Prelucrarea alimentelor cu inalta tehnologie, tratarea lor chimica si conservarea, alaturi de consumul alimentelor invechite si neecologice determina lipsa pe termen lung a anumitor elemente anorganice importante, precum magneziul, calciul, sodiul, potasiul. Daca fenomenul se asociaza cu un stil de viata stresant, sau se consuma in cantitati exagerate zaharul, faina alba, carnea sau bauturile alcoolice, acidifierea treptata a organismului poate induce diverse afectiuni. Ca de exemplu micoza. La fel ca in padure, substratul acid favorizeaza inmultirea ciupercilor. Fara interventii speciale echilibrul tulburat se poate restabili cu mari dificultati, caci metabolismul ciupercilor amplifica la randul sau acidifierea. Desi micoza a devenit oarecum o afectiune populara, nu beneficiaza de suficienta atentie. Cel mai eficient si pe termen lung ne putem proteja de acidifiere daca, pe langa alimentatia si stilul de viata rational, introducem in organism substante minerale sub forma organica. Doar in aceasta formula le poate absorbi si asimila organismul nostru. Pirul crestat, germenii de grau, semintele, nuca, fasolea, lintea: sunt doar o parte din lista alimentelor bogate in elemente minerale valoroase, lista ce poate fi completata rational cu Spirulina.
Exista produse pe baza de microalge, in care spirulina este mixata cu substante anorganice sau cu asa-numita alga marina litotamnium, devenind astfel bogate in minerale organice.
Candida albicans se regaseste in flora intestinala a fiecarui om, la scurt timp inainte de nastere, dar fara a fi nociva. Ciuperca devine patogena daca se inmulteste excesiv, mecanism prin care se sisteaza echilibrul natural al florei intestinale. Cand Candida se inmulteste in intestine, se modifica si caracteristicile anatomice si fiziologice ale sale, in sensul ca forma drojdiei se schimba in ciuperca, imprastiindu-si radacinile alungite (rhizoide). In acest fel penetreaza mucoasa si se poate raspandi in intregul organism. Dupa ce strabate peretele intestinal, candida (ciuperca de drojdie-gresit) ajunge la toate organele prin intermediul circulatiei sanguine si limfatice, influentand metabolismul acestora. In masura in care scade alimentarea cu oxigen a celulelor noastre, in acelasi ritm se dezvolta Candida albicans, intrucat ciuperca necesita mediu anaerob.

De aici este nevoie doar de un singur pas catre tumorile canceroase (celulele maligne nu necesita aprovizionare cu oxigen). Asadar micoza nu este un fenomen local, ci se poate raspandi in intregul organism, chiar si atunci cand punctul de pornire se afla in intestinul subtire sau gros. Sistemul imunitar este capabil sa tina sub control fara probleme o flora intestinala echilibrata, in care ciupercile supravietuiesc in simbioza naturala cu bacteriile saprofite (benefice). Slabirea imunitatii, stresul, administrarea de medicamente reprezinta factori care favorizeaza inmultirea levurilor. De asemenea, antibioticele utilizate frecvent sau in cure prelungite, chimicalele prezente in alimente, ingrasamintele sintetice pot reduce semnificativ raportul bacteriilor bune, iar consecinta este inmultirea drastica a ciupercilor. Procesul poate fi accelerat sau sustinut si de alti factori. In acest caz alimentatia reprezinta unul din factorii majori: aportul crescut de zahar si faina alba hraneste ciupercile. In mediul acid moderat levurile se inmultesc mai repede (bineinteles, nu supravietuiesc in mediu puternic acid), motiv pentru care si in medicina naturista, in combaterea micozelor se utilizeaza alcalinizarea.
Infectia micotica este o importanta problema de sanatate, pentru ca afecteaza multe persoane si poate reduce astfel energia vitala, prin privarea celulelor de elementele nutritive si asa diminuate. Avand in vedere legile holisticii, organismul nostru este atat de sanatos, pe cat de sanatoase sunt celulele noastre. Ele sunt implicate intr-un razboi permanent cu ciupercile, care poate determina pe termen lung stres, mediu acid, tensiune si slabirea imunitatii. Poate avea repercusiuni si asupra proceselor metabolice celulare, deci si asupra sistemului nervos, generand o dispozitie proasta si slabiciune. Pe baza simptomelor generale, precum mancarimile, oboseala, transpiratiile, cefaleea, tulburarile circulatorii, variatiile de dispozitie, diminuarea memoriei, reducerea capacitatii de concentrare, medicul poate stabili adesea o afectiune psihosomatica.
Din pacate, medicii subestimeaza puterea ciupercilor, iar cu frecventele antibioterapii faciliteaza si mai mult inmultirea acestora, fenomen ce in general nu este urmat de regenerarea florei intestinale. La aceasta se mai adauga si faptul ca, si daca nu apelam frecvent la ajutorul medicilor, o mare cantitate de antibiotice poate ajunge in organismul nostru prin intermediul consumului de carne. Animalele nu sunt doar ferite de infectii in acest fel, ci li se stimuleaza si dezvoltarea, fiind vorba de substante ce potenteaza randamentul. O alta consecinta a folosirii exagerate a antibioticelor consta in faptul ca microorganismele devin rezistente la antibioticele prezente in carne, caracteristica ce se poate transfera si altor bacterii, rezultand niste tulpini deosebit de rezistente. Dupa fiecare tratament cu antibiotice ar fi necesara restaurarea florei intestinale cu probiotice si prebiotice. Spirulina, ca si prebiotic eficient, este deosebit de utila in restabilirea echilibrului florei intestinale. In plus, efectul sa puternic alcalinizant poate preveni sau incetini raspandirea ciupercilor. Prin consolidarea imunitatii si aprovizionarea organismului cu elemente vitale este cea mai potrivita metoda in combaterea micozelor. Chlorella faciliteaza eliminarea din organism a chimicalelor si a resturilor medicamentoase daunatoare florei intestinale si sub acest aspect poate completa si amplifica efectul Spirulinei.