_1363010951.jpg)
Guturai ( Coriza)
Este o inflamatie acuta a mucoasei nazale, manifestata printr-o secretie apoasa persistenta. Se recomanda repaus la pat, regim alimentar usor, bogat in lichide, vitamine, dulciuri, fainoase.
Ceaiuri
Flores Tiliae ( flori de tei). Se beau 2-3 cani pe zi dintr-o infuzie du 1-2 linguri de flori la o cana.
Flores Sambuci ( flori de soc). Se beau 3-4 cani pe zi dintr-o infuzie cu 1-2 lingurite la cana.
Flores et radix Primulae ( flori si radacini de ciubotica cucului), cu proprietati antitusive. Se beau 2-3 cani pe zi dintr-o infuzie de flori ( o lingurita la cana) sau decoct din radacina. La aceasta din urma se recomanda a se adauga un varf de cutit de bicarbonate de sodium.
Inhalatii
Flores Sambuci. Intr-un vas cu apa in clocot se toarna 2-3 lingurite de flori pentru o inhalatie. Se pot face doua inhalatii pe zi, din care una seara inainte de culcare.
Fructus Juniperi. Se folosesc doua lingurite de fructe de la o inhalatie.
Presopunctura si acupunctura
Se stimuleaza anumite puncte cu ajutorul acelor si al masajului. Se maseaza energic, profound, pana la inrosire, timp de 5- 10 minute urmatoarele puncte:
Fundul vaii – IG4 – ce se afla la intalnirea care uneste oasele degetului aratator cu degetul mare.
Intalnirea miresmelor – IG 20 – ce se afla la baza orificiilor nazale.
Mlastina vanturilor – VB 20 – ce se afla pe ceafa, pe linia orizontala ce trece pe sub lobul urechii, in scobiturile de sub protuberantele occipitale ( in caz de febra mare).
Masajul punctelor respective se face prin stimularea cu ajutorul degetului aratator sau mare de la mana, in sensul insurubarii unui surub. Se pot aplica pana la trei sedinte pe zi, in total 15 sedinte pe serie. In caz de epidemii, profilactic, se pot aplica aceleasi proceduri.