
Alimentatia echilibrata
Daca ar fi sa mentionez ceva foarte important despre alimentatie si sanatatea oamenilor, cred ca cel mai important lucru este sa avem o alimentatie diversificata si cel putin doua mese pe zi.
Mesele acestea doua sunt foarte importante, ar fi cel mai indicat sa fie dimineata si undeva in jurul pranzului. Desigur ca masa de dimineata ar fi minunat sa fie cea mai consistenta, la pranz sa mancam ceva mai putin, iar pana la ora somnului sa ne bucuram de ceva usor, de genul unui iaurt, un fruct sau o farfurie cu legume crude.
Voi mentiona ceva ce am mai precizat si cu alte ocazii, faptul ca este esential pentru ca alimentatia sa fie cat mai sanatoasa, sa mancam 80% fructe si legume in stare pura, crude-neprocesate sub nici o forma.
Am observat ca atunci cand una dintre mesele mele o reprezinta o salata cu seminte crude, si aceasta masa este luata pe o perioada mai lunga de timp (de la 1-2 saptamani pana la cateva luni) am mai multa energie, iar stomacul si intestinele mele imi multumesc, neavand acea senzatie de digestie „ grea”.
Am constatat de-asemenea ca mesele de seara atunci cand sunt excluse determina un somn usor, o stare fizica generala mult mai buna decat atunci cand mananc seara.
Inlocuirea mesei de seara cu un ceai cu 1 ora inainte de culcare linisteste si stomacul si mintea; merita sa faceti din bautul ceaiului un adevarat ritual. Sa nu uitam de ritualul ceaiului atat de venerat in tarile asiatice, unde, de altfel putem vorbi de un echilibru corp-minte-trup mult mai stabil decat in lumea vestica.
Cred cu tarie ca suntem ceea ce mancam, in sensul atat metaforic cat si realist, alimentatia echilibrata reusind sa aduca multe beneficii: o digestie usoara, un ficat linistit, un confort fizic general deosebit.
Echilibrul in alimentatie este mentinut printr-o vointa puternica si printr-o constientizare a importantei alimentatiei in pastrarea organismului viguros, energic si sanatos.
Prin alegerile nutritionale, facem alegeri ce ne influenteaza sanatatea pe termen lung, de aceea ar fi bine sa ne gandim de doua ori inainte de a face excese culinare.
Articol realizat de Geo Pana
www.binepentrutine.ro