
Abcesul pulmonar
Este un proces supurativ, provocat de germeni patogeni, aerobi sau protazoare care, distrug parenchimul pulmonar sau se dezvolta intr-o cavitate perforata; este caracterizat prin febra, tuse, expectoratie purulenta, uneori fetida si vomica.
Ceaiuri
Rp. Drosera rotundifolia L. (roua cerului) 50g
Cetraria islandica (L.) Ach. (lichen de piatra) 50g
Se face o infuzie cu doua lingurite din acest amestec la o cana de apa in clocot. Se beau doua cani pe zi, dimineata si seara, indulcite cu miere de albine. Cura dureaza o luna de zile.
Cura de usturoi
Se toarna intr-o cana de 250 g apa clocotita peste usturoiul dat pe razatoare de plastic sau pisat bine. Se prepara urmatoarele cantitati: pentru copiii pana la doi ani, 15 g, pentru copiii intre 2-5 ani, 25 g, pentru copiii de la 10-12 ani, 40 g, pentru alte varste, 60-80 g.
Se folosesc 8-10 lingurite din apa usturoiata, pentru copiii pana la cinci ani; 8-10 linguri desert, copiii de 10-12 ani si 8-10 linguri supa, pentru celelalte varste.
Apiterapie
Se face o cura cu miere de albine, 100-200 g pe zi, timp de o luna de zile sau de propolis (solutie alcoolica 20-30%), din care se iau 20-40 picaturi, intr-un pahar cu lapte cald, de trei ori pe zi, cu 60 minute inainte de mese. Tratamentul dureaza pana la vindecare.
Tratament balnear
Ca si in bronsectazie, supuratii pulmonare si sechele ale abceselor pulmonare se poate beneficia de apele sulfuroase din statiunile: Baile Govora, Baile Herculane, Calimanesti-Caciulata, Mangalia, Pucioasa, Nicolina-Iasi.