As dori sa subliniez de la bun inceput faptul ca suplimentele nutritive nu sunt medicamente si nimeni nu le poate asemui efecte terapeutice (vezi reclamele). Medicamentele sunt supuse unui proces de control indelungat, cu durata mai multor ani, in cursul caruia se efectueaza mai intai experimente pe animale, iar daca se dovedesc a fi sigure, atunci mai tarziu se testeaza si pe subiecti umani, si doar ulterior se pot comercializa medicamentele noi. Aceasta nu inseamna ca suplimentarea cu vitamine, minerale, proteine si vitalizante, administrate sub indrumarea medicului sau a dieteticianului in cazul unor persoane cu starea fizica alterata nu ar ajuta pe langa terapia afectiunii de baza. Nu inseamna nici ca elementele componente ale unui supliment nutritiv nu ar fi de ajutor in anumite cazuri, la persoane cu afectiuni grave – un exemplu elocvent ar fi creatina, utilizata de sportivi pentru consolidarea masei musculare, insa exista incercari in privinta folosirii in scop medical in cazul screlozei laterale amiotrofice (Shefner, 2006). (SLA este o boala fatala, caracterizata prin pierderea progresiva a celulelor nervoase ale creierului si maduvei spinarii, ce comanda muschii voluntari).
Aruncand o privire in sfera fitoterapiei, putem afla cu date bine documentate, ca afinele de turba pot fi foarte utile in infectiile urinare, (Howell, 2007), cu toate ca ele sunt doar un alimente sau supliment nutritiv. Spirulina a constituit parte integranta a alimentatiei la unele populatii pentru multa vreme, deci poate fi considerata aliment, ce se poate utiliza si ca supliment alimentar cu permisiunile corespunzatoare, respectiv poate fi utilizat si de catre medici in cadrul terapiilor. Bineinteles, nu se recomanda folosirea in acest scop in lipsa supravegherii de specialitate!
Microalgele si echilibrul nostru psihic
Ponderea corespunzatoare de vitamine, acizi grasi si minerale poate contribui la functionarea optima a sistemului nervos, iar in acoperirea acestor nutrienti microalgele pot juca un rol important. Acizii grasi se pot resimti si in starea psihica, lipsa lor putand genera tulburari psihice (Davis, 2003), algele si acizii grasi extrasi din ele contribuind in mod indirect si in mica masura la stabilirea si mentinerea echilibrului nostru psihic.