Ginsengul reprezinta una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. Ginginsengul este cunoscut si utilizat in hrana si terapie de peste 5000 de ani, cu toate ca cercetarile specializate asupra acestei plante sunt de data recenta. Ginsengul provine din Asia de Est, Siberia si America de Nord. Denumirea chineza a ginsengului este chintesenta unui barbat (gin = barbat; seng = esenta) sau minunea lumii. In China nu exista reteta prescrisa de medic care sa nu contina si ginseng. Americanii nativi stiau de proprietatile vindecatoare ale ginsengului. Cand calatoreau pe distante mari sau alergau, mestecau radacina de ginseng, ca sa reziste la oboseala.
Ginsengul era recunoscut inca din antichitate ca un remediu pentru oboseala si revitalizare. Radacinile lui erau mestecate de cei care se confruntau cu efectele nedorite ale imbatranirii. Planta era folosita si pentru problemele inimii. Astazi stim ca ginginsengul fortifica organismul si mareste vitalitatea si rezistenta persoanelor in varsta, facandu-i mai activi. S-a descoperi ca ginsengul contine steroizi care sunt la fel cu cei pe care ii secreta corpul uman si de aceea ginsengul este folosit de atleti.
O substanta din ginseng, numita saponina, contine antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire si intaresc sistemului imunitar sporind imunitatea persoanelor care il consuma, deasemenea saponina regeleaza glicemia, colesterolul si tensiunea arteriala. Din punct de vedere biologic, ginsengul poate contribui la echilibrarea metabolismului si la prevenirea migrenelor. Studiile clinice au dovedit ceea ce deja se stia: ginsengul este un extraordinar afrodiziac si un puternic stimulent hormonal. In occident ginsengul este recunoscut ca fiind un excelent tonic si un stimulent digestiv, atunci cand stresul sau nervozitatea au efecte negative asupra sistemului digestiv.
Sunt unii medici care considera ca nu s-au efectuat destule studii asupra efectelor ginsengului. Aceasta deoarece acestea au dat uneori rezultate diferite. Astfel, in timp ce unii cercetatori sustin că ginsengul calmeaza nervii, elibereaza stresul si reduce tensiunea arteriala, altii arata efectele inverse: tensiune arteriala ridicata, nervozitate excesiva sau somnolenta. Cum pot sa existe rezultate atat de diferite? Răspunsul se afla in saponine. Saponinele se gasesc in radacina de ginseng si cercetatorii au identificat 29 de specii. In aceste saponine se afla remediile pentru oboseala si alte boli. Unele studii arata ca aceste saponine nu sunt aceleasi si nu in aceeasi proportie in toate speciile de ginseng. Studiile au dat rezultate atat de diferite pentru ca radacinile de ginseng se cultiva in locuri geografice diferite, din nordul Asiei pana in Vietnam.
Experimentele au aratat ca, in timp ce plantele cresc, saponinele, care se mai numesc si adaptogene, se adapteaza si dezvolta rezistenta la schimbarile fizice, biologice si chimice. Acest lucru face ca adaptogenele să aiba diferite proportii in plante. S-a constatat astfel ca ginsengul chinezesc este un stimulator, in timp ce ginsengul cultivat in SUA este un calmant. Prin urmare, daca doriti sa incercati ginseng, cititi mai intai eticheta si procurati-l din surse sigure – magazine specializate si de la producatori certificati pentru calitate.