
Efectul de crestere a nivelului de acid uric
Bazele purinice (adenina si guanina) se gasesc in cantitati mari in materialul genetic (ADN–acid dezoxiribonucleic) si in ARN-ul (acidul ribonucleic) ce deriva din decodarea acestuia; in urma descompunerii acestora se formeaza acid uric. Nivelul ridicat de acid uric provoaca frecvent probleme de sanatate, in primul rand artrita si astfel si consumul abundent de alge poate induce simptome artritice, datorita continutului ridicat de acizi nucleici. In acest context limita de siguranta a consumului de alge se situeaza in jurul valorii de 20 g/zi sau 0,3 g/kg corporale (Spolaore, 2006), dar in cadrul studiilor pe animale s-au utilizat si cantitati mai mari. In studiile efectuate pe subiecti umani dozarea Chlorellei a variat zilnic de la cateva sute de miligrame la sute de grame (cantitatile mari au indus deja simptome gastrointestinale neplacute, greata, indeosebi la utilizarea Chlorellei). Exista si opinii mai extreme, ai caror adepti recomanda multiplul consumului recomandat de specialisti, desi siguranta si indicatia acestei utilizari este indoielnica si eu personal nu o recomand.