
Producerea substantelor toxice
Cianobacteriile pot sintetiza si substante toxice, de exemplu, in 1993, in Ungaria s-au observat leziuni ale pielii la persoanele ce frecventau baile in lacul Venetia, iar cercetatorii au descoperit ca, pe baza studiilor, polipeptida microcistina izolata la una din tulpinile de Microcystis flos-aquae gasite in lac prezinta un puternic efect toxic (Kiss, 1998), ce poate reprezenta cauza simptomelor dermice.
In cazul algei Spirulina platensis nu s-a reusit dovedirea sintezei de substante toxice, in schimb la Spirulina fusiformis s-a pus in evidenta productia de microcistina YR si anatoxina-a (Stewart, 2006). Noi intrebari se formuleaza pe marginea posibilitatii de producere a BMAA (beta-N-metilamino-L-alanina): compusului BMAA sintetizat de cianobacterii i se aloca rol tot mai frecvent in dezvoltarea bolilor sistemului nervos (neurologice) (Cox, 2005). Pana in prezent nu s-a dovedit continutul sau productia de neurotoxine al Spirulinei platensis, in vreme ce producatorii au dezmintit cu studii documentate (Cyanotech, 2005) faptul ca produsele lor ar contine substante toxice. Numeroase analize confirma efectul protector al Spirulinei in cazul diverselor intoxicatii, astfel ca si daca ar contine cantitati nesemnificative de substante daunatoare organismului, nu ar insemna automat ca nu putem explora avantajele algei. Cartoful sau diferitele leguminoase contin sau pot contine componente care nu sunt cele mai favorabile sanatatii noastre, insa acest aspect nu trebuie sa ne impiedice a le consuma.
Intrucat este vorba de studii recente, se impune continuarea cercetarilor in acest sens; pana in prezent nu exista date care sa emita contraargumente impotriva consumului de Spirulina sau Chlorella. Utilizarea produselor ce contin alge culese din culturi salbatice, cu origine nesigura se va face cu mare prudenta!