al unei parodontopatii, manifestandu-se numai printr-o reactie in inflamatorie a mucoasei gingivale. Clinic vom constata deci ca bureletul gingival este congestionat, tumefiat, si dureros la presiune; la spalare cu peria de dinti apare o sangerare a gingiei (sangerare provocata). Fundul de sac gingival este marit, peste 2 mm, din cauza tumefierii mucoasei (pungi gingivale false). Radiologic nu se observa nici o modificare osoasa. Dintele este inca puternic implantat si nu are mobilitate anormala. Gingivitele sunt foarte frecvente la copiii care nu au o igiena bucala buna (60%-80%). Cand un copil sau adolescent spune ca-i sangereaza gingia cand se spala pe dinti, trebuie sa ne gandim la o gingivita marginala si sa-l invatam cum sa-si spele dintii cu peria si pasta de dinti. Ii recomandam de asemenea sa utilizeze mai mult fructe zemoase si detergente pentru a-si efectua autocuratirea dentara.
Parodontoza este a 2 a forma de parodontopatie caracterizata printr-un proces de degenerescenta a mucoasei gingivale (gingivoza) sau a partilor marginale ale parodontiului (parodontoza).
Mucoasa gingivala la acesti bolnavi este normal colorata, nu este inflamata, nu are pungi cu puroi; mucoasa gingivala se retracta insa dezvelind mai mult decat trebuie coletul dentar. La examenul radiologic constatam o resorbtie orizontala, regulata a crestei alveolare, iar ochiurile spongioase se maresc, ca la copii, fapt pentru care fenomenul se mai numeste si juvenilizarea spongioasei alveolare, in timp, dintii se mobilizeaza si cad. Parodontoza este de obicei o manifestare a unei boli generale in care metabolismul celular intermediar este afectat, asa cum observam in hipertiroidie (boala Basedow), in insuficienta hipofizara (sindromul Simmonds) porfirie si chiar in senescenta, unde tesuturile imbatranite precoce se sclerozeaza si se retracta. In mod normal, mucoasa gingivala se retracta cu 1 mm la 10 ani de varsta, incepand cu varsta de 30 de ani. La 70 de ani putem considera normala dezvelirea gatului dintelui cu 5 mm. Principala terapie in parodontoza este preocuparea de boala generala in primul rand si de o igiena buco-dentara stricta. Sunt boli ereditare in care procesul de parodontoza apare si la copii (sindromul Papillon-Lefevre).
Parodontita marginala superficiala afecteaza de obicei adolescentii care in copilarie au neglijat igiena bucala si nu si-au tratat gingivita lor marginala, in afara de inflamatia mucoasei gingivale, in care distingem bine roseata anormala, tumefactia si durerea la presiune, aici mai observam o sangerare spontana sau la simpla clatire cu apa sau in timpul vorbirii. Clinic, apare o oarecare retractie gingivala in unele locuri si pungi mici superficiale cu puroi in alte locuri. Radiologic, recunoastem o resorbtie osoasa orizontala, neregulata a crestei alveolare si a laminei dura.
La acesti bolnavi constatam tartru dentar aderent de colet, si chiar resturi alimentare, detasabile cu sonda dentara din fundurile de sac gingival, Aceasta este dovada sigura a unei igiene defectuoase. Deseori, remarcam si existenta unei malocluzii determinate de o anomalie dentomaxilara netratata in copilarie; alteori, chiar o proteza defectuoasa poate declansa evolutia gingivitei marginale din epoca copilariei. In acest stadiu numai medicul stomatolog poate face diagnosticul precis al formei clinice de parodontopatie si institui un tratament adecvat din care nu lipsesc detartrajul, indicatia spalarii cu peria si pasta de dinti si revizuirea tuturor obturatiilor si a protezelor cu eventuala lor refacere corecta.
Parodontita marginala profunda constituie de fapt ultimul stadiu evolutiv al parodontitei marginale superficiale sau a parodontozei la care s-a supraadaugat infectia. Aici apar pungile purulente, iar dintii, incep sa se mobilizeze si sa cada unul dupa altul. Dupa 35 de ani la femei si 40 de ani la barbati se extrag de 3 ori mai multi dinti pentru parodontita marginala, comparativ cu extractiile indicate la dintii cariati. Putem spune deci ca parodontopatia este o boala a adultului ce nu a stiut sa-si impuna o igiena buna in copilarie.
In primul rand trebuie sa ne gandim la o boala generala care duce la scaderea rezistentei organismului, si care se manifesta prin inflamatia gingiei. Diabetul zaharat, unele boli endocrine (mixedemul, sindromul Cushing) si majoritatea bolilor infectioase (scarlatina, febra tifoida, hepatita grava), agravate prin complicatii, produc asemenea forme clinice grave de parodontite marginale profunde.
Daca mobilitatea sau puroiul se intalnesc numai in dreptul unor dinti, deci daca este vorba de o parodontita marginala profunda localizata, ne gandim Ia alte cauze locale, din care amintim urmatoarele: o obturatie defectuos adaptata la dinte, o igiena bucala complet neglijata, purtarea unor aparate ortodontice sau proteze prost adaptate sau necuratite de resturile alimentare.
Aproape toate anomaliile dentomaxilare (dinti inghesuiti sau eruptii in afara arcadei alveolare etc.) produc parodontite marginale profunde, localitate la dintii care sunt loviti permanent in timpul masticatiei, sau care nu pot fi curatati bine, nefiind asezati armonios pe arcada.
In aceste cazuri se recomanda sa consultam un medic stomatolog pediatru, care singur poate aprecia cauza acestei boli si singur poate incepe un tratament adecvat, pentru a preveni complicatiile mult mai grave.
Igiena bucala stricta, prin spalarea corecta a dintilor si folosirea predominanta a alimentelor detergente (zemoase si dure) trebuie efectuata de parinti dupa indicatia medicului.
Tratamentul corect al cariilor dentare si al anomaliilor dentomaxilare in vederea echilibrarii raporturilor dintre dinti, in repaus sau in timpul miscarilor mandibulei (reechilibrarea ocluzo-articulara) efectuat de medicii stomatologi pediatri, constituie metodele cele mai eficiente in vindecare a parodontitei marginale profunde. Daca respectivul copil are si alte tulburari generale (diabet, mixedem, rahitism etc), trebuie asociate medicamente administrate numai de medicii specialisti, dupa o examinare atenta.
Pentru a preveni aparitia parodontitelor marginale superficiale si profunde recomandam in primul rand suptul la san, pentru a se dezvolta armonios aparatul dentomaxilar si a evita astfel aparitia anomaliilor dentomaxilare, care favorizeaza producerea parodontitelor marginale.
Indemnam parintii sa alimenteze rational copiii pana la 7 ani. Mesele trebuie sa fie regulate, bogate in fructe si zarzavaturi dure si zemoase, bogate in lapte si produse lactate. Copiii trebuie sa manance incet, fara preocupari, coaja de paine neagra sau integrala, proteine sub forma de carne proaspata de vita sau peste si dulciuri sub forma de prajituri de casa, in proportii rezonabile (nu mai mult de 10% din ratia calorica).
Dupa fiecare masa si obligatoriu inainte de culcare, copilul trebuie obisnuit sa se spele corect pe dinti, cu peria si pasta de dinti. Masajul gingiei cu peria, indepartarea resturilor alimentare, mai ales a dulciurilor, inseamna sanatatea dintilor si a gingiei inconjuratoare.
Obiceiurile vicioase ca sugerea degetului, a gumei sau creionului Ia scoala, pozitia vicioasa a corpului sau a capului la masa de lucru sau in timpul somnului, masticatia lenesa, inghitirea alimentelor cu impingerea limbii intre dinti, precum si diverse ticuri sau schimonoseli, pe care le face copilul cand vorbeste sau mananca, reprezinta cele mai frecvente cauze ale anomaliilor dentomaxilare, care, la randul lor favorizeaza aparitia parodontitelor marginale.
In consecinta, parintii trebuie sa observe obiceiurile vicioase ale copiilor, sa le combata prin discutii perseverente si, la nevoie, prin consultarea medicului stomatolog.
In atributia medicului specialist trebuie incluse:
-tratamentul corect al tuturor cariilor dentare la copil;
-tratamentul de specialitate al anomaliilor dentomaxilare si reechilibrarea ocluzo-articulara;
-tratamentul bolilor generale distrofiante, printr-o medicatie adecvata.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Rinichi
Rinichii Rinichii Rinichii, in numar de doi, au forma unor boabe de fasole care se privesc cu marginile concave fata in fata si sunt situati de o parte si de alta a coloanei vertebrala, la nivelul lombelor (salelor). Sectiunile prin rinichi arata ca acestia sunt alcatuiti din doua feluri de substante:
 
