
Cunoscute pentru larga lor ulitizare in arta gastronomica, ciupercile sunt recomandate de nutritionisti pentru proprietatile lor terapeutice si continutul ridicat de nutrieti esentiali. Acestea sunt o puternica sursa de fosfor, magneziu, potasiu si seleniu, minerale, care adesea lipsesc din dieta noastra zilnica. In plus, ciupercile nu contin grasimi sau colesterol, sunt o excelenta sursa de proteine si fibre si au un continut scazut de sodiu.
De multe ori grupate cu legumele, ciupercile furnizeaza multe dintre atributele nutritionale ale produselor, inclusiv a celor mai frecvent intalnite in carne, fasole sau cereale.
Toate ciupercile sunt o bogata sursa de umami. Este bine de stiut ca nuantele inchise la culoare sunt direct proportionale cu continutul ridicat de umami. Umami este recunoscut ca fiind al cincilea gust de baza dupa dulce, sarat,amar si acru. Umami este un termen japonez care inseamna delicios. Are un gust profund, complex, echilibrat si aroma se simte distinctiv. Pentru cei aflati la diete limitate de sare, umami contrabalanseaza aromele sarate permitand folosirea de mai putina de sare in mancare fara a compromite gustul.
Ciupercile au fost folosite, inca din timpuri, nu doar in mancare ci si in scopuri medicinale. Faraonii au considerat ciupercile o delicatesa, grecii credeau ca aduc putere iar chinezii si japonezii au recunoscut beneficiile pentru proprietatile ciupercilor de mii de ani. Din cele peste 14.000 de ciuperci cunoscute in lume, aproape 3.000 sunt comestibile iar aproximativ 700 sunt cunoscute pentru proprietatile lor medicinale. Aproximativ 1.400 sunt otravitoare asa ca , intotdeauna, sursa de la care luati ciupercile trebuie sa fie de incredere.
Acestea sunt pline de vitamine, inclusiv, vitaminele B si D, riboflavine (pentru sange sanatos), niacina (pentru o piele sanatoasa si digestie) si acid pantotenic (care ajuta la descompunerea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor). Acidul pantotenic ajuta, de asemenea, la producerea de hormoni, iar vitamina B joaca un rol important in sistemul nervos.
Minerale importante in ciuperci:
•Seleniu- Acest mineral are un rol antioxidant. Antioxidantii protejeaza celulele de daune care pot duce la boli cornice, inclusiv boli de inima. Seleniul este, de asemenea, important pentru sistemul imunitar si pentru fertilitatea barbatilor.Multe alimente si seminte de origine animala sunt surse bune de seleniu, dar pentru vegetarieni, cipercile sunt printre cele mai importante surse, oferind intre 8-22mg/portie.
•Ergotioneina- un antioxidant natural care ajuta la protejarea celulelor organismului. Ciupercile albe, de tip Portobella sau Crimini contin intre 2.8-4.9mg de ergotioneina/portie.
•Cupru- stimuleaza producerea de celule rosii din sange si pastreaza oasele, nervii si inima sanatoase. O portie de ciuperci ofera aproximativ 20% din 40% din valorea zilnica necesara.
•Potasiu- moduleaza tensiunea arteriala. K ajuta, de asemenea, nervii si muschii, mai ales muschiul cardiac pentru o functionare normala. Ciupercile au mai mult potasiu decat o banana (intre 98-376mg de potasiu/portie), care este de 3% -11% din doza zilnica recomandata.
•Beta-glucani- identificati in numeroase specii de ciuperci, stimuleaza sistemul imunitar, sunt antialergenici, antivirali (inclusiv in tratamentul HIV), antiinfectiosi si ajuta la metabolizarea grasimilor si zaharurilor din organism. Beta-glucanul gasit in stridii si ciupercile de tip Shiitake este considerat a fi cel mai eficient.
Ciupercile au potential antitumoral. Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre ciuperci si remisia tumorala. Cercetatorii se gandesc acum sa inceapa un studiu clinic uman pentru a stabili daca ciupercile actioneaza ca inhibitor la aromatoza in randul persoanelor de sex feminin.
S-a demonstrat ca ciupercile albe restrictioneaza activitatea aromatozei ( o enzima implicate in productia de estrogen) iar 5-alfa-reductoza ( o enzima care tranforma testoteronul in dihidrotestosteron), o cauza majora a pirderii parului.Cercetarile au sugerat ca ciupercile albe pot reduce riscul de cancer mamar si cancer la prostata. Ciupercile de tip Ayster sunt recomandate in tratamentele pentru consolidarea venelor si relaxarea tendoanelor.
Desi este prea devreme sa se afirme cu certitudine, speram ca studiile autentice care coreleaza administrarea de ciuperci cu descresterea riscului de cancer, printre alte beneficii, vor fi publicate in viitorul apropiat.
Micii producatori de ciuperci cultiva diferite soiuri in gradina proprie. Cele mai eficiente soiuri includ ciupercile de tip: Shiitake, Maitake, Reishi si Cordyceps.
Disponibile in plafaruri si magazinele de specialitate, extractele de ciuperci au o arie de intrebuintare foarte vasta, pornind de la afectiuni precum migrenele si finalizand cu tratamente antitumorale si tratamente de ordin psihiatric (tulburarile obsesiv-compulsive).