Uleiurile vegetale
- Fac parte din clasa grasimilor nesaturate
- Situate chiar in varful piramidei alimentare
- Constituie cel mai calorigen aliment (930 kcal / 100 g produs)
- Origine vegetala (cu excepţia uleiului de peste)
- Sunt o bogata sursa de vitamine A, D, E si F
- NU contin colesterol
- Sunt AG mono- sau poli-nesaturaţi
- La un aport zilnic de peste 3 linguri / zi, corpul le converteste in colesterol si trigliceride
Uleiurile vegetale se impart in 3 mari categorii, in functie de structura lor chimica: omega 6, omega 9 si omega 3.
Plantele care furnizeaza uleiuri omega 6 sunt: floarea soarelui, dovleac, porumb, germeni de grau, seminte de struguri, soia, rapiţa, palmier, susan etc. Acizii grasi omega 6 sunt polinesaturati, reprezentantii fiind urmatorii: acidul gama-linolenic, acidul linoleic si acidul arahidonic. Sunt extrem de sensibile la lumina, termic si la acţiunea oxigenului (prajire) => acroleina si acrilamida (2 substante extrem de cancerigene si sensibilizante respirator) + AG trans (substante de 2 ori mai periculoase decat colesterolul pentru vasele noastre de sange. AG trans apar si prin hidrogenarea uleiurilor pentru obţinerea margarinelor !!!
Sufera rapid procese de izomerizare CIS (forma anti-aterogena) – TRANS (forma pro-aterogena) si oxidare, devenind pro-aterogene si pro-cancerigene
Uleiul de rapita: raport mononesaturat / polinesaturat ~ 3 (deci mult < 6), in vreme ce % AG saturaţi e > 40% !!! De evitat!!
Uleiurile omega 6 au efect pro-inflamator, pro-reumatic si pro-cancerigen, adesea nu per-se, ci produsii de foto-izomerizare. Este obligatoriu sa fie extrase prin metoda presarii la rece, cat si sa fie pastrate si comercializate in sticle brune si la intuneric; sa fie nerafinate termic!
Devin toxice prin refolosire, dupa rajeli repetate. Prezinta un discret gust si miros specific. Relativ ieftine pana acum caţiva ani. Actualmente se apropie de uleiul de masline non-extravergin.
Status pro-inflamator este determinat in organism de catre:
- uleiurile omega 6 +/- prajite
- suprapondere, dar mai ales de catre obezitate
- diabetul zaharat
- sedentarism
- fumat, alcool, cafea, cola
- dulciuri concentrate
- lipsa fructelor si a legumelor din alimentaţie
- preponderenţa sau exclusivitatea alimentelor de origine animala
- alimentele care induc aciditate in organism : cele de origine animala, fermentatele, alteratele, dulciurile concentrate, muraturile, oţet, alcool etilic, fructe necoapte
Efectele statusului pro-inflamator
- ateroscleroza
- pro-trombotic
- reumatism cronic degenerativ
- imbatranire (pro-oxidare)
- cresterea frecvenţei tuturor bolilor alergice
- cresterea frecvenţei tuturor bolilor auto-imune : lupus eritematos diseminat, poliartrita reumatoida, sclerodermie, dermatomiozita
- ulcer gastro-duodenal
- scaderea apararii imune, dar si a celei specifice anti-cancer
- depresii
- ridarea prematura a pielii