
Cand ne trezim, ar fi minunat sa fim plini de energie si cu mare chef de viata. Adesea lucrurile nu stau chiar asa, motiv pentru care fiecare a cautat un surogat: o ceasca de cafea, uneori asociata cu o tigara, doua cesti de cafea, un ceai negru si…da, exact la acest lucru se limiteaza cea mai mai parte dintre noi in ceea ce priveste energia. Astfel, se spera o energizare rapida.
Totusi, realitatea unei rutine este aceasta: rutina ne imbatraneste si ne consuma energia. Ce ramane de facut? Miscare.
Miscarea inseamna atat de mult pentru organismul uman, incat pentru cei care realizeaza acest lucru, parte din viata lor este cel putin o ora de miscare pe zi. Cum traim in secolul vitezei, cei mai multi ar spune: de unde sa mai iau o ora libera pe zi? S-ar putea da un raspuns de acest gen: din orele petrecute la televizor, din orele pierdute fara niciun rost la telefon sau din orele pe care le petrecem pe internet, adesea in mod exagerat.
Aparent, nimic mai simplu. Rutina insa are alta parere despre acest lucru, deoarece un obicei cere ceva timp pentru a ne dezvata de el si a ne debarasa complet de influenta lui. S-ar putea spune ca exista rutina de bun augur si rutina nebenefica. Dupa studii efectuate in mai multe domenii, mintea noastra are nevoie de aproximativ 21 de zile pentru ca o activitate facuta zilnic sa devina ceva firesc,o rutina.
Cum suntem in secolul televizorului si al telefonului, implicit facem parte din generatia tehnologiei moderne care in zilele noastre ne rapeste mai mult timp decat orice ( de exemplu internetul). Astfel, stam ore in sir pe scaun, pozitie nu tocmai confortabila si nu tocmai propice unei vieti sanatoase. Problemele la coloana vertebrala si cele de vedere au sigur ceva de spus in aceasta privinta, mai ales ca au devenit frecvente in ultimii ani si in randul tinerilor.
Se recomanda luarea de pauze de 10 minute o data la 50 de minute pentru odihnirea ochilor si pentru indreptarea si relaxarea coloanei si a muschilor spatelui.
Cat despre sedentarism a curs multa cerneala pentru a aduce in atentia publicului cat de mult este afectat organismul uman de sedentarism. Acesta fiind una dintre cauzele principale ale unei proaste circulatii periferice, a celulitei si a acumularii stresului.
Ce-ar fi de facut? Introducerea unor schimbari in stilul de viata, a unei rutine benefice. De exemplu renuntarea la a merge cu masina personala sau a mijloacelor de transport, cel putin o bucata din drumul pe care il avem de facut zilnic. Mersul pe jos prelungeste viata si imbunatateste functionarea psihicului si a fizicului.
Cand ne vedem cu prietenii, ar fi indicat sa facem o plimbare inainte de a bea impreuna ceva in oras, sau poate dupa intalnirea propriu-zisa. Fiecare jumatate de ora de mers pe jos ajuta intr-atat organismul, incat, daca oamenii ar fi 100% constienti si ar merge pe jos, ar fi cu mult mai sanatosi, mai bine dispusi si mai increzatori; miscarea influenteaza atat psihicul cat si fizicul uman.
Se spune ca lucrurile simple sunt cele mai frumoase si utile. Este nevoie sa recunoastem ca intreaga lume ar fi mai frumoasa daca oamenii ar zambi mai mult, si sigur ar zambi mai mult daca ar avea un tonus ridicat si daca ar rupe rutina din cand in cand macar si ar dedica timp miscarii.
Frumusetea vine din interior, iar exteriorul reflecta ceea ce suntem in interior. De aceea diminetile sunt mai frumoase cand facem o plimbare sau mergem in parc sa facem putin sport. Cu fiecare an care trece, este tot mai necesar sa evitam sedentarismul si sa nu uitam ca orice schimbare aduce ceva bun.Un program de 30 de minute de miscare intensa sau de 1 ora de miscare organizata, ne va face sigur trupul mai puternic si mintea mai relaxata. Odata ce avem un psihic puternic, avem o gandire mai sanatoasa si viata noastra e pe un fagas bun, iar implinirile nu intarzie sa apara.