Fiecare dintre noi si-a petrecut macar cateva minute din viata, daca nu cateva ore de-a lungul vietii stand si admirand un camp de floarea- soarelui. De asemenea toti am mancat o data cel putin o samanta de floarea -soarelui, sau am folosit ulei de floarea soarelui la gatit.
Este una dintre cele mai cultivate plante din lume pentru uleiul din seminte.
Floarea-soarelui a fost initial adusa in Europa drept floare de ornament, ca in timp sa i se descopere calitatile de planta medicinala, iar astazi este prezenta in casele tuturor, fie ca seminte, fie ca ulei obtinut prin presarea semintelor.
In ce masura floarea-soarelui face parte din viata noastra? Ramane sa ne lamurim impreuna prin aceste randuri despre atat de iubita si admirata floare .
Semintele de floarea-soarelui raman unele dintre semintele ce aduc foarte multe beneficii corpului uman, fiind bogate in vitamine, magneziu, cupru.
S-au facut studii medicale referitoare la rolul florii-soarelui in organismul uman. Astfel, se considera ca au un rol foarte important in combaterea cancerului, din cauza cantitatii mari de seleniu pe care acestea o contin. De asemenea, prin prezenta vitaminei E si a mineralelor precum cupru si magneziu, durerea provocata de artrita este diminuata prin consumarea acestor seminte.
Antioxidantii continuti de floarea-soarelui au in rol deosebit in eruptiile cutanate, in mentinerea unei pieli tinere cat si in combaterea durerilor articulare.
Imi amintesc, cand eram copil, bunica ne dadea in fiecare dimineata cam 2-3 linguri de seminte, naturale, neprajite, acestea erau un amestec de seminte de dovleac cu seminte de floarea soarelui. Stiu de-asemenea de la bunica mea ca le folosea pentru probleme cu stomacul si lua seminte pe stomacul gol.
Daca vreti sa diminuati colesterolul din organism, semintele de floarea soarelui neprajite sunt un remediu excelent, si mai mult, preintampina depunerea de grasimi pe peretii arterelor inimii, ajutand la prevenirea atacului de cord.
Chiar si petalele florii sunt un remediu natural, prin spalarea lor si punerea la macerat in alcool sau tuica naturala se obtine dupa 10 zece zile tinctura folosita in combaterea racelii. Aceasta tinctura se bea de trei ori pe zi cate o lingurita.
Daca am fi constienti intru totul de beneficiile acestei plante, probabil am folosi-o mult mai des, fara a-i praji semintele care isi pierd valorile nutritive, terapeutice si am vedea in ea nu doar o floare, ci un medicament natural.
Articol realizat de Geo Pana
www.binepentrutine.ro