
Algele constituie sursa vietii de azi
Algele constituie sursa vietii de azi, fara ele nu am exista nici noi. Istoria vietii de pe uscat a debutat in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, odata cu formarea Pamantului. Ulterior, acum 3,7-4 miliarde de ani, cand planeta noastra a intrat intr-un proces de racire, intr-un anume mod au luat nastere fiinte capabile de autoreplicare. Ne putem imagina ca intorcandu-ne cu 3,5 miliarde de ani in urma, putem surprinde aparitia primelor alge albastre (cianobacterii trebuie stearsa paranteza aceasta bacteriile sunt bacterii algele=alge) care – dupa o monotonie de milioane de ani – au decis in sfarsit ca pentru supravietuire si pentru mentinerea structurii lor organice sa foloseasca energia solara. In urma acestui proces ele produceau si oxigen, substanta toxica pentru majoritatea vietatilor din jur, astfel ca au determinat disparitia de pe suprafata apelor Pamantului primordial o mare parte a formelor de viata care au existat pana atunci, deschizand astfel calea altora noi. Fiintele adaptate la oxigen, care ulterior au dezvoltat si o membrana interna, s-au hranit cu celulele mai mici din imprejurimi, cu bacterii primitive.
Astazi in toate celulele noastre exista acele mici microorganisme, care ne tin in viata cu propriul lor ADN si material genetic, functionand ca adevarate centrale energetice. Acestea sunt mitocondriile. Ba mai mult! Celulele fiecarei frunze verzi a fiecarei plante sunt verzi tocmai datorita acelor minuscule organe, cloroplastele, denumite si corpusculi de culoare verde, care odinioara aveau viata proprie. In toate cartile de biologie contemporane regasim teoria endosimbiozei, descrisa de renumitul cercetator Lynn Margulis (Margulis, 2000), devenind astfel incontestabil faptul ca nici cele mai complexe fiinte nu pot exista fara bacterii (microbi- termen nemaifolosit cons gresit) sau micile organisme. Orice ar sugera medicina moderna si reclamele despre atacul bacteriilor patogene, echilibrul delicat al microflorei intestinale este sustinut de o multitudine de microorganisme necesare organismului nostru. In lipsa cianobacteriilor si algelor albastre (ca de exemplu Spirulina), nu ar exista viata umana, deci ar fi timpul sa evocam in mod constient aceasta relatie ce nu s-a pierdut niciodata.
Bacteriile albastre si algele verzi (ca de exemplu Chlorella) traiesc si azi libere, detinand un urias potential in imbunatatirea calitatii vietii noastre, in mentinerea sanatatii si integritatii mediului inconjurator si ar fi pacat sa nu exploatam aceste calitati.