
In oricare colectivitate, locuinta reprezinta un factor important din punct de vedere social si igienic. Locuinta este menita a satisface o mare parte din cerintele unui trai civilizat, fiind unul dintre factorii de mediu ce influenteaza puternic sanatatea oamenilor.
In Romania se construieste intr-un ritm accelerat, atat la orase, cat si la sate. Locuintele noi si moderne realizeaza satisfacerea necesitatilor mereu crescande pentru igiena si confort psihic, oglindind astfel substantiala ridicare a nivelului de trai.
Functiile locuintei
Daca am fi in situatia sa dam o definitie, cu siguranta ca fiecare din noi ar spune: locuinta sau apartamentul trebuie sa asigure spatiul necesar vietii de familie, educatiei copiilor, linistei si odihnei; sa ofere protectia impotriva conditiilor meteorologice defavorabile (ploaie, vant, radiatie solara etc); sa asigure confortul sanitar necesar (ca instalatii de apa curenta, canalizare, evacuarea organizata a reziduurilor menajere etc). in conceptia noderna, se pare insa ca au intervenit schimbari substantiale in ceea ce priveste definitia locuintei. Specialistii sunt de parere ca notiunea de camera, vechea unitate de evaluat a locuintei, este depasita. Un nou punct de vedere se impune, cel al locuintei, privita ca un ansamblu de spatii necesare exercitarii unor cerinte - de ordin material sau spiritual - comune tuturor oamenilor. La crearea mediului potrivit satisfacerii acestor cerinte isi dau aportul, in egala masura, tehnicianul de specialitate si locatarul, primul proiectand si executand corect constructia, iar al doilea transformand-o in locuinta. Dintre functiile pe care in mod curent trebuie sa le asigure locuinta amintim:
- odihna si somnul, care nu pot fi realizate decat prin asigurarea unui cadru intim, calm, reconfortant;
- destinderea si primirea oaspetilor, intelegand prin aceasta suma momentelor de relaxare in cadrul familiei sau in tovarasia persoanelor din afara locuintei (necesita un cadru caracterizat prin comoditate si intimitate) ;
- munca intelectuala (studiul, atat pentru adulti cat si pentru copii), necesitand ca prima conditie asigurarea linistii si izolarii, lumina buna si suficienta;
- jocul copiilor (prescolari, scolari);
- luarea mesei, care trebuie sa se desfasoare intr-o atmosfera luminoasa, primitoare, confortabila si igienica;
- prepararea alimentelor, in locul anume destinat (bucataria);
- diverse activitati gospodaresti, ca spalatul si uscatul rufelor, calcatul lor, evacuarea reziduurilor.
Diversele functii, valabile pentru orice forma de organizare a vietii intr-un apartament, au legaturi de circulatie intre ele. Miscarea trebuie astfel realizata, incat locatarii sa nu se impiedice de diversele obiecte din casa si sa fie cat mai putin obositoare.
In apartamentul modern nu este necesar sa destinam cate o incapere pentru fiecare functie, deoarece unele dintre functii se exercita periodic, cum ar fi dormitul, studiul si luatul mesei, iar altele, avand un caracter permanent (circulatia, ordinea si curatenia) se pot alterna pe acelasi spatiu, cu conditia ca in momentul exercitarii fiecarei functii, aceasta sa aiba spatiu suficient si adecvat. De exemplu, camera de zi poate adaposti exercitarea functiilor de destindere si primirea oaspetilor, luatul mesei, studiul, jocul copiilor sau anumite activitati gospodaresti (lucru de mana, lucru la masina de cusut etc).
In concluzie, armonizarea diferitelor functii este unul dintre cei mai importanti factori care asigura confortul locatarului. Oricat de mare ar fi numarul camerelor, daca modul de rezolvare a functiilor si ambianta rezultata din aceasta sunt defectuoase, se realizeaza o viata greoaie, o atmosfera imbacsita, apasatoare, nesanatoasa.