
Alaturi de mobilier contribuie la realizarea unui interior placut si o serie de alte elemente.
Covorul impleteste utilul cu frumosul, deoarece el are calitatea de a atenua raceala dusumelei, de a amortiza zgomotele, de a inlesni efectuarea curateniei, contribuind in acelasi timp la crearea impresiei de caldura si intimitate, precum si la cresterea gradului de confort. Plasarea covoarelor trebuie sa marcheze centrele de interes ale camerei si zonele de circulatie. Utilizarea aspiratorului face posibila folosirea covoarelor mari sau a mochetelor. Din punct de vedere igienic si mai ales in absenta aspiratorului se prefera folosirea covoarelor mici, care sunt usor de scuturat. Indiferent de dimensiuni, covoarele nu trebuie sa patrunda sub mobila mare si mai ales sub piesele care nu au picioare. In afara de covoarele de lana si iuta se pot folosi in locuinta si covoarele de material plastic sau linoleum. Linoleumul prezinta avantajul intretinerii lesnicioase. Se recomanda sa se aseze fie in fasii pe portiunile pe care se calca in mod obisnuit, fie in strat continuu pe intreaga suprafata a incaperii. Se afirma ca linoleumul ar avea si proprietati bactericide, un motiv in plus ca sa-l folosim cu deosebire in bucatarii si pe culoare.
Stofa de mobila este indicat sa fie dintr-un material rezistent si colorat, pe cat posibil intr-o singura culoare pentru aceleasi obiecte de mobila, lasand ca efectul placut sa reiasa din diferentierea de forma a mobilei (scaune, canapea etc.) sau dupa functii (de exemplu, in camera de zi se pot folosi cretoanele sau plusurile, in dormitor matasurile, iar in camera copiilor cretoanele viu colorate). Totdeauna s-a urmarit sa se armonizeze culorile covorului cu ale mobilei si peretilor.
Alte obiecte decorative, a caror prezenta aduce un plus de intimitate si caldura locuintei, reflectand in buna masura gustul si personalitatea locatarului, sunt tablourile, bibelourile, platourile decorative, care vor fi cu mult discernamant alese, un numar cat mai redus fiind de preferat din punct de vedere igienic si estetic. Se recomanda ca la asezarea lor sa se evite pe cat posibil simetriile. Se pot folosi ca obiecte decorative si pernele in culori vii, asezate pentru a servi la odihna si relaxare.
Culorile in locuinta. La alegerea echipamentului locuintei se va tine seama, cu siguranta, si de culorile acestuia. Culorile vor fi astfel combinate, incat sa dea senzatia de intimitate, caldura si liniste. Este bine sa se tina seama de capacitatea culorii respective de a reflecta lumina ce cade asupra ei, ceea ce se numeste coeficient de reflexie. Redam mai jos cateva exemple de culori si proportia de lumina reflectate de ele: culoarea alba-crem, 70-80%; verde deschis, 57%; lemnul de stejar, 30-50%; lemnul de nuc, 10-20%. Asocierea unui numar prea mare de culori devine obositoare. Pentru pereti si plafon, suprafete care prin caracteristicile lor domina interiorul si pe care se profileaza celelalte obiecte, se va alege o culoare care sa se armonizeze cu ansamblul obiectelor din incapere. O rezolvare igienica o constituie varuirea peretilor, care prezinta avantaje din punctul de vedere al iluminatului, al aerarii prin porii tencuielii (ce raman neastupati), precum si al dezinfectiei periodice (prin usurinta cu care se repeta operatia de varuire la intervale mai scurte). Tapetarea sau zugravirea peretilor sunt mai putin recomandate din punct de vedere igienic. Pentru a evita inconveniente prea mari se pot folosi culori de apa, evitandu-se zugraveala in ulei, care impiedica schimbul de aer. Uleierea se foloseste numai in camerele unde se produc vapori si fum.
Culoarea lemnului de mobila domina de obicei in locuinta. De aceea, in raport cu acest colorit se hotaraste culoarea peretilor, avand grija ca ea sa fie in tonalitati foarte palide, preferandu-se zugravirea intr-o singura culoare. Cand culoarea dominanta o da tapiteria, culoarea peretilor se armonizeaza cu aceasta.
Pentru a evita monotonia se recomanda ca nu toate camerele sa fie rezolvate coloristic la fel. Culorile lor trebuie diferentiate in raport cu functia principala, specifica incaperii respective, in incaperile mai putin luminate este indicata folosirea zugravelilor albe; in incaperile bine luminate natural, albul curat devine obositor, de aceea este indicat a se folosi culoarea gri (gri-verzui, gri-albastru), care raspandeste o lumina odihnitoare. De exemplu, pentru o camera de zi sunt recomandate combinatii de culori intrenante, luminoase. Pentru dormitor este bine sa domine culorile calmante, odihnitoare, pasive, fara contraste prea puternice, iar pentru camera copiilor se va tine seama de varsta acestora: la cei mici sunt de preferat culorile vii si calde, pentru cei mari, spre adolescenta, gama culorilor reci.