
Ce este colesterolul
Colesterolul este o componenta importanta a metabolismului. El pluteste in sange, este preluat de celule si se localizeaza mai ales in membranele celulare. Un om contine aproximativ 150 g colesterol. Substanta vitala, el este folosit de organism ca material de constructie in producerea de acizi, hormoni si vitamina D.
Colesterolul poate sa patrunda in peretii arterelor unde, in timp, formeaza adevarate depozite. In felul acesta, apar asa-numitele placi de grasime (ateroame), care se pot rupe brusc si infunda arterele. Este riscul ce face atat de periculoasa prezenta in exces a colesterolului. Urmarile pot fi fatale: infarct, atac cerebral, tulburari acute de circulatie a sangelui in picioare. Inchiderea brusca a arterelor coronariene poate duce la moartea inimii. In mod frecvent, peretii vaselor de sange modificati din cauza colesterolului au si depuneri de calcar, ceea ce duce la sclerozarea vaselor (arterioscleroza). Fumatul, hipertensiunea si diabetul agraveaza acest proces si sporesc riscul unor complicatii in functionarea vaselor de sange.
Continutul in colesterol al hranei pe care o consumam influenteaza doar in mica masura valoarea grasimii din sange. Zilnic, absorbim cam 0,5 grame, ceea ce inseamna 20-30% colesterol in sange. Ficatul tolereaza fara probleme o cantitate zilnica de 1 pana la 2 grame de colesterol. Producerea de colesterol este programata prin gene. O valoare inalta a lui este deci in mare masura innascuta, dar sporeste sensibil prin supragreutate, lipsa miscarii si diabet. Cu toate acestea, exista si sportivi supli, care nu mananca aproape deloc alimente grase si totusi prezinta valori ridicate ale colesterolului.