• Modificari endocrine in sarcina si lactatie
Modificari endocrine in sarcina si lactatie  Modificari endocrine in sarcina si lactatie In cursul sarcinii au loc in organismul femeii transformari profunde cu caracter general, pe langa modificarile tractului genital in care se dezvolta embrionul si fatul. Evolutia normala a graviditatii se desfasoara pe fondul unor importante transform
 
• Imbatranirea o etapa fireasca
Imbatranirea o etapa fireasca Imbatranirea o etapa fireasca Imbatranirea este o etapa fireasca, comuna, inevitabila in viata tuturor fiintelor, asa cum sunt de firesti copilaria, tineretea si maturitatea. A cauta tineretea fara batranete, asa cum au incercat cautatorii elixirului vietii, este tot atat de inutil ca si a caut
 
• Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor
Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor  Literal, „osteoporoza” inseamna „oase poroase”, adica o slabire a rezistentei oaselor prin pierdere de masa osoasa, ceea ce le face susceptibile de fracturi. Aceasta boala cu consecinte devastatoare, foarte raspandita in
 
• Solutii la indemana oricui pentru scaderea colesterolului
Solutii la indemana oricui pentru scaderea colesterolului Suntem in pragul sarbatorilor de iarna. Iar dupa mesele imbelsugate din aceasta perioada se impun masuri simple pe care le puteti aplica pentru a ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Daca ati trecut cu vederea putin peste indicatiile medicului, iata cum va puteti redresa! Potrivit statistici
 
Vezi toate stirile din categoria Generalitati

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara