
Schimbati odihna pasiva cu cea activa
A ne odihni suficient si bine nu inseamna deloc a trandavi. Dimpotriva, o data numarul de ore de somn fiind asigurat, lancezeala si sedentarismul devin daunatoare; chiar daca dupa o munca fizica simtim ca am obosit, ne vom odihni mai bine, nu printr-un repaus total, ci prin indeletniciri si exercitii fizice usoare ce pun in miscare alte grupe de muschi ce nu au lucrat si nu au obosit. Explicatia acestui fenomen a fost data de fiziologi care au dovedit ca schimbarea de efort fizic produce pe scoarta creierului aparitia unor noi focare de excitatie, datorita noilor impulsuri nervoase sosite, care fac ca oboseala simtita sa nu creasca, ci sa scada prin posibilitatea refacerii celulelor nervoase obosite. Specialistii au dovedit ca o jumatate de ora de exercitii fizice potrivite, dupa o munca fizica obositoare, echivaleaza cu 5 - 6 ore de odihna pasiva. Aceasta indicatie este utila mai cu seama in cazul in care oboseala a fost produsa de o munca uniforma, in anumite pozitii statice, mai mult sau mai putin fixe. Pe ea se si bazeaza recomandarea gimnasticii in productie in timpul unor pauze speciale.
Cei ce depun o munca predominant cerebrala la birou sau in fata planselor de lucru simt o adevarata necesitate de a alterna efortul cerebral cu cel fizic. Exercitiile fizice stimuleaza circulatia sangelui si grupele de muschi nefolosite, imbunatatesc circulatia generala, respiratia si oxigenarea substantei nervoase.
Odihna activa mai inseamna pe plan general o alternare placuta si utila a activitatilor in care efortul fizic se imbina eu cel intelectual. Miscarile si plimbarile alterneaza cu o lectora sau vizionarea unui spectacol, totul in limitele capacitatii de efort a varstnicului, cu moderatie si echilibru, dar fara a lasa loc lancezelii si plictiselii. Variatia muncii fizice este tot atat de utila ca si cea spirituala si alternanta lor, imbinarea lor, ne intretine vigoarea si ne prelungeste viata.