Dispepsie
Termen generic pentru tulburari digestive cu caracter functional subiectiv, greata , arsuri.
1. Anasonul Pimpinella anisum L.
Mod de folosire: Infuzie cu o lingurita de fructe la o cana de ceai. Se beau 2-3 cani pe zi.
2. Busuiocul Ocimum basilicum L.
Mod de folosire: Infuzie cu 3-5 g la o cana de 250 ml. Se beau 2 cani pe zi.
3 Cartoful Solanum tuberosum L.
Mod de folosire: Copti, fierti sau piureu.
4 Cerentelul Geum urbanum L.
Mod de folosire: Infuzie cu 30-60 g la 1 litru de apa. Se beau cate 500 ml pe zi, intre mese.
5. Cimbrisorul Thymus serpyllum L.
Mod de folosire: Infuzie cu 10-20 g plante la 1 litru de apa. Se beau 3-4 cani pe zi.
6. Cimbrul de gradina Satureja hortensis L.
Mod de folosire: Infuzie cu 1/ 2 lingurita la o cana de apa. Se beau 1-2 cani pe zi.
7. Coriandrul Coriandrum sativum L.
Mod de folosire : Infuzie cu 1/ 2 lingurita la o cana care se bea in cursul unei zile.
8. Izma de gradina menthe piperita L.
Mod de folosire: Infuzie cu 1-2 lingurite la o cana de apa. Se beau 1-2 cani pe zi.
9. Lamaita Lippia citriotera LMK
Mod de folosire: Infuzie cu 3 g la o cana, care se bea dupa masa.
10. Prazul Allim porrum L.
Mod de folosire: Taiat foarte subtire in salate cu alte cruditati. Decoct cu 50 g la 1 litru de apa, fiert o ora. Se beau 2 cani pe zi.
11. Roinita, mataciune Melissa officinalis L.
Mod de folosire : Infuzie cu o lingura de planta la o cana. Se beau 2-3 cani pe zi.
12. Rozmarinul Rozmarinus officinalis L.
Mod de folosire : Infuzie cu 10-30 g la un litru de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
13. Salvia Salvia officinalis L.
Mod de folosire : Infuzie cu o lingura de planta la o cana. Se beau cate o cana dupa fiecare masa.
14. Trifoistea, trifoiul de balta Menyanthes trifoliate
Mod de folosire: Infuzie cu 100 g la un litru de vin rosu, ce se strecoara dupa o ora de infuzare si se pastreaza in sticla de culoare inchisa. Se bea 1-2 linguri inainte de mese.
15. Varza Brassica oleracea L.
Mod de folosire: Suc de varza 1 pahar pe zi.