Hidropizie
Acumulare de lichid seros in unele cavitati ale organismului (de exemplu, in regiunea apendiculara, la genunchi - hidroartroza).
1. Asmatuiul Anthriscus cerefolium (L) Hoffm
Mod de folosire: Infuzie cu o mana de planta la un litru de apa ce se opareste 10 minute. Se beau cani pe zi, sau suc 60-80 g pe zi.
2. Ceapa AIlium cepa L.
Mod de folosire: Se consuma ca atare in salate, mancaruri, ciorbe. O ceapa data prin rozatoare, macerata intr-o cana cu apa calda timp de o noapte. Se bea maceratul dimineata pe nemancate cu cateva picaturi de lamiie. O ceapa maruntita, asezata pe o tartina cu unt sau ulei.
3. Coacazul negru Ribes nigrum L.
Mod de folosire: Infuzie cu 50 g frunze la un litru apa. Se beau 2-3 cani pe zi intre mese. Suc, 200-300 g pe zi. Se consuma ca atare fructele de coacaz negru.
4. Coada calului Equisetum arvense L.
Mod de folosire: Decoct cu o lingura de planta la o cana. Se beau 2-3 cani pe zi.
5. Cresonul Lepidium sativum L.
Mod de folosire: Sub forma de salate, sirop, si suc cate 100-150 g pe zi in apa.
6. Curpenul de padure Clematis vitalex L.
Mod de folosire: Infuzie de frunze uscate 5-10 g la un litru apa. Se bea cate o ceasca de cafea la interval de 1-2 ore. Actioneaza energic insa dozele nu trebuie depasite caci sunt toxice.
7.FenicnluI Foeniculum vulgare Mill.
Mod de folosire: Infuzie cu 30 g fructe la un litru de apa in clocot. Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mese.
8. Hreanul Armoracia rusticana (Lam.) G. M. Sch.
Mod de folosire: Decoct cu 20-30 g hrean ras la un litru de apa ce se Iasa la macerat 12 ore si apoi se fierbe 10 minute. Se beau 2 cani pe zi, intre mese.
9. Lamaia Cirrus limon Burnt
Mod de folosire: Se consuma ca citronada.(Q lamaie proaspete, taiata felii sau sucul unei lamai la un pahar de 100 ml apa indulcita). Esenta de lamaie, cate 10 picaturi in apa indulcita cu miere.
10. Osul iepurelui Ononis spinosa L.
Mod de folosire: Decoct cu 1 si 1/ 2 lingurite radacina maruntita la o cana. Se beau 2-3 cani pe zi.
11. Patrunjelul Petroselinum crispum (Mill) A. W. Hill
Mod de folosire: Decoct cu 50 g seminte sau radacina, rizom, la un litru de apa ce se fierbe 5 minute si se infuzeaza 15. Se beau 2 cani pe zi, inainte de mase.
12. Prazul Allium porrum L.
Mod de folosire: Se consuma crud, taiat in salate, amestecat cu alte cruditati, sau decoct cu patru fire de praz taiat ce se fierbe doua ore intr-un litru dc apa. Se bea aceasta fiertura in doua zile.
13. Salvia Salvia officinalis L.
Mod de folosire: Infuzie cu 20-30 g planta la litru de apa in clocot. Se bea cate o cana dupa fiecare masa.
14. Socul Sambucus nigra L.
Mod de folosire: Infuzie cu 10-15 g flori uscate la un litru de apa ce se lasa la infuzat 10 minute. Se beau 3-6 cani pe zi. Sau, infuzie cu 2 lingurite flori la o cana.
15. Usturoiul Allium sativum L.
Mod de folosire: Se consuma cate 2 catei de usturoi la fiecare masa. Decoct cu 25 g pisat, la 200 ml apa sau lapte dulce. Se ia cu lingura in cursul unei zile.